Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1935 (9)


9. Το έκτακτο Υπουργικό συμβούλιο.
Στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή ο Τσαλδάρης συνειδητοποιεί επιτέλους ότι οι πρωτοβουλίες Ράλλη-Παναγιωτάκου αντί να ισχυροποιήσουν τη Κυβέρνηση και να θωρακίσουν τς αντιστάσεις της , στη πραγματικότητα έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο . Με ένα αντιπρόεδρο υπό παραίτηση , με τους φιλοβασιλικούς βουλευτές να εκβιάζουν ανοικτά πλέον την άμεση ανάγκη της Παλινόρθωσης, με το στρατός να βρίσκεται στους δρόμους δίχως ενιαία ηγεσία , η όποια συνοχή της Κυβέρνησης κρέμεται από μία κλωστή.  Για το ξεπέρασμα της κρίσης η "θυσία" Παναγιωτάκου είναι περισσότερο από απαραίτητη. Χρειάζεται όμως να τηρηθούν τα προσχήματα και ευαίσθητες ισορροπίες.
Ο Τσαλδάρης από τη μια πρέπει να ικανοποιήσει το πληγωμένο φιλότιμο του Κονδύλη και από την άλλη οφείλει να μη "τσαλακώσει" περισσότερο από όσο χρειάζεται τον Παναγιωτάκο , ο οποίος μαζί με το βουλευτή αδελφό του, σέρνουν πίσω τους μια περιζήτητη εκλογική προίκα, τους Λάκωνες του Πειραιά..
Η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό των στρατιωτικών δίνει τις πρώτες ενδείξεις της αναμενόμενης συναίνεσης, Έχοντας κατά τα φαινόμενα  διασφαλιστεί η συμμετοχή του Κονδύλη στο υπουργικό συμβούλιο ο Τσαλδάρης έχει όλο το χρόνο  να προετοιμάσει το  έδαφος για την όσο γίνεται περισσότερο διακριτική αποπομπή του Παναγιωτάκου. Ο  Γεννάδης αναλαμβάνει τις προκαταρκτικές λεπτομέρειες.  Στο πλευρό του Τσαλδάρη ο Περικλής Ράλλης βλέπει τα σχέδιά του να ανατρέπονται ένα ένα από τα γεγονότα , αλλά παρ΄όλα αυτά δεν καταθέτει τα όπλα. Ίσως να ελπίζει ακόμα  σε κάποιο θαύμα. Ακόμη και τώρα  δεν παύει να προκαλεί.

Την στιγμήν εκείνην ο υπουργός των Εσωτερικών εξελθών της αιθούσης του υπουργικού συμβουλίου , ενώπιον του συγκεντρωμένου κόσμου και διαφόρων αξιωματικών της χωροφυλακής και της αστυνομίας και χωροφυλάκων ηκούσθη λέγων προς κλητήρας της Βουλής: Ειδοποίησε τον κ. Αρχηγόν της Επαναστάσεως , τον κ. Κονδύλην , να έλθη εις το υπουργικόν συμβούλιον". [1]
Στο υπουργείο των Στρατιωτικών η επιμονή του Τσαλδάρη να έχει στο πλευρό του το Κονδύλη στη διάρκεια , του κρίσιμου πραγματικά υπουργικού συμβουλίου, φαντάζει σα μια καλοστημένη παγίδα. Η Βουλή είναι κυκλωμένη από τους πραιτωριανούς του Περικλή Ράλλη , που αν διαταχθούν να το βγάλουν από τη μέση , θα το κάνουν δίχως το παραμικρό ενδοιασμό. Ο στρατός είναι ακόμα στους δρόμους, για την ώρα οι οποίες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα περιορίζονται ακόμα στις φραστικές προκλήσεις , αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα συμβεί αν κάποιος θερμόαιμος , θελημένα ή αθέλητα επιχειρήσει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα. Στη περίπτωση αυτή που η κατασταση θα βγει εκτός ελέγχου , ο υπουργός θα μπορέσει να διαχειριστεί τη κρίση αν θα είναι όμηρος πρακτικά, στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου; Ο Κονδύλης δεν πείθεται
Με το έγγραφο της παραίτησης στη τσέπη, για κάθε ενδεχόμενο, διασχίζει τη μικρή απόσταση που το χωρίζει από τη Βουλή και έχειμια πρώτη συνάντηση με το Πρωθυπουργό. Ο Τσαλδάρης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτή τη παραίτηση του Υπουργού , μιλά για παρεξήγηση την οποία σκοπεύει να διευθετήσει εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος. Τον ενημερώνει ότι έχει καλέσει τον Παναγιωτακο ώστε σε πρώτο πρόσωπο να δοθούν όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις..
Άμα τη ενάρξει του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός των Στρατιωτικών κ. Γ Κονδύλης εκθέσας δι΄ολίγων τα ως ανωτέρω γεγονότα, των οποίων ήρως ήτο εκ του εμφανούς τουλάχιστον ο αντιστράτηγος κ. Παναγιωτάκος , εδήλωσεν ότι εφ' όσον ο εν λόγω αντιστράτηγος στασιάσας έχει εγκατασταθή εις το Α Σώμα Στρατού, δηλών ότι εκτελεί διαταγάς του κ.πρωθυπουργού ,αυτός είνε υποχρεωμένος να υποβάλη την παραίτησίν του , διότι δεν δύναται να ανεχθή όπως είνε μεν υπουργός,λαμβάνουν δε οι Σωματάρχαι διαταγάς παρά του κ. πρωθυπουργού . Τούτο είπεν ο κ. Γ. Κονδύλης , σημαίνει ότι ο πρόεδρος της κυβερνήσεως έπαυσε να τον περιβάλλη δια της εμπιστοσύνης του και συνεπώς θεωρεί υποχρέωσίν του να παραιτηθή.[2]
Ο Πρωθυπουργός ψυχολογικά προετοιμασμένος παραδέχεται ότι πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση , πρέπει να διευθετηθεί το ¨επί προσωπικού " πρόβλημα του υπουργού του. Για το λόγο αυτό προσκαλεί το Κονδύλη να  συνεχίσουν τη συζήτηση μόνοι, σε παρακείμενη αίθουσα.Την ίδια ώρα πάνω ο Παναγιωτάκος ενημερωμένος μέσες άκρες από το Γεννάδη κατευθύνεται προς τη Βουλή για να συναντήσει το Πρωθυπουργό .[3] .
Το ρολόι δείχνει  λίγο μετά τις 10. Ο Τσαλδάρης και ο  Κονδύλης εξακολουθούν να συζητούν απομονωμένοι σε διπλανή αίθουσα το "περί προσωπικού" ζήτημα του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης , στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου το κλίμα είναι βαρύ η αμοιβαία  καχυποψία διάχυτη. Ξαφνικά ένας χείμαρρος από φωνές και κραυγές  που συνεχώς μεγαλώνει, αναστατώνει τη γαλήνη του πρώτου ορόφου. Μια ομάδα βουλευτών εμφανίζεται μπροστά στο προθάλαμο του  Πρωθυπουργικού γραφείου . Μπροστά βαδίζει χειρονομώντας και φωνάζοντας ο Τζον Θεοτόκης, πρωτοκλασάτο στέλεχος του Λαϊκού κόμματος. Απαιτεί να δει το Πρωθυπουργό . Η αντίδραση επικεντρώνεται πρωταρχικά στο πρόσωπο του  υπουργού των Εσωτερικών Ράλλη. Αφορμή για αυτό  το ξέσπασμα είναι η αποκάλυψη του περιεχομένου της απογευματινής  συνάντησης του Ράλλη με τους συνδικαλιστές. Ο Λιβιεράτος[4] που πληροφορείται πρώτος την είδηση,  σπεύδει να ενημερώσει τη Λέσχη των Βασιλοφρόνων και από εκεί όλα ακολουθούν το δρόμο τους.
Μπροστά σ΄αυτό  το ποτάμι της αγανάκτησης προτάσσει τα στήθη του  ο Δημόπουλος , Γενικός Γραμματέας της Βουλής .Με τις πλάτες στηριγμένες πάνω  στη κλειστή πόρτα της αίθουσας όπου συνεδριάζει το Υπουργικό  Συμβούλιο δίνει μια άνιση μάχη. Οι εξαγριωμένοι βουλευτές τον παραμερίζουν δίχως πολλές ευγένειες και  το ανθρώπινο ποτάμι εισβάλλει μέσα στην αίθουσα.  
Την εσπέραν  διαρκούντος του υπουργικού Συμβουλίου, 25μελής επιτροπή βασιλοφρόνων πληρεξουσίων με επί κεφαλής τους κ.κ Τζων Θεοτόκην, Γιαννόπουλον ,Μοσχούλαν , Λιβιεράτον,Παπαθανάσην κ.α μετέβησαν εις την Βουλήν και ηξίωσαν να εμφανισθούν αμέσως ενώπιον του κ.Πρωθυπουργού . Επειδή όμως ο γενικός γραμματεύς της Βουλής κ Ι.Δημόπουλος επεχείρησε να τους απαγορεύση την είσοδον , εις εκ των πληρεξουσίων τον απώθησεν , ενώ οι άλλοι πληρεξούσιοι απώθησαν τους φρουρούντας προ της αιθούσης του υπουργικού Συμβουλίου χωροφύλακας , συγχρόνως δε παρεβίασαν την θύραν της αιθούσης εις ην και εισήλθον.[5] 
Οι βουλευτές εντοπίζουν το Ράλλη και στρέφονται απειλητικά εναντίον του.-Να φύγεις αμέσως.....
-Δεν μπορείς να είσαι υπουργός.....
-Επρόδωσες τον λαόν.....
-Δεν επιτρέπεται να έχεις γνώμην περί της τύχης του Έθνους.
Πανικόβλητος ο Ράλλης αποσύρεται σε μια γωνιά της αίθουσας χωρίς να αρθρώνει λόγο.
-Εισαι ανάξιος υπουργός του φωνάζει καταπρόσωπα ο Σλήμαν.
-Γιατι τα λέτε όλα αυτά ψελίζει ο Ράλλης. Ο υπουργός των εσωτερικών δεν εκδηλώθηκε ακόμα.
Ειδοποιημένος από τους ψυχραιμότερους , και σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να δράσει πυροσβεστικά.
-Τι συμβαίνει;Τι θέλετε ρωτά ταραγμένος ο Τσαλδάρης.

 Η επιτροπή εζήτησε παρά του κ. Πρωθυπουργού πληροφορίας περί των λόγων , οίτινες ώθησαν τον κ.Παναγιωτάκον εις τας ενεργηθείσας μετακινήσεις τμημάτων στρατού , εκ των οποίων προεκλήθησαν ανησυχίαι εις την κοινήν γνώμην. Η επιτροπή εζήτησεν , όπως απομακρυνθή εκ της διοικήσεως του Α Σώματος Στρατού ο κ.Παναγιωτάκος. Ετόνισαν εν συνεχεία, ότι τα σημειωθέντα γεγονότα μειώνουν το κύρος της Εθνοσυνελεύσεως παρεκάλεσαν δε τον κ.Τσαλδάρην να εκδηλωθή κατά το δημοψήφισμα υπέρ της Βασιλείας, ίνα ολόκληρον το λαϊκόν κόμμα αναλάβη τον αγώνα υπέρ της αποκαταστάσεως του βασιλικού θεσμού. Ο κ . Πρωθυπουργός απήντησεν, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχιών και ότι αι μετακινήσεις εγένοντο εκ παρεξηγήσεως , δε δύναται δε να δοθή εις αυτάς άλλη σημασία. Εν συνεχεία ο κ. Πρωθυπουργός εδήλωσεν ότι τας επί του πολιτειακού αποφάσεις του θα τας εξαγγείλη εντός της σήμερον δι ανακοινωθέντος του προς τον Λαόν. Ο κ.Πρωθυπουργός αφήκε σαφώς να εννοηθή προς την επιτροπήν , ότι ως αρχηγός του Λαϊκού κόμματος, θα εκδηλώσητην προτίμησίν του υπέρ της βασιλείας.[6] .

Υποσημειώσεις:
[9.   1] Ο ΤΥΠΟΣ Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 1935
[9.  2] Ο Παναγιωτάκος εξακολουθούσε να παραμένει στα γραφεία του Α Σώματος Στρατού , περιμένοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, Ο Γεννάδης , λοχαγός του πυροβολικού που ασκούσε χρέη υπασπιστού του Πρωθυπουργού ανεχώρησε με κατεύθυνση το Α Σώμα Στρατού γύρω στις 10.30 (Ελεύθερος άνθρωπος Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
[9.  3] ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ Τρίτη19 Σεπτεμβρίου 1935
9.   4]
[9.  5] ΠΡΩΙΑ Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 1935
[9. 6]ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 1935 Σχετικό και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 10 Σεπτεμβρίου 1935.





 

 







 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου