Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

1940 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ


 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 
1
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Hore Belisha απομακρύνεται από τη Κυβέρνηση - Επιστράτευση πολιτών από τα 18 έως τα 27 τους χρόνια. ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Με πρωτοβουλία της πριγκίπισσας διαδόχου Μάρθας αποφασίζεται η δημιουργία ειδικής επιτροπής για την οργάνωση των γυναικών της Νορβηγίας , στην οποία θα ενταχθούν όλες οι υπάρχουσες γυναικείες οργανώσεις . Αντικειμενικός σκοπός της οργάνωσης ήταν η προετοιμασία των Νορβηγίδων στα πλαίσια των αναγκαίων βοηθητικών υπηρεσιών του Νορβηγικού στρατού σε περίπτωση ένοπλης δράσης. Γενική είναι η αίσθηση ότι η χώρα προετοιμάζεται για πόλεμο στο πλευρό της αγωνιζόμενης Φινλανδίας.
2

3
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: O Hermann Göring διορίζεται αρμόδιος για τη πολεμική βιομηχανία. Η "Νταίηλυ Μαίηλ" σχολιάζει το γεγονός με το χαρακτηριστικό τίπλο: Από Ναζί υπ αριθμόν 2 ο Γκαίρινγκ γίνεται εχθρός υπ αριθμόν 1" 
4

5

6
ΙΤΑΛΙΑ: Η Κυβέρνηση παίρνει τα πρώτα μέτρα στα πλαίσια της πολιτικής για ελεγχόμενη διαχείριση των τροφίμων. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Από το Τσινάου ο Βασιλιάς Κάρολος σε δημόσια ομιλία του θα πει ανάμεσα στα άλλα."Όταν πατώ πάνω στη γη της Βεσαραβίας, μεταξύ Προύθου και Δνείστερου δεν νοιώθω να μπαίνω σε μια χώρα προσαρτημένη από τη Ρουμανία, αλλά σε μια χώρα που υπήρξε, είναι και θα παραμείνει για πάντα  γη της Μολδαβίας΄.Το παρελθόν του Βοεβοδάτου  της Βεσαραβίας εγγυάται ότι η γη αυτή είναι και θα παραμείνει για πάντα ρουμανική. Η ενότητα ολόκληρης της χώρας  αποτελεί εγγύηση ότι τα σύνορα αυτά δεν θα τα πατήσει ποτέ εισβολέας....
7
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Ο Στρατηγός Semyon Timoshenko αναλαμβάνει τη διοίκηση των σοβιετικών στρατευμάτων στη Φινλανδία- ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Στους τομείς Μοζέλλα και Μπλις καταγράφονται  αψιμαχίες μεταξύ περιπόλων.
8
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Διανομή τροφίμων με δελτίο (ζάχαρι , κρέας και βούτυρο.)
9

10
Γερμανικό αεροπλάνο συντρίβεται σε περιοχή του Βελγίου. Ανάμεσα στα συντρίμμια ανακαλύπτονται τα απόρρητα σχέδια της Fall Gelb,
11
ΣΟΥΗΔΙΑ: Στο καθιερωμένο λόγο του Θρόνου ο Βασιλιάς θα πει ανάμεσα στα άλλα: "... η Σουηδία έχοντας συνείδηση των υποχρεώσεών κοινές σε όλους τους λαούς, θα βοηθήσει υλικά τη Φινλανδία υπό την έννοια της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ανάγκη......Επιθυμώ από τα βάθη της καρδιάς μου τη συνεργασία των κρατών της Βόρειας Ευρώπης καθώς και τη συνεργασία με άλλα ουδέτερα κράτη με τα οποία δεν συνδεόμαστε με συμμαχίες , με σκοπό να προασπίσουμε τα κοινά συμφέροντα όλων των ουδετέρων κρατών."
12

13

14

15
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: O Hitler δίνει την εντολή να αντιμετωπίζονται σαν πολεμικά, όλα τα εμπορικά πλοία με βρετανική σημαία.
16
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: O Hitler αποφασίζει την αναβολή της ημερομηνίας επίθεσης εναντίον της Δύσης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
17
Η βρετανική αντικατασκοπία αποκρυπτογραφεί το πρώτο γερμανικό Enigma μήνυμα.
18

19

20

21
BΡETANIA: Ανοικτή έκκληση του Τσόρτσιλ προς τις ουδέτερες ακόμα ευρωπαϊκές χώρες να ταχθούν στο πλευρό της Βρετανίας..
22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ΦΙNΛΑΝΔIΑ: Σοβιετικά στρατεύματα επιχειρούν να παραβιάσουν τη γραμμή Mannerheim στη περιοχή Summa.
11

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Υπογραφή οικονομικού συμφώνου ανάμεσα σε Γερμανία και Σοβιετική Ένωση . Σε αντάλλαγμα των σοβιετικών αγαθών ύψους 660.000.000 μάρκων η Γερμανία οφείλει να προσφέρει πολεμική τεχνολογία , μηχανήματα αναγκαία για την βαριά σοβιετική βιομηχανία και πολεμικό υλικό. 

Οι κατάλογοι που περιγράφουν το πολεμικό υλικό και συνοδεύουν τη συμφωνία δείχνουν ξεκάθαρα πόσο ακριβά κοστίζουν στη Κυβέρνηση Χίτλερ τα σοβιετικά προϊόντα που φτάνουν από την ανατολή. 

Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο μέχρι τις 11 Αυγούστου 1941.
12

13

14
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η Κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη εξοπλισμού όλων των εμπορικών πλοίων με βρετανική σημαία.
15
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: O Hitler δίνει την εντολή να αντιμετωπίζονται σαν πολεμικά, όλα τα εμπορικά πλοία με βρετανική σημαία.
16
Ναυτικό επεισόδιο με το Altmark.
17

18

19

20

21
ΓΑΛΛΙΑ: H Κυβέρνηση στερεί από το Thorez τη γαλλική υπηκοότητα.
22

23

24

25

26

27

28






 ΜΑΡΤΙΟΣ
1

2
ΓΑΛΛΙΑ: Η Κυβέρνηση Dalandier κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού. Αποφασίζει να στείλει στη Φιλανδία ένα εκστρατευτικό σώμα αποτελούμενο από 50.ΟΟΟ άνδρες και 100 βομβαρδιστικά αεροπλάνα χωρίς όμως να εξηγεί ούτε από πού ούτε πως. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο έκτακτος αποσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Sumner Welles επισκέπτεται το Χίτλερ στα πλαίσια πάντα της ειρηνευτικής του αποστολής.
3

4

5

6

7

8

9

10
ΙΤΑΛΙΑ: Ο Γερμανός Υπουργός των Εξωτερικών von Ribbentrop πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη.
11

12
ΦΙNΛΑΝΔIΑ: Υπογράφεται ένα σύμφωνο ειρήνης που τερματίζει το Ρωσο-φιλανδικό πόλεμο .
13

14

15
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών ο διευθυντής της εφημερίδας "Cuvantul" καθηγητής Nae Ionescu
16
Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν τη ναυτική βάση του Scapa Flow κοντά στη Σκωτία.
17

18
Συνάντηση Hitler -Mussolini στο Brennero.
19
ΓΑΛΛΙΑ:O Πρωθυπουργός Daladier δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για την αδράνεια του στη διάρκεια του χειμερινού πολέμου. 
20
ΓΑΛΛΙΑ :Παραίτηση της Κυβέρνησης Daladier.
21
ΓΑΛΛΙΑ:Σχηματισμός της Κυβέρνησης Paul Reynaud (21/3-16/6/40)
22

23

24

25

26
ΙΤΑΛΙΑ: Ο έκτακτος αποσταμένος του Αμερικανού Προέδρου Sumner Welles επισκέπτεται το Mussolini και το Ciano στα πλαίσια μιας προσπάθειας εκτόνωσης της Ευρωπαϊκής κρίσης.
27

28
Συμφωνία Βρετανίας και Γαλλίας με την οποία οι δύο χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην υπογράψουν ποτέ ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία.
29

30

31



 ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1

2
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: O Hitler αποφασίζει την εισβολή σε Δανία και Νορβηγία.
3
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Neville Chamberlain ονομάζει υπουργό αρμόδιο για τη παραγωγή αεροπορικών σκαφών τον Lord Beaverbrook
4

5

6

7
Συμμαχική εκστρατευτική αποστολή αναχωρεί για τη Νορβηγία.
8










Παρέλαση του Βελγικού Στρατού μπροστά από τα Ανάκτορα.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Βρετανοί στρατιώτες στο Namsos
9
Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Δανία.
10
Βρετανική ναυτική επίθεση στο Νarvik.
11

12

13
O Roosevelt καταδικάζει την εισβολή σε Δανία και Νορβηγία.
14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



 ΜΑΪΟΣ
1

2

3
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Neville Chamberlain ονομάζει υπουργό αρμόδιο για τη παραγωγή αεροπορικών σκαφών .τον Lord Beaverbrook
4

5
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Σχηματίζεται στο Λονδίνο μια εξόριστη Νορβηγική Κυβέρνηση.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αφήνοντας πίσω τους το Βερολίνο, ο Horia Sima , συνοδευόμενος από το Eugen Teodorescu, επιχειρεί για δεύτερη φορά να 
μπει παράνομα στη Ρουμανία.

6

7

8

9

10
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Παραίτηση της Κυβέρνησης Neville Chamberlain . Ανοίγει ο δρόμος για τον Winston Churchill. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ξεκινά η γερμανική επίθεση στο Δυτικό Μέτωπο.
Εκατοντάδες αλεξίπτωτα στον ουρανό της Ολλανδίας


11
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: H RAF παίρνει εντολή να αρχίσει βομβαρδισμούς εναντίον της Γερμανίας.
12












13
ΟΛΛΑΝΔΙΑ:Η Βασίλισσα Wilhelmina καταφεύγει στη Βρετανία.
14
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Anthony Eden αναγγέλλει το σχηματισμό Εθνοφρουράς (Home Guard). ΕΣΣΔ: Σοβιετικό τελεσίγραφο στη Λιθουανία. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Το Rotterdam Blitz τερματίζει τη μάχη του Ρότερνταμ.
15
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Πρωθυπουργός Churchill μουδιασμένος από την απρόβλεπτη πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και διαισθανόμενος ότι μια πολεμική ανάφλεξη στη Μεσόγειο θα έχει τραγικές συνέπειες στην πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων κάνει μια ακόμη προσπάθεια να κρατήσει τον Μussolini έξω από τον πόλεμο.«…Είναι μήπως πολύ αργά για να εμποδίσουμε ένα ποταμό αίματος να κυλήσει μεταξύ του ιταλικού και του Αγγλικού λαού; Είμαστε χωρίς αμφιβολία σε θέση να προξενήσουμε ο ένας στον άλλο σοβαρά πλήγματα, να καταστρέψουμε ο ένας τον άλλο και να καλύψουμε τον ουρανό της Μεσογείου με μαύρα σύννεφα. Εάν εσείς έχετε λάβει τέτοια απόφαση τότε θα χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί. …Είναι άσκοπο να προδικάσουμε τα την έκβαση των μεγάλων μαχών που μαίνονται τώρα στην Ευρώπη , είμαι όμως βέβαιος και έχω λόγους να το πιστεύω αυτό , πως θα έχομε όλο και αποτελεσματικότερη βοήθεια εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αμερικής γενικά. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ο σοβιετικός στρατός εισβάλει στη χώρα και ο έκπτωτος πλέον πρόεδρος Σμέτονα ζητά καταφύγιο στη Γερμανία. ΟΛΛΑΝΔΙΑ:Ο στρατός καταθέτει τα όπλα.
16
ΒΕΛΓΙΟ : Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη χώρα με κατεύθυνση το Bordeaux ΓΑΛΛΙΑ: Ο Τσόρτσιλ στο Παρίσι.
17
ΒΕΛΓΙΟ: Ο γερμανικός στρατός μπαίνει στις Βρυξέλλες.
18
ΓΑΛΛΙΑ: Ο Πεταίν ορκίζεται Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. ΙΤΑΛΙΑ: Ο Mussolini απαντά στo τελευταίο μήνυμα του Churchill: 
Απαντώ στο μήνυμα που μου απευθύνατε για να σας πω πως δεν θα αγνοείτε βεβαίως τους σοβαρούς λόγους ιστορικού ή συμπτωματικού χαρακτήρα που τοποθέτησαν τις δύο χώρες μας σε αντίθετα στρατόπεδα. Χωρίς να ανατρέξω πολύ μακριά μέσα στο παρελθόν , θα σας υπενθυμίσω την πρωτοβουλία που το 1935 ανέλαβε η κυβέρνησή σας στη Γενεύη για να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της; Ιταλίας, όταν εκείνη ζητούσε να εξασφαλίσει μια ταπεινή θέση κάτω από τον αφρικανικό ήλιο , χωρίς να προκαλεί τη παραμικρή ζημία στα συμφέροντα και τα εδάφη τα δικά σας και των Άλλων δυνάμεων. Σας υπενθυμίζω επίσης την πραγματική και ουσιαστική κατάσταση δουλείας στην οποία βρίσκεται η Ιταλία μέσα στις ίδιες της τις θάλασσες. Αν η κυβέρνησή σας κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία για να τιμήσει το όνομά σας , καταλαβαίνετε πως το ίδιο συναίσθημα τιμής και σεβασμού των υποχρεώσεων που απορρέουν από το ιταλό- γερμανικό σύμφωνο οδηγεί τη σημερινή και την αυριανή πολιτική της Ιταλίας , όποιες και αν είναι οι περιστάσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.»
19
ΓΑΛΛΙΑ: Ο Γκαμελέν παραδίδει την αρχιστρατηγία στο Weygand .Ο στρατηγός Giraud αιχμαλωτίζεται από τον εχθρό.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η αστυνομία εντοπίζει και συλλαμβάνει το  Sima στη πόλη Comoriste. 
20

21
ΓΑΛΛΙΑ: Πολεμικό Συμβούλιο στο Ypres
22
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Με την Emergency Powers Act 1940 το Βρετανικό Κοινοβούλιο δίνει πλήρη εξουσιοδότηση στη Κυβέρνηση σε ότι αφορά τους πολίτες και τις περιουσίες τους.
23
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: O Oswsald Mosley διαλύει τη Βρετανική Φασιστική Ένωση. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Με προσωπική διαταγή του Adolf Hitler οι γερμανικές δυνάμεις σε Γαλλία και Βέλγιο σταματούν τις προωθήσεις τους.
24
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ραδιοφωνικό διάγγελμα του Βασιλιά George VI:
The decisive struggle is now upon us. I am going to speak plainly to you in this hour of trial I know you would not have me do otherwise. Let no one be mistaken. It is no mere territorial conquest that our enemies are seeing. It is the overthrow, complete and final of this Empire and of everything for which is stands: and after that the conquest of the world. And if their will prevails they will bring to its accomplishment all the hatred and cruelty which they have already displayed. It was not easy for us to believe that designs no evil could find a place in the human mind. But the time for doubt is long past. To all of us in this Empire, to all men of wisdom and goodwill throughout the world, the issue is now plain. It is life or death for all. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η αμφιλεγόμενη διαταγή του Χίτλερ δίνει το χρόνο στον εχθρό να ανασυνταχθεί.
25
ΒΕΛΓΙΟ: Ο Βασιλιάς Λεοπόλδος παραδίδεται στον εχθρό.
26
ΒΡΕΤΑΝΙΑ :O Winston Churchill διατάσσει την εγκατάλειψη της Δουγκέρκης. ΓΑΛΛΙΑ: Αρχίζει το δράμα της Δουγκέρκης
27
ΒΕΛΓΙΟ: O στρατός παραδίδεται.Ο Βασιλιάς Leopold III που αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του παραμένει ουσιαστικά αιχμάλωτος των κατακτητών. ΓΑΛΛΙΑ: Τα Συγκεντρωμένα στη Dunkirk συμμαχικά στρατεύματα αναζητούν σωτηρία στα πλοία που θα τους μεταφέρουν στις απέναντι βρετανικές ακτές.
28

29

30
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Winston Churchill αποφασίζει να διορίσει το Stafford Cripps Πρεσβευτή της Βρετανίας στην ΕΣΣΔ .
31



 ΙΟΥΝΙΟΣ
1

2

3

4

ΓΑΛΛΙΑ: Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στη Dunkerque. ΕΛΛΑΔΑ: Στο μνημόνιό του για το Γερμανό υπουργό των Εξωτερικών, ο διευθυντής της γερμανικής εταιρείας " Ράϊνμετάλλ-Μπόρτσιχ" Ντέτερ, κάνει αναφορά για το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησής του με το Κυβερνήτη Μεταξά.:

«Ο κ. Μεταξάς... με εξουσιοδότησε να σας αναφέρω ότι ζητεί από την Γερμανίαν να εξετάση πολύ προσεκτικώς αν θα ηδύνατο, προς το συμφέρον της κοινής γερμανοϊταλικής πολιτικής, να πείση την Ιταλίαν να μείνη μακράν των Βαλκανίων και, ιδίως να μη παραβιάση το ελληνικόν έδαφος.

»Ο κ. Μεταξάς φρονεί ότι η γερμανική κυβέρνησις αναγνωρίζει όσα η ελληνική κυβέρνησις επραγματοποίησε μέχρι τούδε πολιτικώς και υπολογίζει , συνεπώς, επί της γερμανικής κατανοήσεως... »

Ο κ. Μεταξάς μου εζήτησε να μεταβώ αμέσως αεροπορικώς εις Βερολίνον με το αίτημα και την πληροφορίαν που είχον λάβει, προκειμένου να θέσω τα ανωτέρω διά της αρμοδίας οδού υπ' όψιν της γερμανικής κυβερνήσεως, δια του γενικού διευθυντού Ράϊνερτ. Ο κ. Μεταξάς μου εζήτησεν, επί τω λόγω της τιμής μου, να αναλάβω την υποχρέωσιν ότι δεν θα μάθη τίποτε η εν Αθήναις γερμανική πρεσβεία περί της συνομιλίας αυτής και των πληροφοριών, διότι είχεν επ' αυτού όλως ειδικούς λόγους».
5

6

7
ΓΑΛΛΙΑ: Τα Συγκεντρωμένα στη Dunkirk συμμαχικά στρατεύματα αναζητούν σωτηρία στα πλοία που θα τους μεταφέρουν στις απέναντι βρετανικές ακτές. ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Ο Βασιλιάς Ηaakon VII καταφεύγει στη Βρετανία. Ο Νορβηγικός στρατός παραδίδεται.
8

9
ΓΑΛΛΙΑ: Ο Γερμανικός στρατός καταλαμβάνει τις πόλεις Dieppe και Rouen.  
10
Η Ιταλία κηρύσσει το πόλεμο εναντίον της Γαλλίας (υπό κατάρρευση) και της Βρετανίας.
11

12

13

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο Sima αποφυλακίζεται.
14

ΓΑΛΛΙΑ: Ο Gotthard Heinrici (12ο Σ.Σ) διασπά τη γραμμή Maginot -Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο Παρίσι. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Κάτω από τη πίεση ενός τελεσιγράφου για ελεύθερη είσοδο σοβιετικού στρατού η Κυβέρνηση καταρρέει και ο Πρόεδρος Smetona εγκαταλείπει τη χώρα.
15
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Εισβολή του Σοβιετικού στρατού στη χώρα.
16

ΓΑΛΛΙΑ: Ο Henri-Philippe Petain σχηματίζει τη πρώτη του Κυβέρνηση(16/6-12/7/1940) και ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με το κατακτητή για την επίτευξη ανακωχής.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το  ανακοινωθέν που εκδίδεται από το Αρχηγείο του Φύρερ αναφέρει:
Εις ολόκληρον το μέτωπον , από της Μάγχης μέχρι των συνόρων της Ελβετάς , συνεχίζεται η νικηφόρος προέλασις. Μηχανοκίνητοι  και μη μονάδες , καταδιώκουσαι  τον ηττημένον εχθρόν  προς την κατεύθυνσιν  του Λείγηρος, συναγωνίζονται  εις την γιγαντιαίαν προσπάθειαν  και κατ' επανάληψιν  υπερέβησαν  τον εξαντλημένον  και φεύγοντα εχθρό. Ο αριθμός των  αιχμαλώτων αυξάνει συνεχώς, Επιθέσεις  από μέρους  της αεροπορίας  εις αδιάκοπα κύματα κατηυθύνοντο  αποτελεσματικώς  κατά τμημάτων  του εχθρού υποχωρούντων  προς την κατεύθυνσιν  του Λείγηρος , πεζή  ή σιδηροδρομικώς. Νοτιοανατολικώς των Παρισίων και εις τον Ανω Μάρνην  ισχυραί μνάδες τανκς και μηχανοκινήτων  σωμάτων προχωρούν  συνεχώς προς νότον. Τα στρατεύματά μας  διέβησαν το υψίπεδον του Λάγκρ. Τα στρατεύματά μας  εισέδυσαν εις τας υποχωρούσας γραμμάς  των γαλλικών δυνάμεων , από του Σάαρ και του Ρήνου. Το φρούριον του Βερντέν με όλα τα οχυρά του  ευρίσκονται εις χείρας μας όπως και τα οχυρά τα ευρισκόμενα πλησίον του Λονγκυόν. (Μακεδονία Τρίτη 18 Ιουνίου 1940)
17
ΓΑΛΛΙΑ: Ο Στρατηγός Charles de Gaulle καταφεύγει στο Λονδίνο. Από το ραδιοφωνικό σταθμό του Bordeaux ο Στρατάρχης Petain αναγγέλλει στο γαλλικό λαό ότι με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Γαλλίας.
18
 ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ραδιοφωνικό διάγγελμα του Charles de Gaulle προς τους Γάλλους να συνεχίσουν τον αγώνα.
19

ΓΑΛΛΙΑ: Ο στρατάρχης Πεταίν μιλά στο ραδιόφωνο και προετοιμάζει το λαό για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν: " Γάλλοι .Ζήτησα από τους αντιπάλους μας να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες..."
20
ΓΑΛΛΙΑ: O υπεύθυνος για θέματα τύπου στο κατεχόμενο Παρίσι λοχαγός Weber , προφανώς ύστερα από οδηγίες των ανωτέρων του εγκρίνει τυπικά την επανακυκλοφορία της Humanité. . Η θέση του Μaurice Tréandμέλους της Κεντρικής επιτροπής ανταποκρίνεται πλήρως με τη καινούργια γραμμή του Κρεμλίνου. Σκοπός της Humanité από εδώ και εμπρός είναι να ακολουθήσει μια πολιτική Ευρωπαϊκής συμφιλίωσης και να υπερασπισθεί τη Γερμανοσοβιετική φιλία
21

22

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ραδιόφωνο αναγγέλλει το τερματισμό του πολέμου με τη Γαλλία.
Achtung, hier ist der Grossdeutsche Rundfunk..Im Walde von Compiégne, am 21.6.1940 15 Uhr 30, empfing der Führer und Oberste Befehlshaber im Beisein der Oberbefehlshaber der Wehrmachtsteile, des Chefs des Oberkommandos der Wehrmacht, des Reichsaussenministers und des Stellvertreters des Führers die franzósische Abordnung zur Entgegennahme der Waffenstillstandsbedingungen. Die fran-zósische Abordnung bestand aus General Huntziger, Mitglied des franzósischen Obersten Kriegsrats, General der Luftwaf­fe Bergeret, Vizeadmiral Le Luc, Botschafter Noel. Den Akt der Übergabe der Bedingungen nahm der Führer im Wald von Compiégne in dem gleichen Sitzungswagen vor, in dem Marschall Foch am 11.11.1918 unter entehrenden Umstánden den deutschen Unterhandlern den Waffenstillstand diktierte.










doglio διαβάζει στη γαλλική
αντιπροσωπεία υπό το Huntziger,
τους όρους της ανακωχής. 



23
24

ΙΤΑΛΙΑ: Υπογράφεται στη Ρώμη (vlla Incisa) η συνθηκολόγηση των Γάλλων. Το γερμανικό ραδιόφωνο μεταδίδει: 

Heute, am Montag dem 24. Juni, fand um 19 Uhr 15 bei Rom die Unterzlichnung des italienisch-französischen Wafienstill-standsvertrages statt. Um 19 Uhr 35 erfolgte die offizielle Mitteilung darüber an die deutsche Reichsregierung. Auf Grund dessen, ist der deutsch-französische Waffenstillstandsvertrag in Kraft getreten. Das Oberkommando der Wehrmacht hat die Einstellung der Feindseligkeiten gegen Frankreich angeordnet. Am 25. Juni, 1 Uhr 35 deutscher Sommerzeit, tritt auf beiden Seiten die Waffenruhe ein. Der Krieg im Westen ist damit beendet.
25

ΓΑΛΛΙΑ: Ο Adolf Hitler βρίσκεται στο Παρίσι .
26

27

ΕΣΣΔ: .Στις 10 το βράδυ ο Ρουμάνος Πρεσβευτής στη Μόσχα καλείται στο Κρεμλίνο για να παραλάβει ένα τελεσίγραφο. Μέσα σε 48 ώρες η Ρουμανική Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα παραδώσουν ειρηνικά ή όχι τη Βεσσαραβία και την Βόρεια Βουκοβίνα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ : Στο σπίτι του Sandu Popovici στο Βουκουρέστι πραγματοποιείται μυστική συνάντηση  του Στρατηγού Ion Antonescu με το Horia Sima.

28

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:Ο Winston Churchill αναγνωρίζει το Στρατηγό Charles De Gaulle σαν ηγέτη των αποκαλούμενων Ελεύθερων Γάλλων. ΛΙΒΥΗ: Ιταλικά αντιαεροπορικά στο Τομπρούκ καταρρίπτουν το αεροπλάνο του I. Balbo Κυβερνήτη της Λιβύης.
29

30
Γερμανική εισβολή στα Channel Islands. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: "Κατά τη διάρκειαν της 30 Ιουνίου συνεχίσθη η εκκένωσις της Βεσσαραβίας συμφώνως προς το σχετικόν πρόγραμμα μέχρι της καθορισθείσης γραμμής, ήτοι από των υψωμάτων των Βορείως του ποταμού Σιρετόλ της Σερούλ, Μάρεν , Μπρινζένι,Λέπαλτζι, Δυτικώς του Κισιάνο, Παπαραμπέσκο μέχρι του Τατάρμπουναρ. Εις ωρισμένα σημεία στοιχεία μηχανοκινήτων δυνάμεων του σοβιετικού στρατού επιταχύνοντα τον καθορισθέντα ρυθμόν της εκκενώσεως υπερέβησαν τα υποχωρούντα στρατεύματά μας δημιουργήσαντα ούτω τοπικά επεισόδια.Τα στρατεύματά μας συνεχίζουν την υποχώρησίν των.Η εκκένωσις θα τερματισθή την μεσημβρία της 3 Ιουλίου.


 ΙΟΥΛΙΟΣ
1
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Η Κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της σε Ολλανδοεβραίους πρόσφυγες. ΓΑΛΛΙΑ: Η Έδρα της Γαλλικής Κυβέρνησης μεταφέρεται στο Vichy- Ο Χίτλερ επισκέπτεται τα οχυρά της "γραμμής Μαζινώ". ΛΙΒΥΗ: Στη θέση του I. Balbo καινούριος Κυβερνήτης ονομάζεται ο Στρατάρχης Graziani. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η Κυβέρνηση αποποιείται των βρετανικών εγγυήσεων της 13/4/39 .
2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο υπουργός Εθνικής Προπαγάνδας Σιντόροβιτς μιλά στο ραδιόφωνο: "Ουδέν επεθυμίσαμεν , εξ εκείνων, τα οποία ανήκουν εις άλλους, ούτε εμισήσαμε κανένα. Ο Ρουμανικός λαός δεν απωλέσθη και η χώρα πλήρης ηρώων ανακύπτει μετά την θύελλαν ισχυροτέρα και σταθεροτέρα. Ας απομακρύνωμεν παν ότι μας εχώριζεν εις το παρελθόν. Ας εγκαταλείψωμεν επίσης τας αγόνους συζητήσεις .Κάθε λέξις την οποίαν εκφέρομεν πρέπει αν τη σκεπτόμεθα προηγουμένως. Ας καταδικάζωμεν με όλην την ενεργητικότητα τους ηττοπαθείς και ας αναλάβωμεν σταυροφορίαν με τάσεις καθαρώς ρουμανικάς. Ας είμεθα συνετοί και ας προσέχωμεν τους εσωτερικούς εχθρούς της χώρας , οίτινες είνε μάλλον επικίνδυνοι από τους εξωτερικούς...."
3
Το Royal Navy καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των γαλλικών πλοίων στο Mers-el-Kébir. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η Luftwaffe για πρώτη φορά βομβαρδίζει το Cardiff. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Από το αρχηγείο του Φύρερ: "Ο πλωτάρχης Σούχαρτ ανεκοίνωσεν ότι εβύθισε με το υποβρύχιόν του  εχθρικά σκάφη χωριτικότητος 24.000 τόννων , περιλαμβανομένου του αγγλικού ατμοπλοίου "Άθεναρ" 8.900 τόννων. Άλλο γερμανικόν υποβρύχιον ετορπίλλισε το αγγλικόν εξωπλισμένον σκάφος  "Αραντόρα Σταρ" 15.000 τόννων. Κατ΄αναγνωρίσεις γενομένας την 2 Ιουλίου υπεράνω των ακτών της Μάγχης τα γερμανικά μαχητικά αεροπλάνα επετέθησαν  κατά νηοπομπής και εβύθισαν εν φορτηγόν ατμόπλοιον 12.000 τόννων και έτερον 6.000. Άλλο φορτηγόν 8.000 τόννων υπέστη σοβαράς ζημίας. Εις τας ακτάς της Σκωτίας καθώς και εις την περιφέρειαν Νιουκάστλ τα μαχητικά αεροπλάνα μας εβομβάρδισαν εργοστάσια της  αγγλικής πολεμικής βιομηχανίας. Κατά την χθεσινήν ημέραν τρία αγγλικά αεροπλάνα τύπου "Μπρίστολ" απεπειράθησαν  να πετάξουν υπεράνω της Ολλανδίας  αλλ' εγένοντο εγκαίρως αντιληπτά.Δύο  των αεροπλάνων αυτών κατερρίφθησαν. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Παραίτηση της Κυβέρνησης Tatarescu
4
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Σχηματισμός κυβέρνησης Ion Gigurtu στην οποία συμμετέχουν οι λεγεωνάριοι Horia Sima, Dr. Vasile Noveanu και Augustin Bidianu
5

6

7

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο Horia Sima υποβάλλει τη παραίτησή του από τη κυβέρνηση Gigurtu.Τη θέση του καταλαμβάνει ένας άλλος λεγεωνάριος .Ο Radu Budisteanu.
8

9

10
Η Luftwaffe ξεκινά τη μάχη της Αγγλίας.
11

12

13

14

15

16

17
ΓΕΡΜΑΝΙΑ : O Führer μιλά στο Ράιχσταγκ . Όσο και αν έχει ενοχληθεί από την συμπεριφορά των Σοβιετικών, επιχειρεί να δώσει προς τα έξω την εντύπωση ότι οι δύο χώρες τηρούν με ευλάβεια τις αρχές του Συμφώνου της Μόσχας. «Ούτε η Γερμανία ούτε η Ρωσία έχουν κάνει μέχρι σήμερα έστω και ένα βήμα έξω από τις σφαίρες των αντιστοίχων συμφερόντων.»
18

19
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: O Führer απευθύνεται στη Βρετανία ζητώντας το τερματισμό του πολέμου.
20

21

22
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: O Υπουργός των Εξωτερικών Lord Halifax, απορρίπτει τις γερμανικές προτάσεις
23

24

25

26

27

28

29

30

31



 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
1

2

3
ΕΣΣΔ: Και επίσημα η Λιθουανία αποτελεί τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. -
4
Ιταλικά στρατεύματα υπό το στρατηγό Guglielmo Nasi εισβάλουν στη Βρετανική Σομαλία.
5
ΕΣΣΔ: Και επίσημα η Λετονία αποτελεί τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.
6
ΕΣΣΔ: Και επίσημα η Εσθονία αποτελεί τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.
7
8

9

10

11
ΜΕΞΙΚΟ: Ο Τρότσκυ δολοφονείται στη Πόλη του Μεξικού

12

13
Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας.
14

15
Σε μία και μόνο ημέρα η Luftwaffe χάνει πάνω από τον ουρανό της Βρετανίας 76 αεροσκάφη.

Το εύδρομο Έλλη που τορπιλίσθηκε από Ιταλικό υποβρύχιο στο λιμάνι της Τήνου. (Κυβερνήτης Πλοίαρχος Β.Ν . Άγγελος Χατζόπουλος). 



16
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: O Βασιλιάς Carol II δέχεται σε ακρόαση τους βασικούς εκπροσώπους της Λεγεώνας (Ηoria Sima, Traian Braileanu, Corneliu Georgescu και Radu Mironovici) Οι όποιες συζητήσεις καταλήγουν σε αδιέξοδο.
17
ΕΛΛΑΔΑ: 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟΝ. 
Με βαθείαν οδύνην αγγέλλομεν τηναπώλειαν του ευδρόμου "Έλλη", ηγκυροβολημένου εις τον όρμον Τήνου, όπου είχε καταπλεύσει προς απόδοσιν τιμών εις την θαυματουργόν εικόνα της Θεομήτορος.Το πλοίον, σημαιοστόλιστον, εβλήθη διά τορπιλλών αγνώστου εθνικότητος υποβρυχίου. Ερμηνεύων τα οδυνηρά αισθήματα του Ελληνικού Λαού , απευθύνω θερμόν χαιρετισμόν προς τον Κυβερνήτην, το Επιτελείον και το πλήρωμα της "Έλλης", οίτινες έπραξαν το καθήκον των συμφώνως προς τας παλαιάς ναυτικάς υμών παραδόσεις και εκφράζω την συμπάθειάν μου προς τα θύματα του αδοκήτου τούτου τορπιλισμού.
Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως,
Υπουργός των Ναυτικών 
Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ
18

19

20
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: O Churchill πλέκει το εγκώμιο της ΡΑΦ: «Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few." ΙΤΑΛΙΑ: O Στρατηγός Αρμελλίνι καταγράφει στο ημερολόγιό του : Ο Τσιάνο θέλει να κάμη τον πόλεμον του με την Ελλάδα με κάθε θυσίαν. Βεβαίως αι διαταγαί που είχε δώσει εις τον Βισκόντι Πράσκα ηκηρώθησαν ουσιαστικώς. Πάντως όμως, θα αποσταλούν το ταχύτερον αι τρεις νέαι μεραρχίαι εις την Αλβανίαν , όπως θα αποσταλούν άλλωστε και τα όπλα , τα πυρομαχικά και αι Γαλλικαί βόμβαι που εζήτησεν ο τοποτηρητής της Αλβανίας Γιακομόνι......
21

22

23

24

25

26

27

28
Συνάντηση Χίτλερ Τσιάνο στο Σαλτσμπουργκ. Το βασικό θέμα της συζήτησης φαίνεται να είναι η Βρετανία. Ο Χίτλερ αποδίδει την αποτυχία της επιθέσεως εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας στη κακοκαιρία. Του χρειάζονται, λέει, δύο εβδομάδες καλοκαιρίας για να εξουδετερώσει την Αγγλική ναυτική υπεροχή.Από όσα μου εκθέτει σχηματίζω την εντύπωση ότι έχει λάβει πλέον την οριστική απόφαση να αναβάλει την επίθεση.
29

30
Ribbentrop και Ciano 
υπογράφουν στη Βιέννη 
το Ρουμανό-Ουγγρικό
Σύμφωνο

Ο Ribbentrop και ο Τσιάνο σέρνουν στη Βιέννη Ούγγρους και Ρουμάνους για να διευθετήσουν υπό την αιγίδα των δυνάμεων του Άξονα οριστικά τα προβλήματά που σέρνονται είκοσι ολόκληρα χρόνια . Η νότια Τρανσιλβανία παραμένει στους Ρουμάνους οι Ούγγροι κερδίζουν τους Szέkely και μαζί με αυτούς 3.000.000 μη Ούγγρους που παρεμβάλονται ανάμεσα σ΄αυτούς και τα παλαιό Ουγγρικά σύνορα. Δύο μήνες μετά τις παραχωρήσεις στη Ρωσία , η παραχωρήσεις καινούριων εδαφών στους Ούγγρους οξύνει την εσωτερική κατάσταση της Ρουμανίας. Εκείνο που για τη Γερμανία αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας είναι η σταθεροποίηση των ρουμανικών συνόρων και η διασφάλιση των ρουμανικών πετρελαίων. Η Γερμανία προσφέρεται να δώσει εγγυήσεις στον Βασιλιά της Ρουμανίας για το υπόλοιπο του βασιλείου του και βιάζεται να ενημερώσει την Σοβιετική Ένωση ότι οι πρωτοβουλίες της αυτές αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην διασφάλιση της ειρήνης.
31



 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1

EΣΣΔ: Ο Molotov καλεί τον γερμανό Πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί. Κατηγορεί την Γερμανία ότι έχει παραβιάσει το άρθρο 3 του συμφώνου μη επιθέσεως. Ο διακανονισμός της Βιέννης έγινε δίχως να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία ερμηνεύει τη γερμανική εγγύηση στη Ρουμανία σαν μια πράξη εχθρική εναντίον της και κατά συνέπεια αρνείται να την εγκρίνει.. Ο Schulenburg προσπαθεί να καθησυχάσει τον συνομιλητή του .«Γιατί δώσατε εγγυήσεις στην Ρουμανία από την στιγμή που γνωρίζατε πολύ καλά ότι δεν είχαμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον της Ρουμανία; Επιμένει ο Molotov.Ακριβώς γι αυτό την δώσαμε…» είναι η διπλωματική απάντηση του Schulenburg.
2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η Κυβέρνηση του Βουκουρεστίου ζητά την Γερμανική Βοήθεια για την αναδιοργάνωση του Ρουμανικού στρατού.
3
   
4
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο Führer φανερά εκνευρισμένος μιλά στο Sport PalaceΟι βρετανικοί βομβαρδισμοί του Βερολίνου δεν μπορούν να μείνουν δίχως απάντηση : «Αυτός ο τρελός (ο Τσόρτσιλ) βομβάρδισε το Βερολίνο μέχρι τώρα 7 φορές. Αν τα ξανακάνει ακόμα μία φορά ,τότε εγώ δεν θα περιοριστώ μόνο σε επιθέσεις εναντίον των πόλεών του αλλά θα τις ισοπεδώσω. ("Ich werde ihre Städte ausradieren! ") .ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο Βασιλιάς αναθέτει στο   Στρατηγό  Ion Antonescu την  εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.
5

6
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: O Στρατηγός Ion Antonescu υποχρεώνει το Βασιλιά Κάρολο ΙΙ να παραιτηθεί του δικαιώματος του Θρόνου υπέρ του γιου του Μιχαήλ .Ανακήρυξη του Εθνικού Λεγεωνάριου Κράτους ( Statul Naţional Legionar ) που πρακτικά εκφράζει μια μονοκομματική δικτατορία υπό την ηγεσία του Conducător Ion Antonescu, Αρχηγού του Ρουμανικού Στρατού,( 6 Σεπτεμβρίου 1940 μέχρι 23 Ιανουαρίου 1941.) - Μέτρα ηθικής εξυγίανσης που αφορούν αποστρατείες υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.(Ilasievici Constantin, Argesanu Gheorghe, Tenescu Florea, Ilcusu Ion, Mihail Gheorghe, Cornicioiu Grigore, Bengliu Ion, Liceanu Gheorghe, Dombrovschi Victor, Atanasescu Constantin si amiral Barbuneanu Petre.)
7
Υπογραφή του Συμφώνου της Κραϊόβα με το οποίο οι Βούλγαροι αποσπούν από τη Ρουμανία το "Τετράπλευρο" (Νότια Dobrudja)
8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19
ΙΤΑΛΙΑ: Επίσημη επίσκεψη του Ρίμπεντροπ στη Ρώμη. Ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών έχει πολύωρες συνομιλίες με το Ντούτσε και το Τσιάνο με βασικό θέμα τις δυνατότητες εξόδου της Ισπανίας στο πόλεμο , στο πλευρό του Άξονα.
20

21

22

23

24

25

26

27
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άφιξη του Τσιάνο στο Βερολίνο για την υπογραφή του τριμερούς συμφώνου (Γερμανία -Ιταλία-Ιαπωνία.)
28
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Υπογραφή του τριμερούς συμφώνου (Γερμανία -Ιταλία-Ιαπωνία.)
Από αριστερά στα δεξιά του τραπεζιού: Ciano,
von Ribbentrop και ο Πρεσβευτής της Ιαπωνίας 

Saburo Kurusu
ΕΛΛΑΔΑ: Ανακοίνωσις του Πρακτορείου Αθηνών:
Το Πρακτορείον Στεφάνι ανεδημοσίευσε νέον κεφάλαιον του μυθιστορήματος του δημοσιευομένου υπό της αλβανικής εφημερίδος «Τομόρι» επί δήθεν κακουργημάτων διαπραχθέντων εις βάρος των Μουσουλμάνων της Ηπείρου. Είμεθα εις θέσιν να παράσχωμεν τας κατωτέρω διασαφήσεις επί τριών «ανθρωποκτο­νιών» επινοηθεισών υπό της «Τομόρι». Το πρώτον «θύμα», ο Μαζχάρ Ρετζέπ εκ του χωρίου Χλομποτσάρι, είναι πρόσωπον ανύπαρκτον, και εις το χωρίον τούτο ουδείς φόνος διεπράχθη από του 1927 ότε εις Μουσουλμάνος είχε φονεύση έτερον Μουσουλμάνον διά χρηματικάς διαφοράς. Το δεύτερον «θύμα», ο Ριζά Κάλι εκ Παραμυθίας, υφίσταται πράγματι, πλην χαίρει άκρας υγείας. Το τρίτον «θύμα», η υπό το όνομα Τζεμάλ Χότζα γυνή, εκ του χωρίου Καρβουνάρι, είναι πρόσωπον ανύπαρκτον, ουδενός φόνου σημειωθέντος εις το χωρίον τούτο από του 1932 ότε εις Μουσουλμάνος εφόνευσε την γυναίκα του δια λόγους τιμής. Δέον να προσθέσωμεν ότι ανήρ τις, ονόματι Τζεμάλ Χότζα, κατώκει πράγματι εν τω χωρίω μέχρι του 1903, αλλ' ούτος απεβίωσεν εκ φυσικού θανάτου το 1909.
29

30



 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
1

2

3

4

Mussolini, Hitler και Ciano στο Brennero (4/10/40)

Σπανίως είδα τον Ντούτσε τόσον ευδιάθετον όσον σήμερα εις το στενόν του Μπρέννερ. Αυτήν την φοράν, τουλάχιστον , ήνοιξε μερικά από τα χαρτιά του στο τραπέζι.(Τσιάνο)
5
Από το ημερολόγιο του στρατηγού Κουιρίνο Αρμελλίνι : 5 Οκτωβρίου. Η επανεμφάνισις της πολεμικής δράσεως εναντίον της Ελλάδος φαίνεται υπαγορευομένη όχι πλέον από την πραγματοποίησιν των αλυτρωτικών φιλοδοξιών της Αλβανίας, αλλά από την επιθυμίαν της εξαφανίσεως ενός στηρίγματος της Αγγλίας.Επομένως , όχι πλέον Τσαμουριά, αλλά σαφώς Θεσσαλονίκη και αι Ελληνικαί ναυτικαί βάσεις, δηλαδή όλη η Ελλάς. Και με ποία μέσα; Με ποίας δυνατότητας;
6

7
Ο Στρατηγός Hansen και τα πρώτα τμήματα της 13ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας περνούν τα ρουμανικά σύνορα.
8

9

10

11


12
  
13

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο Ribbentrop μπροστά στον κίνδυνο να διακοπούν απότομα οι εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες γράφει στον Stalin. Απαντά σημείο προς σημείο στο κατηγορητήριο του Molotov και προτείνει μια πολιτική των τεσσάρων σε παγκόσμιο επίπεδο. 

ΕΛΛΑΔΑ: Ο Έλληνας Πρεσβευτής στη Βουδαπέστη προειδοποιεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών:"Εκ θετικοτάτης πηγής πληροφορούμαι ότι εις τους κύκλους του Ουγγρικού Υπουργείου των Εξωτερικών θεωρείται ως επικείμενη η επίθεσις της Ιταλίας κατά ττης Ελλάδος .Σκέφερις."

ΙΤΑΛΙΑ: O Duce με αφορμή την άφιξη στη Ρουμανία γερμανικών μονάδων, φαίνεται να εξομολογείται στο Τσιάνο: Questa volta gli renderό la pariglia. Sapra dai giornali che ho occupato la Grecia.
14
ΙΤΑΛΙΑ: o Duce ανακοινώνει στον αρχηγό και υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου τη πρόθεσή του να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας .
15
16

17

18

19

20

ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του στρατηγού Κουιρίνο Αρμελλίνι:
.....Εις τας 11 το πρωί ο Μπαντόλιο επήγεν εις τον Ντούτσε και το μόνον πράγμα που επέτυχεν ήσαν δύο ημέραι αναβολής. Αντί της 26ης η επίθεσις θα γίνη την 28ην.....

Από το ημερολόγιο του Τσιάνο: Αρχίζω να συντάσσω το τελεσίγραφον που ο πρεσβευτής μας Γκράτσι θα επιδώση εις τον Μεταξάν.Φυσικά πρόκειται περι εγγράφου που δεν αφήνει διέξοδον εις την Ελλάδα.
21

22

ΕΣΣΔ: Ο Στάλιν απαντά στην επιστολή του Ρίμπεντροπ . Δέχεται την συνάντηση των δύο Υπουργών στο Βερολίνο και προσδιορίζει την συνάντηση αυτή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Σκοπός είναι να προσδιοριστούν με σαφήνεια και άπαξ δια παντός οι ζώνες επιρροής τόσο της Γερμανίας όσο και της Σοβιετικής Ένωσης
23

Ο Χίτλερ συναντά το Στρατηγό Φράνκο στο Hendaye με κύριο θέμα συζήτησης μια ενδεχόμενη επέμβαση της Ισπανίας στο πόλεμο.Ο Φράνκο αρνείται
24
Ο Χίτλερ συναντά τον Γάλλο
Στρατάρχη 
Πεταίν στο Montoire

"Εκείνη την 24η Οκτωβρίου στο αβέβαιο φως των λαμπιονιών που φώτιζαν το πεζοδρόμιο του μικρού σταθμού , ήταν δύσκολο με τη πρώτη ματιά να ξεχωρίσεις το νικητή από τον ηττημένο ."
25
ΕΛΛΑΔΑ: Ο Έλληνας Πρεσβευτής στη Βέρνη Ψαρούδας ενημερώνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: "Κατά πληροφορίας εκ Βερολίνου η επίθεσις κατά της Ελλάδος είναι ζήτημα ημερών."
26

ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του στρατηγού Κουιρίνο Αρμελλίνι: Ώρα 8 το βράδυ. Μου τηλεφωνούν πρώτα ο Σομίλι (υπαρχηγός του Ναυτικού Επιτελείου) και έπειτα ο Πρίκολο (υφυπουργός της Αεροπορίας ) δια να με ρωτήσουν εάν πραγματικά θα αρχίση μεθαύριον ο πόλεμος εναντίον της Ελλάδος και εάν θα επεκταθή εις όλον το έδαφός της. Εφθάσαμεν εις αυτό το σημείον της ακαταστασίας; Είναι αφάνταστον. ΙΤΑΛΙΑ: Το Πρακτορείο Στέφανι ανακοινώνει: "Ένοπλος ελληνική συμμορία επετέθη σήμερον την πρωίαν δια πυροβολισμών και χειροβομβίδων εναντίον αλβανικών φυλακίων πλησίον της Κορυτσάς νοτίως της διαβάσεως Καπέστιτσα.Η άμεσος αντίδρασις αλβανικής περιπόλου και η επακολουθήσασα επέμβασις άλλων αποσπασμάτων επέτρεψεν την άμεσον απόκρουσιν της εχθρικής ομάδος , ήτις είχεν εισχωρήση εντός του αλβανικού εδάφους.Εξ εκ των επιτεθέντων Ελλήνων συνελήφθησαν. Αι απώλειαι των Αλβανών ανέρχονται εις 2 στρατιώτας νεκρούς και 3 τραυματίας." ΕΛΛΑΔΑ: H Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα δίνει μεγάλη δεξίωση προς τιμήν του υιού Πουτσίνι.
27

ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του Τσιάνο: Τα επεισόδια εις την Αλβανίαν είναι πολυάριθμα. Η δράσις αναμένεται από στιγμής σε στιγμής. Και εις τους τέσσαρας διπλωμάτας (Γερμανόν, Ισπανόν, Ιάπωνα και Ούγγρον) ,που τους έδωσα το κείμενον του τελεσιγράφου προς την Ελλάδα , προεκάλεσε καταπληκτικήν εντύπωσιν. ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του στρατηγού Κουιρίνο Αρμελλίνι : Αι ναυτικαί προετοιμασίαι δια την επίθεσιν έχουν ήδη σήμερον το πρωί καθυστέρησιν 48 ωρών . Αύριον , εάν συνεχισθή η κακοκαιρία, θα έχουν καθυστέρησιν τριών ημερών. Υπό τα καλυτέρας προϋποθέσεις η κατάληψις της Κερκύρας θα γίνει με σημαντικήν καθυστέρησιν έναντι των κατά ξηράν επιχειρήσεων, αι οποίαι ανυπερθέτως θα γίνουν αύριον το πρωί.
28
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ:.Ελληνικό πολεμικό ανακοινωθέν 1.
Αι Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30 π.μ. σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους. 
Ελληνικό πολεμικό ανακοινωθέν 2. 
Κατά την διάρκειαν της ημέρας Ιταλικαί δυνάμεις ποικίλης Ισχύος έξηκολούθησαν προσβάλλουσαι ημετέρας δυνάμεις, αμυνομένας σθεναρώς. Αγών ενετοπίσθη επί μεθορίου γραμμής. Παρά της εχθρικής αεροπορίας εβλήθησαν στρατιωτικοί τίνες στόχοι άνευ ζημιών. Βόμβαι ριφθείσαι επί της πόλεως Πατρών έσχον θύματα εκ του αμάχου πληθυσμού.

 

ΕΛΛΑΔΑ: O πρεσβευτής της Ιταλίας Γκράτσι επιδίδει στον Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο της Κυβέρνησής του .

 

ΙΤΑΛΙΑ: Ο Duce της Ιταλίας επιχειρεί ύστερα από τις καταστροφικές εισηγήσεις των συνεργατών του ,τον δικό του προσωπικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας δίνοντας μια θαυμάσια αφορμή στους Βρετανούς να ξαναβάλουν πόδι πάνω στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
29

 ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: 
Ελληνικό πολεμικό ανακοινωθέν 3.
Κατά την διάρκειαν της νυκτός της 28ης προς την 29ην περιωρισμέναι τοπικαί ενέργειαι επαφής. Κατά την διάρκειαν της ημέρας της 29ης Οκτωβρίου ο εχθρός εχρησιμοποίησεν εν Ηπείρω Ισχυράς δυνάμεις μετ' ελαφρού και βαρέος πυροβολικού. Αι ημέτεραι κινήσεις εκτελούνται επί τη βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Εις την Δυτικήν Μακεδονίαν η κατάστασις παραμένει αμετάβλητος. Δράσις εχθρικής αεροπορίας ασθενεστάτη. 

Ιταλικό πολεμικό ανακοινωθέν 144. 

Χθες την αυγήν αι εν Αλβανία δυνάμεις μας διέβησαν τα ελληνικά σύνορα και, εις διάφορα σημεία, εισεχώρησαν εντός του έχθρικού εδάφους. Η προέλασις συνεχίζεται. Η αεροπορία μας, παρά τας δυσμενείς καιρικάς συνθήκας, εβομβάρδισε επανειλημμένως τους προκαθορισθέντας στρατιωτικούς στόχους, πλήξασα δεξαμενάς, προβλήτας, σιδηροδρομικούς σταθμούς και προκαλέσασα πυρκαϊάς εις τον λιμένα των Πατρών. Εβομβάρδισεν επίσης τας εγκαταστάσεις κατά μήκος της διώρυγος της Κορίνθου και εις την ναυτικήν βάσιν της Πρεβέζης και τας αερολιμενικάς εγκαταστά σεις της αεροπορικής βάσεως του Τατοϊου πλησίον των Αθηνών. Άπαντα τα αεροπλάνα μας επανήλθον εις τας βάσεις των.
30
ΕΛΛΑΔΑ: Μιλώντας στους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου ο Πρωθυπουργός Μεταξάς θα ομολογήσει: "Μη νομίσετε ότι η απόφασις του "ΟΧΙ" πάρθηκε έτσι σε μια στιγμή. Μη φαντασθήτε ότι εμπήκαμε στον πόλεμο αιφνιδιαστικά. Ή ότι δεν έγινε παν ό,τι επετρέπετο και μπορούσε να γίνη δια να τον αποφύγωμε. Από την εποχή της καταλήψεως της Αλβανίας, το Πάσχα πέρυσι, το πράγμα άρχισε να φαίνεται.
31




 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
1
ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του στρατηγού Κουιρίνο Αρμελλίνι: 
"Σήμερον το πρωί εις τας 9.30 σύσκεψις των υπαρχηγών του Γενικού Επιτελείου δια να συζητήσουν και να εκφράσουν τας απόψεις των επί των νέων αποφάσεων του Ντούτσε.Πάει πλέον η απόβασις εις την Κέρκυραν! Η μεραρχία "Μπάρι", η οποία είχεν ήδη επιβιβασθή δια την επιχείρησιν αυτήν,κατευθύνεται εις την Αυλώνα. Όλα προς χάριν του μετώπου της Αλβανίας. Τίποτα πλέον δι' άλλα μέτωπα......"
2
Η.Π.Α: Δήλωση Ρούσβελτ στο Κλέβελαντ "Η πολιτική μας είναι να δώσουμε  κάθε δυνατή υλική βοήθεια  στα έθνη που αντιστέκονται ακόμη στα έθνη πέρα από τονΑτλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό."
Δήλωση Ουέντελ  Ουϊλκι στο Μάντισον Σκουέρ Γκάτντεν. "Όλοι ανεξαιρέτως Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκρατικοί και Ανεξάρτητοι, είμαστε έτοιμοι  να προσφέρουμε  τη βοήθειά μας  στον ηρωικό βρετανικό λαό . Οφείλουμε να θέσουμε  στη διάθεσή του  τη βιομηχανική μας παραγωγή."
3
ΕΛΛΑΔΑ: Έναρξη της Ελληνικής αντεπίθεσης εναντίον των Ιταλών εισβολέων στη περιοχή της Πίνδου.
4

5
Η.Π.Α: Πρόεδρος της χώρας επανεκλέγεται ο Roosevelt .
6

7
ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του στρατηγού Κουιρίνο Αρμελλίνι :
"Ημέραι πλήρεις γεγονότων .Εις την Ήπειρον η επίθεσίς μας σταματά λόγω εξαντλήσεως της επιθετικής δυνάμεως των μεραρχιών μας. Από την Πίνδον η μεραρχία "Τζούλια" υποχωρεί εσπευσμένως. Εις την περιοχήν Κορυτσάς οι Έλληνες επιμένουν εις την επίθεσιν, υποχρεούντες τα στρατεύματά μας να οπισθοχωρούν. Εν συμπεράσματι - ακόμη και αν δεν κατορθωθή να επανορθωθή κάπως η κατάστασις - πλήρης αποτυχία της επιχειρήσεώς μας! Εάν όμως η "μπλόφα " απέτυχεν εις το στρατιωτικόν πεδίον , απέτυχεν άλλο τόσον και εις το διπλωματικόν. Εις όλην την Ανατολικήν Μεσόγειον η κατάστασίς μας επιδεινούται ταχέως."
ΡΟΥΜΑΝΙΑ:Σε αυτοκινηστικό δυστύχημα χάνουν τη ζωή τους οι λεγεωνάριοι Eugeniu Necrescu και Aron Valeriu .

8

9
ΙΤΑΛΙΑ: Ο Ubaldo Soddu ονομάζεται Ανώτατος Διοικητής των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλβανία.-
Από το ημερολόγιο του στρατηγού Κουιρίνο Αρμελλίνι :"Ευρισκόμεθα εις πλήρες αδιέξοδον, εις μίαν κατάστασιν , η οποία επιδεινούται καθημερινώς και από την οποίαν ελάχισται πιθανότητες σωτηρίας υπάρχουν . Η κατάστασις αυτή ημπορεί να αγάγη εις ολέθριον κατήφορον. Εν τοιαύτη περιπτώσει όλα φυσικά θα επιρριφθούν εις βάρος του Στρατού και όχι εις βάρος εκείνων που τον έφεραν εις τοιαύτην κατάστασιν..."
10

11

Ότι έχει απομείνει από το θωρηκτό Cavour
στο λιμάνι του Τάραντα.

12
13


14
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: Γενική Ελληνική Αντεπίθεση σε όλο το μήκος του Μετώπου.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το Coventry βομβαρδίζεται από τη Luftwaffe .Απολογισμός 380 νεκροί και 865 τραυματίες.
15
IΤΑΛΙΑ: Φθάνει στη Ρώμη για επίσημη επίσκεψη ο Conducator της Ρουμανίας Στρατηγός Αντονεσκου. Η Ada Negri είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει τον τίτλο της ακαδημαϊκού.
16
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το Αμβούργο βομβαρδίζεται από τη Royal Air Force. Σχετικά με τις γερμανοσοβιετικές συνομιλίες ο Αρχιναύαρχος Ραίντερ σημειώνει στο ημερολόγιό του μεταξύ των άλλων :" .... καμμία αντίρρησις των Ρώσσων δεν υπήρχεν έναντι της ανακοινωθείσης υπό του Φύρερ προβλέψεως δια την Γερμανικήν δράσιν κατά της Ελλάδος προς ενίσχυσιν της Ιταλίας..."
17

18
ΙΤΑΛΙΑ: Πολιτική ομιλία του Μουσολίνι στη Ρώμη στη διάρκεια της οποίας γίνεται ευρεία αναφορά στο πόλεμο με την Ελλάδα: 
"Πρέπει να είπω ένα πράγμα που ίσως θα ξενίση μερικούς Ιταλούς φίλους της Κλασσικής Εποχής αλλά καθυστερημένους για την ιδική μας: Οι Έλληνες μισούν την Ιταλία όπως κανείς άλλος λαός. Το μίσος αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται ανεξήγητον, είναι όμως γενικόν, βαθύ, άσβεστον εις όλας τας τάξεις, εις όλας τας πόλεις, εις τα χωριά, είς τα άνω, εις τα κάτω, παντού! Το διατί είναι μυστήριον' ίσως διατί ο Σανταρόζα εκκίνησε από την Χώρα του το Πεδεμόντιο δια να μεταβεί και να πεθάνει ηρωικά στην Σφακτηρία δια την Ελλάδα. Ίσως διατί ένας Γαριβαλδινός από το Φορλί, ο Αντώνιος Φράττι, επανέλαβε την αυτή χειρονομίαν υπερόχου απλοικότητος μετά εβδομήντα έτη πίπτων εις το Δομοκόν. Μυστήριον αλλά το γεγονός υπάρχει.

Επί του μίσους αυτού, που δύναται να χαρακτηριστεί γελοίον, εβασίσθη η ελληνική πολιτική των τελευταίων ετών. Η πολιτική της πλήρους συννενοχής με την Αγγλίαν. Δεν ήταν δυνατόν να είναι άλλως, αφού ο Έλληνας Βασιλιάς είναι Άγγλος, η πολιτική τάξις Αγγλική. Η καταφανής και πολύμορφος αυτή συννενοχή ήτο πράξις συνεχούς έχθρας κατά της Ιταλίας. Από έγγραφα ανακαλυφθέντα από το Γερμανικόν επιτελείον εμφαίνεται πως από τον Μάιο η Ελλάς είχε προσφέρει στους Αγγλογάλλους όλας τας ναυτικάς της βάσεις. έπρεπε να τεθεί ένα τέρμα εις αυτήν την κατάστασιν. Όπερ και εγέννετο τηςν 28η Οκτωβρίου, όταν τα στρατεύματα μας διέβησαν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. 

Αι τραχείαι οροσειραί της Πίνδου και αι λασπώδεις χαράδραι της δεν είναι κατάλληλοι δια τον αστραπιαίον πόλεμον που ηξίουν οι αδιόρθωτοι πιστοί της στρατηγικής με τας επί καρφίδος μικράς σημαίας εις τους χάρτας. Καμμία πράξις, κανείς λόγος ιδικός μου η της κυβερνήσεως μου δεν είχεν εξαγγείλει τοιούτον αστραπιαίον πόλεμον. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπον να διαψεύσω όλας τας πληροφορίας της Ελληνικής προπαγάνδας και των αγγλικών μεγαφώνων της. 

Είχα είπη ότι θα ετσακίσαμεν τα πλευρά του Νέγκους. Τώρα με την ίδια απόλυτον βεβαιότητα σας λέγω ότι θα τσακίσωμεν τα πλευρά της Ελλάδος.Εις δύο είς τρεις εις δώδεκα μήνας, αδιάφορον. Ο πόλεμος μόλις άρχισεν. Έχουμε μέσα και άνδρας δια να εξουθενώσωμεν κάθε ελληνικήν αντίστασιν. Η Αγγλική βοήθεια δεν θα δυνηθή να εμποδίση την πραγμάτωσιν της σταθεράς αυτής αποφάσεως, ούτε να σώσει τους Έλληνας από την καταστροφήν που ηθέλησαν και που αποδείχθηκαν άξιοι να υποστούν. Το να σκεφθή κανείς διαφορετικά η να αμφιβάλλει θα εσήμαινεν ότι δεν με γνωρίζει. Άπαξ ξεκινήσω δεν σταματώ πλέον μέχρι τέλους. Τους 372 νεκρούς, τους 1082 τραυματίες, τους 650 εξαφανισθέντας κατά την διάρκειαν των δέκα πρώτων ημερών του αγώνος εις το Ηπειρωτικών μέτωπον, θα τους εκδικηθώμεν".ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του Τσιάνο: "Μια αρκετά ενοχλητική συνάντησις με τον Ρίμπεντροπ, εις το Σάλτσμπουργκ. Οι Γερμανοί φαίνονται πολύ δυσηρεστημένοι. Το απόγευμα συνήντησα τον Χίτλερ εις το Μπεργκχοφ. Η ατμόσφαιρα βαρειά. Είναι απεσιόδοξος και πιστεύει ότι η κατάστασις έχει επιδεινωθή από τα γεγονότα εις τα Βαλκάνια. Προσπαθώ να απαντήσω αλλά δεν μου επιτρέπει να ομιλήσω...." -
19

O Hitler υποδέχεται το
Serano Suner στο
Berctesgaden.
20

Η  Ουγγαρία,  υπογράφει την ένταξή της στο τριμερές σύμφωνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Επιστολή του Χίτλερ προς το Μουσολίνι με την οποία του υπόσχεται βοήθεια: "Ντούτσε,Επιτρέψτε μου να αρχίσω την επιστολή μου αυτή με τη διαβεβαίωση ότι η καρδιά μου και οι σκέψεις μου βρίσκονται τις τελευταίες 15 ημέρες περισσότερο παρά ποτέ αδιάκοπα κοντά Σας .Εν συνεχεία, μάθετε τούτο, Ντούτσε: Ότι είμαι αποφασισμένος να κάνω κάθε τι, που στη ση­μερινή κατάσταση θα Σας βοηθήσει..."
21
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ : Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Ερσέκα και τη Μπόροβα.-ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η Κυβέρνηση προσχωρεί στο τριμερές σύμφωνο.
22
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ύστερα από πρόσκληση της γερμανικής Κυβέρνησης ο Στρατηγός Ion Antonescu επισκέπτεται το Βερολίνο και γίνεται δεκτός από το Γερμανό Καγκελάριο. Κύριο θέμα συζήτησης η ένταξη της Ρουμανίας στο "τριμερές σύμφωνο". 
ΙΤΑΛΙΑ: Απάντηση του Μουσολίνι στην επιστολή Χίτλερ:"Φύρερ μου λυπούμαι που η επιστολή μου της 19ης Οκτωβρίου δεν έφθασεν εγκαίρως , ώστε να σας δοθή η ευκαιρία να εκφράσετε την άποψίν σας, εν σχέσει με την αποφασισθείσαν ενέργειαν κατά της Ελλάδος- άποψις την οποίαν, όπως και εις προηγουμένας περιστάσεις , θα είχον ακολουθήσει." ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ : Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά και το Λεσκοβίκιο.
ΕΛΛΑΔΑ: Σε ραδιοφωνική του ομιλία προς τον ελληνικό λαό και τις ένοπλες δυνάμεις ο Πρωθυπουργός Μεταξάς, ανάμεσα στα άλλα, κάνει αναφορά στη τελευταία ομιλία του Ντούτσε: ".... Όταν ο Ιτα­λός δικτάτωρ απήγγειλε τον τελευταίον αυτού λόγον, τον τόσον γεμάτον από χολήν και οργήν εναντίον της Ελλάδος, δεν εφαντάζετο βέβαια ότι ο Ελλη­νικός Στρατός θα του έδιδε τόσον ταχείαν την απάντησιν. Μετά τοιαύτην απάντησιν, η οποία θα του μείνη αλησμόνητος, δεν χρειάζονται πολλά λόγια δικά μου. Μόνον ολίγα έχω να προσθέσω. Η Ελλάς δεν λησμονεί ούτε τον Σανταρόζαν, ουτε τον Φράττι, ούτε τον Γαριβάλδην, ούτε τόσους άλλους Ιταλούς, οι οποίοι έχυσαν υπέρ αυτής το αίμα των, όπως δεν λησμονεί και τόσους και τό­σους Έλληνας, οι οποίοι έχυσαν το αίμα των υπέρ της αγωνιζομένης δια την ελευθερίαν και ανεξαρτησίαν της κατά τον παρελθόντα αιώνα Ιταλίας. Οι Ιταλοί, οι αγωνισθέντες υπέρ ημών κατά τους εθνικούς μας αγώνας, θα μας είναι πάντοτε διπλά προσφιλείς και δια το αίμα το οποίον έχυσαν και διότι εάν έζων σήμερον θα ήσαν οι καταδιωκόμενοι και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του φασισμού, όστις δεν είναι δυνατόν να ανεχθή ποτέ εις τους κόλπους του αν­θρώπους αγωνιζόμενους δια τα μεγάλα και υψηλά ιδανικά, δια τα οποία ηγωνίσθησαν εκείνοι άλλοτε και ημείς αγωνιζόμεθα σήμερον. Θέλω να προσθέσω ακόμη και το εξής: Ο κ. Μουσσολίνι, απορών διότι η θέλησίς του να υποδου­λώση την Ελλάδα προεκάλεσε κατ' αυτού το μίσος του Ελληνικού Λαού, έθεσεν ως σκοπόν του πολέμου της φασιστικής Ιταλίας την εξόντωσιν της Ελ­λάδος. Τον διαβεβαιούμεν ότι έχομεν λάβει την απόφασιν να μη εξοντωθώμεν και να ζήσωμεν ως έθνος ελεύθερον και ανεξάρτητον, και θα ζήσωμεν, και μαζί με τους Άγγλους συμμάχους μας θα υπερισχύσωμεν. Ποίαι θα είναι αι συνέπειαι της τοιαύτης επικρατήσεώς μας δια την Ιταλίαν ας το κρίνη ο ιταλικός λαός, όταν θα εκκαθαρίση ημέραν τινά τους λογαριασμούς του με τον δικτά­τορα του.....
23
Η Ρουμανία, υπογράφει την ένταξή της στο τριμερές σύμφωνο.
24
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ : Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Μοσχόπολη.
25
Το εμπορικό πλοίο Patria, φορτωμένο με παράνομους μετανάστες βυθίζεται στο λιμάνι της Haifa. Οι πνιγμένοι ανέρχονται σε 200. ΕΛΛΑΔΑ: Ανοικτή επιστολή του Γεωργίου Βλάχου προς το Μπενίτο Μουσολίνι. ΡΟΥΜΑΝΙΑ Στις φυλακές Jilava στη πρωτεύουσα, γίνεται η εκταφή του Corneliu Codreanu, των  Nicadori και των  Decemviri που δολοφονήθηκαν στις 29/30 Νοεμβρίου 1938 ύστερα από εντολή του  Armand Calinescu 
26
ΙΤΑΛΙΑ: O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Badoglio υποβάλλει τη παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
27
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε οπαδούς της Σιδηράς Φρουράς και πολιτικών τους αντιπάλων. (64 νεκροί)
28
ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του G.Bottai: A un suo interlocutore, oggi, Mussolini ha detto: « Voi vi sorprendete, lo vedo, di trovarmi così calmo. Ma io sono più che calmo. Sono glaciale, come chi è dinnanzi al patibolo. Luigi XVI, salendo al patibolo inciampava. « Se io fossi romano — disse — dovrei tornare indietro », Lo stesso avviene a me, ogni glor­ino, ad ogni nuovo inciampo ».
29
Από το ημερολόγιο του Τσιάνο: Μόλις γύρισε ο Σταράτσε από την Αλβανία. Οι στρατιώτες μας πολέμησαν αλλά χωρίς όρεξη και μέτρια.
30
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ : Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Πόγραδετς .
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Από τις φυλακές Jilava τα λείψανα του Κοντρεάνου , των Decemvrie και Nicadorilor,επανενταφιάζονται με τιμές, στο Μαυσωλείο της Casa Verde Στη τελετή συμμετέχουν πολλές χιλιάδες κόσμου καθώς και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.


 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
1

2

 3
 ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ :Ο  Ελληνικός στρατός  καταλαμβάνει τη Πρεμετή.                       
4
ΙΤΑΛΙΑ: Ο Mussolini κάνει δεκτή τη παραίτηση του Pietro Badoglio από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου που επικαλείται λόγους ευθιξίας. Διάδοχός του ορίζεται ο Στρατηγός Ugo Cavallero
5

6

7
8

9

10

11

12
ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του G.Bottai: "Al Quirinale, per la firma solita. Ai rovesci albanesi si sono aggiunti i libici. Il Re vorrebbe apparire disinvolto. Ma anche la sua lingua batte dove il dente duole. Mi sembra che protenda a non ritenere esauri­to lo sforzo degli inglesi, e pensa alla necessità di di­fendersi in Tobruk, dove, dice: « Non ci sono, pur­troppo, fosse anticarro ».
Resto solo con lui. Sorride, in un raggio d'ottimi­smo. « Durante le giornate di Caporetto — mi narra — mi trovai a passare da Praglia. Non avevo mai vi­sitata l'abbazia. Vi entrai. E subito il mio sguardo cadde su uno degli stalli del coro. Sopra v'era una scrit­ta: meliora sequeniur. E tutti intorno a me trassero lieti auspici ». Tace. Poi, ancora sorridendo: « Come si dicono bene in latino certe cose: meliora sequentur! ».                                                              
13

14

15

16

17

18

19

20
Μετά την (μία και μοναδική) επίσκεψη του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκιπα Έρμπαχ στο Πρωθυπουργό Μεταξά ο τελευταίος σημειώνει :
«Υπέστημεν, είπον, μίαν τελείως αδικαιολόγητον επίθεσιν, καίτοι είχομεν πράξει παν το δυνατόν δια να διατηρήσωμεν αυστηρότατην ουδετερότητα. Δύναμαι τώρα να σας αποκαλύψω, ότι ηρνήθημεν να παράσχωμεν εις τους Άγ­γλους ακόμη και τας ευκολίας εκείνας αι οποίαι επιτρέ­πονται υπό θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, οι δε Άγγλοι συνεφώνησαν εις τούτο άνευ διαμαρτυρίας, δείξαντες, ούτω, πλήρη κατανόησιν της θέσεως μας. Συνεπώς εστερείτο πάσης δικαιολογίας η απρόκλητος επίθεσις. Αλλ' οι Ιταλοί επεθύμουν να κατακτήσουν την Ελλάδα. Δια τον λόγον τούτον η Ελλάς ηγέρθη ως εις άνθρωπος και θα αντισταθώ μεν μέχρις εσχάτων, δηλαδή μέχρις ότου η Ιταλία εκδιωχθή εκ των Βαλκανίων. Εις το σημείον τούτο ο Πρίγκηψ Έρμπαχ ηρώτησεν εάν η μετά της Μ. Βρεταννίας συμμαχία μας εστρέφετο επίσης εναντίον της Γερμανίας. Εάν μας θίξετε εν τη Βαλκανική, απήντησα, βεβαίως θα στραφή και εναντίον σας. Εις τούτο ό Γερμα­νός Πρεσβευτής απήντησε: Δεν έχομεν πρόθεσιν να σας δημιουργήσωμεν καμμίαν ενόχλησιν εις την Βαλκανικήν. Η Γερμανία δεν θα κάμη τίποτε το δυνάμενον να βλάψη τα συμφέροντα της Ελλάδος. Ακολούθως, επιθυμών να γενίκευση την συζήτησιν, ό Πρεσβευτής της Γερμανίας εζήτησε τας απόψεις μου περί του πως ο κατά της Αγ­γλίας πόλεμος θα ετερματίζετο. Επί του ζητήματος τού­του τω απήντησα : Δεν δύναμαι να συνεχίσω την συνομι­λίαν μας διότι είμεθα σύμμαχοι της Αγγλίας και δεν μας είναι δυνατόν να θίξωμεν τοιούτο ζήτημα κατά τήν συνομιλίαν μας».
21

22
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ : Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Χιμάρα.                    
23
".... Δεν αρκεί, δικηγόρε Φαρινάτσι, για να γίνει κάποιος Στρατηγός να θέσει τον μαίανδρο διακριτικό των Στρατηγών πάνω στο πηλίκιό του. Ούτε είναι αρκετό για την διεξαγωγή πολέμου, να καλέσεις τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και να του πεις: «θα κάνουμε πόλεμον». Ούτε αρκεί για τη διεξαγωγή πολέμου η κατάρτιση εξογκωμένων προϋπολογισμών, οι οποίοι έπειτα να διατίθενται εις το Ιταλικό Γενικό Επιτελείο με το σταγονόμετρο.

Όταν ένας λαός έχει τη πρόθεση να πολεμήσει, κατά κύριο λόγο πρέπει ο βιομηχανικός μηχανισμός του Έθνους να υποστεί τη βραδεία και δύσκολη προετοιμασία, η οποία τον καθιστά ικανό ώστε, εις την κατάλληλη στιγμή, ν' αρχίσει αμέσως το για τον πόλεμο έργο του.

Όλες οι δυνάμεις, όλες οι θελήσεις , οφείλουν να είναι συντονισμένες και πειθαρχημένες δια την πραγματοποίηση του ζωτικού τούτου σκοπού, διαφορετικά υφίσταται οδυνηρούς εξευτελισμούς, που δεν περιορίζονται μόνο στο στρατιωτικό πεδίον. Έθνος κατερχόμενο σε πόλεμο οφείλει να πρόβλεψη, εντός των ορίων του δυνατού, όλες τις αντιξοότητας της μοίρας και να τις αντιμετωπίσει με σθένος. Εάν επιτρέπεται να υπολογίζει κάποιος στη πιθανή βοήθεια εκ μέρους κάποιου συμμάχου , δεν είναι φρόνιμο να θεωρεί δεδομένη την «ολοκληρωτική βοήθειά του». Παρόμοιο σφάλμα μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα ιστορικής σημασίας, τα οποία θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις πάνω στη ζωή του Έθνους.
24

25
ΙΤΑΛΙΑ: Από το ημερολόγιο του Τσιάνο: Χριστούγεννα. Ο Ντούτσε είναι μελαγχολικός και ανήσυχος για την Αλβανία.
26

27
ΒΟΡEΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ:

Ιταλικό πολεμικό ανακοινωθέν 203.
Επί του Ελληνικού μετώπου, δραστηριότης πυροβολαρχιών καί επιχειρήσεις τοπικού χαρακτήρος. Υπό βομβαρδιστικών μας εβλήθησαν λιμενικαί εγκαταστάσεις, ελλιμενισμένα πλοία και στόχοι σχετιζόμενοι αμέσως με τας κατά ξηράν επιχειρήσεις. Η απόπειρα του εχθρού να προσβάλη μίαν βάσιν μας απεκρούσθη από την άμεσον επέμβασιν των καταδιωκτικών μας. Τρία αεροπλάνα Μπλενχαϊμ κατερρίφθησαν.
28
ΒΟΡEΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: Ιταλικό πολεμικό ανακοινωθέν 204.
Επί του ελληνικού μετώπου, εχθρικαί επιθέσεις απεκρούσθησαν υπό της σθεναράς αντιδράσεως μας. Συνελήφθησαν μερικοί αιχμάλωτοι ως και αυτόματα όπλα. Σχηματισμοί βομβαρδιστικών και καταδιωκτικών αεροπλάνων προσέβαλον αλληλοδιαδόχως στρατεύματα, ωργανωμένας θέσεις και κόμβους συγκοινωνιών. Προσεβλήθη η εχθρική ναυτική βάσις της Πρεβέζης με αποτέλεσμα να πληγούν ολοσχερώς εκεί ελλιμενισμένα ατμόπλοια.
29
ΒΟΡEΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ:Ιταλικό πολεμικό ανακοινωθέν 205.
Επί του ελληνικού μετώπου, τοπικαί ενέργειαι. Εχθρικαί δυνάμεις διεσκορπίσθησαν υπό του πυρός των πυροβολαρχιών μας.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το Λονδίνο βομβαρδίζεται από τη γερμανική αεροπορία.
Η.Π.Α : Ο Ρούσβελτ χαρακτηρίζει τη χώρα του «οπλοστάσιο» της Δημοκρατίας.
30
ΙΤΑΛΙΑ: Ο Στρατηγός Ugo Cavallero ονομάζεται Ανώτατος Διοικητής των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλβανία στη θέση του Ubaldo Soddu .
31
ΒΟΡEΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: Ιταλικό πολεμικό ανακοινωθέν 207.
Επί του ελληνικού μετώπου, διεξήχθησαν συμπλοκαί τοπικού χαρακτήρος. Ο εχθρός υπέστη αισθητάς απωλείας και αφήκε εις χείρας μας όπλα και αιχμαλώτους. Ναυτικαί μονάδες διενήργησαν σφοδρόν βομβαρδισμόν εναντίον εχθρικών κέντρων ανεφοδιασμού κατά μήκος των ελληνοαλβανικών ακτών με καταφανή αποτελέσματα. Πολυάριθμοι σχηματισμοί βομβαρδιστικών και καθέτου εφορμήσεως αεροπλάνων προσέβαλον αλλεπαλλήλως ωργανωμένας στρατιωτικάς θέσεις, γέφυρας και δρόμους. Τα καταδιωκτικά επολυβόλησαν διαφόρους συγκεντρώσεις στρατευμάτων και φάλαγγας οχημάτων εν κινήσει. Με άριστα αποτελέσματα εβομβαρδίσθησαν οι στρατιωτικοί στόχοι Θεσσαλονίκης καί Πρεβέζης ως και τα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Κοζάνης. Κατεστράφησαν επί του εδάφους δύο εχθρικά αεροπλάνα. Μία περίπολος εκ Χαρρικαίην, η οποία απεπειράθη να αντιταχθή εις σχηματισμόν βομβαρδιστικών μας απεκρούσθη εν δε Χαρρικαίην κατερρίφθη.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο Χίτλερ ενημερώνει το Μουσολίνι :
"Από της 13ης Δεκεμβρίου Γερμανικά στρατεύματα διέρχονται σχεδόν συνεχώς την Ουγγαρίαν , κατευθυνόμενα προς την Ρουμανίαν. Η Ουγγαρία και η Ρουμανία έθεσαν μέχρι του ανωτάτου δυνατού ορίου εις την διάθεσίν μου το σιδηροδρομικόν των δίκτυον , εις τρόπον ώστε τώρα να είναι δυνατόν να μεταφερθούν αι Γερμανικαί μεραρχίαι ταχύτατα προς το μέρος της εξορμήσεως.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου