Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : ΝΟΣΗΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια επικαιρότητα κυριαρχούν δύο θέματα. Το ένα θέμα είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θέλει να περάσει από τη βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις των δανειστών και το άλλο είναι η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και ταυτοποίησης (Hot spots) των “προσφύγων”, όπως η πολιτική ορθότητα επιβάλλει να αποκαλούμε εξ ολοκλήρου όλους τους λαθρομετανάστες, σε διάφορα σημεία της χώρας, ικανοποιώντας αυτή τη φορά η κυβέρνηση της απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κρατών που είναι μέλη στη συνθήκη Σένγκεν. Σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν δύο διαφορετικά θέματα, που όμως η αντιμετώπισή τους από την ελληνική κοινωνία ομοιάζει και καταδεικνύει και την παθογένεια αυτής. 

Όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με δυναμικές κινητοποιήσεις κυρίως δύο επαγγελματικών τάξεων, τους επιστημονικούς φορείς και τους αγρότες. Ο πραγματικός της αντίπαλος βέβαια είναι τα ψέματα που χρησιμοποίησε για να κερδίσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες που κέρδισε, αφού σίγουρα το επιτελείο της ήξερε ότι μετά την συμφωνία της 12ης Ιουλίου τα περιθώρια για παροχές και οικονομικές ελαφρύνσεις είχαν εξαφανιστεί. Άσχετα βέβαια από το είδος και το μέγεθος του ψέματος που μπορεί ο κάθε πολιτικός να πει, την κύρια ευθύνη την έχει πάντοτε αυτός που τον πιστεύει και τον εκλέγει. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ελληνικός λαός έδειξε για πολλοστή φορά την πολιτική του ανωριμότητα και ανοησία καθώς εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση του σε αυτούς που το ηχηρό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα μετέτρεψαν σε λίγες μέρες στο μνημόνιο Νο 3. 

Και στο ζήτημα, όμως, της λαθρομετανάστευσης και της διαχείρισης όλων αυτών των χιλιάδων ανθρώπων που παρανόμως εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια υπό τον μανδύα του πρόσφυγα, η ιστορία είναι παρόμοια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε ποτέ την διεθνιστική του ιδεολογία, την πολιτική των ανοικτών συνόρων που υιοθετεί και την προώθηση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας[1]. Ήταν το «κάλεσμα» των στελεχών της κυβέρνησης του που εκτόξευσε τις εισροές των λαθρομεταναστών κατά τη διάρκεια του 2015 και έτσι διαμέσου της Ελλάδας, η Ευρώπη κατακλύστηκε από εκατομμύρια Ασιάτες και Αφρικανούς. Την ίδια μάλιστα στιγμή που το Παρίσι θρηνούσε εκατό και πλέον νεκρούς από την τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών, ορισμένοι εκ των οποίων αποδεδειγμένα εισήλθαν από την πατρίδα μας [2] και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατέβαζαν τον στρατό στους δρόμους και ζούσαν υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση επικαλούμενη έναν ψευτοανθρωπισμό δεν έκανε το παραμικρό για να προστατεύσει τα σύνορα. Η νεολαία μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωνε στον Έβρο για το γκρέμισμα του φράκτη στα χερσαία σύνορα μας με την Τουρκία[3]. Τώρα όμως που οι “κατατρεγμένοι πρόσφυγες” μετατράπηκαν σε δολοφόνους και βιαστές[4] [5], οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών - λόγω της πολιτικής πίεσης από τους λαούς τους και όχι επειδή ενδιαφέρονται για αυτούς - πιέζουν για αποτελεσματικότερη φύλαξη συνόρων και κυρίως για διαχωρισμό αυτών που θα κατανεμηθούν στις χώρες τους. Ουσιαστικά, με τις κινήσεις τους όσον αφορά τη θέση της χώρας μας στη συνθήκη Σένγκεν και την αποστολή δυνάμεων ασφαλείας στα βόρεια σύνορά μας ετοιμάζονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα μεγάλο καταυλισμό λαθρομεταναστών. Οι κάτοικοι στις περιοχές που ανακοινώθηκαν ότι θα δημιουργηθούν τα hot spots αντιδρούν, ωστόσο μία ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 20ης Σεπτεμβρίου και των ποσοστών που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές δείχνουν ότι έλαβε την πλειοψηφική προτίμηση για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Και φυσικά στα πλαίσια της διακυβέρνησης είναι και η διαχείριση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. 

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ἡ πολυεπίπεδη στρατηγικὴ τῆς Τουρκίας καὶ ἡ παθητικὀτητα τῆς (ἀκυβέρνητης) Ἑλλάδος….

3
Ως αποτέλεσμα των ολεθρίων χειρισμών της κυβερνήσεως των Συριζαν(θ)ελ, επήλθε, εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος, το απόλυτο χάος σε όλα τα επίπεδα! Η ολική κατάρρευση της χώρας μοιάζει αναπόφευκτη, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ποιον ακριβώς τρόπο θα εκδηλωθεί η αναμενόμενη κοινωνική έκρηξη ή κάποιας μορφής εθνική καταστροφή, ιστορικών διαστάσεων.
Ενώ η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την μέρα, με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες να εκφράζουν απόγνωση και οργή, υπό το βάρος της ανεργίας, της αδυσώπητης φοροεπιδρομής και της ραγδαίας κάμψεως της οικονομικής ζωής, η κυβέρνηση-τσίρκο σύρεται πίσω από τις εξελίξεις, αδύναμη ουσιαστικά να κυβερνήσει, αδύναμη να ανταποκριθεί ακόμα και στις πρόσφατες «μνημονιακές» αυτο-δεσμεύσεις της, χωρίς μάλιστα να δείχνει να αντιλαμβάνεται την οριακότητα της καταστάσεως, παραδομένη στις αυταπάτες των ιδεοληψιών της και την «μέθη» της πρόσκαιρης εξουσίας.
Και εάν σε οικονομικό επίπεδο η ελληνική κοινωνία έχει κατά κάποιο τρόπο εθιστεί στο να φυτοζωεί επί σειρά ετών, η εξ ανατολών λαθροεποικιστική εισβολή λαμβάνει διαστάσεις πραγματικού κατακλυσμού που αναπόφευκτα θα πνίξει την χώρα, εφόσον κάποια δραστική ενέργεια ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος δεν επιβληθεί άμεσα!



Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΛΟΥΔ ΤΖΩΡΤΖ: ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΗ ΕΑΝ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ Η ΙΑΠΩΝΙΑ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ;

Δημοσιεύομεν κατωτέρω[1] ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και επικαιρότητος άρθρον του πρώην πρωθυπουργού της Αγγλίας, του δαιμονίου Ουαλλού κ. Δαυίδ Λόυδ Τζωρτζ, ο οποίος εξετάζει την πολύπλοκον σημερινήν διεθνή κατάστασιν και τα ακανθώδη προβλήματα που συγκεντρώνουν, κατά τας στιγμάς αυτάς ,το παγκόσμιον ενδιαφέρον:

Ενώ θα ήτο αδικαιολόγητον και επιπόλαιον να συναγάγη κανείς ωρισμένα συμπεράσματα από τας κινήσεις των αμερικανικών και αγγλικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων εις τον Ειρηνικόν ωκεανόν , ουχ' ήττον δεν είνε δυνατόν να αγνοήση κανείς την πιθανήν σημασίαν των. 
Αι ασκήσεις -επιδείξεις της Σιγκαπούρης αι οποίαι αρχίζουν την Τετάρτην .(Σημ. "Ακροπόλεως ".-Πρόκειται περί των μεγάλων ναυτικών αεροπορικών και στρατιωτικών αγγλικών γυμνασίων , τα οποία ήρχισαν χθες εις την Σιγκαπούρην) πιθανόν να μη έχουν σχέσιν με τα γεγονότα τα εξελισσόμενα εις τα βορειότερα σημεία της Ασίας. Η ενίσχυσις της αεροπορικής αγγλικής δυνάμεως εις το Χόγκ-Κογκ υπό τας βροντάς των ιαπωνικών βομβών πρέπει να έχη κάποιαν σχέσιν με την κινεζοϊαπωνικήν σύρραξιν.
Η αναχώρησις μιάς τεραστίας μοίρας μεγάλων θωρηκτών μάχης εξ Αγγλίας δια το Γιβραλτάρ , είνε δυνατόν να σχετίζεται κάπως με το γεγονός ότι τα στενά του Γιβραλταρ εξακολουθούν να αποτελούν μίαν διάβασιν της απευθείας οδού προς την Ανατολήν.

ΑΙ ΑΠΕΙΛΑΙ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΣΟΥΓΙΕΤΣΟΓΚΟΥ
Η υπό του Ιάπωνος ναυάρχου Σουγιετσόγκου κήρυξις πολέμου εναντίον των λευκών φυλών , δεν ήχησεν εις ώτα μη ακουόντων. 
Ο ναύαρχος δεν είνε κανείς κομπαστής φωνασκος του είδους εκείνου , που εκτρέφεται συνήθως εις την ηλεκτρισμένην και φλογεράν ατμόσφαιραν των κατακτητικών πολέμων. Ο ναύαρχος κατέχει θέσιν ανωτάτην, και δύναμιν πολύ ανωτέραν μεταξύ εκείνων που διευθύνουν την πορείαν των ορμητικών πολεμιστών της Ιαπωνίας. Ούτε η Αμερική, ούτε η Ευρώπη είνε δυνατόν να θελήσουν να τον θεωρήσουν ως άνθρωπον του οποίου οι λόγοι αποτελούν φλυαρίας εξημμένης κεφαλής. 
Το επεισόδιον της κανονιοφόρου "Πανάυ" είνε η εις έργα φρίκης μετάφρασις των καχυπόπτων αποφθεγμάτων του υποψηφίου τούτου διαδόχου του Ταμερλάνου. Αι εκφράσεις του είναι αρκετά σοβαραί , λαμβανόμεναι εν συσχετισμώ με την αδιαφορίαν την επιδειχθείσαν υπό των Ιαπώνων προς τας αμερικανικάς και ευρωπαικάς διαμαρτυρίας δια τας επιθετικάς ενεργείας του στρατού και του ναυτικού της Ιαπωνιάς. Με πολλήν προχειρολόγον σπουδήν εκείνοι οι οποίοι τρέμουν ενδεχομένην αποφασιστικήν δράσιν, απεφάνθησαν ότι η Αμερική δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε μόνη να επαναφέρη εις την τάξιν την Ιαπωνίαν , και ότι η Αγγλία δεν ημπορεί να βοηθήση προς τούτο, επειδή ολόκληρος ο στόλος της , είνε υποχρεωμένος , εξ αιτίας του ιταλικού στόλου , να παραμένη εις την Μεσόγειον. Πως θα αστιεύονται και θα ειρωνεύονται οι ναύται που έκαμαν τον παγκόσμιον πόλεμον , με την κομπαστικήν αυτήν αντίληψιν, ότι ολόκληρος ο βρεττανικός στόλος μόλις και μετά βίας είνε αρκετός δια ν΄αντιμετωπίση ένα μικρότερον αριθμόν ιταλικών σκαφών εις την Μεσόγειον. Και όμως οι απλοϊκοί πολίται έχουν πεισθή περί της ανοήτου αυτής εκδοχής .Και η πεποίθησις των αυτή είνε εκείνη που τους κάμνει να πληρώνουν τόσον προθύμως δια τον επανεξοπλισμόν.Διότι πιστεύουν τυφλώς εις τους εθνικούς ηγέτας. 
Δεδομένου ότι αι ναυπηγήσεις δεν πρόκειται , επί μίαν διετίαν να παρουσιάσουν καμμίαν διαφοράν των ναυτικών δυνάμεων , εκτός μόνον όσον αφορά τα μικρά πολεμικά σκάφη-εν τω μεταξύ, εις το διάστημα της διετίας αυτής η Κίνα θα έχη συμπεριληφθή εις την ιαπωνικήν αυτοκρατορίαν - επιβάλλεται να εξετάση κανείς την σημερινήν κατάστασιν των πραγμάτων. 

ΠΟΙΑΙ ΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΑΙ ΝΑΥΤΙΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εάν η Ιαπωνία , η Γαλλία και η Γερμανία διακινδυνεύσουν ελαφρά τη καρδία όλας τας δυνάμεις των δια να πολεμήσουν τας άλλας δυνάμεις , ποία θα ήτο η κατάστασις; Και τα τρία αυτά κράτη θα έχουν εν συνόλω 16 μεγάλα πολεμικά, εις τα οποία, εννοείται συμπεριλαμβάνονται και τα "θωρηκτά της τσέπης" της Γερμανίας. Αι τρεις δημοκρατικαί δυνάμες -η Αμερική , η Αγγλία και η Γαλλία - θα έχουν 37. Η αντιπαραβολή αύτη εγένετο με βάσιν συνασπισμού των λεγομένων κυριαρχικών δυνάμεων , εις τας οποίας συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία. Αλλά ο Χίτλερ είναι άνθρωπος αγχινούστατος-και παρ ΄όλην την ορμητικότητά του υπερβολικά προσεκτικός άνθρωπος- ώστε να μη διακινδυνεύση την αυξάνουσαν δύναμιν της χώρας του με μίαν επίθεσιν κατά της Αγγλίας , της Γαλλίας και της Αμερικής.
Παραλλήλως αι ουσιώδεις αρχαί της πολιτικής του πίστεως τον καθιστούν εχθρικόν προς τον θρίαμβον της κιτρίνης φυλής επί της λευκής φυλής .Ως εκ τούτου ημπορεί κανείς με πεποίθησιν να τον υπολογίση ως παραμένοντα αμέτοχον μιάς τοιαύτης κοινοπραξίας. Χωρίς την Γερμανίαν, αι ναυτικαί δυνάμεις των δύο αντιπάλων θα είναι 37 ντρέντνωτ έναντι 13. Εις τον υπολογισμόν των εν τω Ειρηνικό πιθανών δυνάμεων πρέπει ν αφαιρέση κανείς απ' αυτώ ένα αριθμόν αγγλικών και γαλλικών θωρηκτών και καταδρομικών, αριθμόν επαρκή όχι μόνον δια ν΄ αντιμετωπίσουν τα ιταλικά εν τη Μεσογείω αλλά και να υπερισχύσουν αυτών.
Και εν τοιαύτη περιπτώσει ποία θα ήτο η κατάστασις εις την Μεσόγειον; Οι ηνωμένοι στόλοι Ιταλίας και Γερμανίας θα ημπορούσαν να παρατάξουν τέσσαρα μεγάλα θωρηκτά και 3 "θωρηκτά της τσέπης| ". Εάν αποσταλούν 7 αγγλικά θωρηκτά εις τον Ειρηνικόν, τότε τα αγγλικά και τα γαλλικά θωρηκτά ηνωμένα θα ημπορέσουν να παρατάξουν 15 μεγάλα σκάφη εις την Μεσόγειον, εναντίον των 7 γερμανικών και ιταλικών (μεγάλων και της τσέπης). Εις τον Ειρηνικόν θα υπάρχουν 22 αμερικανικά και αγγλικά μεγάλα σκάφη εναντίον 9 ιαπωνικών μεγάλα σκάφη εναντίον 9 ιαπωνικών θωρηκτών . Όσον αφορά τα μικρότερα σκάφη , η υπεροχή των ναυτικών δυνάμεων θα είνε συντριπτική και εις την Μεσόγειον και εις τον Ειρηνικόν.
Η συνδρομή την οποίαν θα ημπορούσε να συνεισφέρη η Ρωσσία εις μίαν ναυτικήν σύρραξιν, θα συνίστατο εις υποβρύχια και αεροπλάνα. Αλλά και αν αφήσωμεν εκτός του υπολογισμού τούτου την Ρωσσίαν- η Ιαπωνία δεν ημπορεί να υπολογίζη εις εξαίρεσιν της Ρωσσίας - οι ανωτέρω παρατεθέντες αριθμοί αποδεικνύουν ποίαν ανοησίαν λέγουν εκείνοι οι οποίοι με ευχαρίστησιν πιστεύουν ότι είναι αδύνατος πάσα πολεμική δράσις , επειδή αι αντίπαλαι δυνάμεις είναι δήθεν ανίκανοι να επιβάλουν και να τηρήσουν υπεροχην κατά θάλασσαν ταυτοχρόνως εις την Μεσόγειον και εις τον Ειρηνικόν. Λέγεται, όμως , ότι η Ιταλία και η Ιαπωνία ναυπηγούν νέα μεγάλα σκάφη. Και αν ακόμη είχον αποπερατωθή τα σκάφη ταύτα- τα οποία όμως δεν είνε , και δεν θα είνε δια πολύν καιρόν ακόμη- η υπεροχή θα ήτο και πάλιν αποφασιστικώς με το μέρος των δυτικών δυνάμεων. Και αι τρεις δυνάμεις, η Αμερική, η Αγγλία και η Γαλλία ναυπηγούν επίσης. Εκείνο το οποίον επιβεβαιοί αποφασιστικώς την υπεροχήν εις τον Ειρηνικόν είνε η εις την είσοδόν του κατασκευή μιάς τεραστίας ναυτικής βάσεως. Η Σιγκαπούρη είνε προφανώς σήμερον το ισχυρότερον και το πλέον απόρθητον φρούριον της υφηλίου, κυρίως ως εκ της θαυμασίας γεωγραφικής της θέσεως. Εκεί θα υπάρχη η ευκολία δια την επισκευήν βλαβέντων πλοίων και του μεγαλυτέρου ακόμη εκτοπίσματος. Η ναυτική αύτη βάσις , ως εστί και ερίσκεται σήμερον, είνε ετοίμη δι' ενεργόν δράσιν , αν παραστή ανάγκη, και ημπορεί να θεωρηθή ως ασφαλής κατά οιασδήποτε επιθέσεως η οποία ήθελε γίνει ενεντίον της. Η κατασκευή της έχει μεταβάλει την όλην στρατηγικήν θέσιν εις τον Ειρηνικόν. Η απόφασις περί κατασκευής της βάσεως της Σιγκαπούρης είχε ληφθή το 1921 υπό της κυβερνήσεως της οποίας ήμην πρόεδρος , και τότε είχον καταρτισθή τα σχετικά σχέδια. Ατυχώς όταν η κυβέρνησις μου παρέδωσε την αρχήν, τα σχέδια αφέθησαν κατά μέρος επί πολλά έτη , ούτως ώστε ,όταν προέκυψεν η πρώτη ιαπωνική κρίσις , με την ουσιαστικήν υπαγωγήν της Μαντζουρίας εις την Ιαπωνικήν Αυτοκρατορίαν , παρά τας διαμαρτυρίας όλων των μεγάλων δυνάμεων της υφηλίου, οι στόλοι της Αγγλίας , της Αμερικής και της Γαλλίας δεν είχαν καμμίαν κατάλληλον ναυτικήν βάσιν εις την Μεσόγειον. Δεν συμβαίνει όμως πλέον το ίδιον.Τούτο είνε ένα γεγονός το οποίον βαρύνει εις τας δοσοληψίας μετά του στρατιωτικού συνδέσμου ο οποίος διευθύνει την πολιτικήν της Ιαπωνίας.

ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΘΗ Ο ΜΟΥΣΣΟΛΙΝΙ 
Και γεννάται το ζήτημα του κατά πόσον - εάν ένα μέρος του αγγλικού στόλου μετασταθμεύση εις τον Ειρηνικόν- θα επωφεληθή του γεγονότος τούτου ο Μουσσολίνι δια να επιχειρήση επίθεσιν η οποία να τον καταστήση κυρίαρχον της Μεσογείου. Παρέθεσα αριθμούς οι οποίοι αποδεικνύουν ότι και αν ακόμη ο Μουσσολίνι περιήρχετο εις τόσην απόγνωσιν ώστε να διακινδυνεύση ένα τοιούτον εγχείρημα, θα αντιμετώπιζε ένα συνησπισμένον αγγλογαλλικόν στόλον , ο οποίος θα τον έθετεν εις θέσιν σταθεράς μειονεκτικότητος. Δια τούτο μέχρι τούδε δεν επεχείρησε τίποτε, το οποίον με προσεκτικήν και οξυδερκή μελέτην των εκατέρωθεν πιθανοτήτων , δεν θα κατώρθωνε να το φέρη εις αίσιον πέρας. Έπαιξε με την αδυναμίαν των κυβερνήσεων Αγγλίας και Γαλλίας , και με την τελείαν έλλειψιν αρχηγίας εις αυτάς.
Ο Μπάλνουιν υπήρξε το μεγαλύτερον κομματι που η τύχη ημπορούσε να ρίψη εις τον κλήρον των ενεργών δικτατοριών της Ανατολής και της Ευρώπης. Είχεν εκλέξει ως υπουργούς του ανθρώπους οι οποίοι από πάσης απόψεως ήσαν κατάλληλοι δια να ερμηνεύουν την πλαδαρότητα και την νωθρότητά του. Όσον αφορά τον διάδοχον του, ούτος δεν είναι ο Ιωσήφ , αλλά ο Νέβιλλ Τσάμπερλαιν. Η μέθοδος αυτή δεν είνε η καταλληλοτέρα δια την εξασφάλισιν μιας εντίμου και σταθεράς ειρήνης. Δεν πρέπει να επιδιώκωμεν την ειρήνην προδίδοντες την ελευθερίαν και τα διεθνή δίκαια εις τους αμειλίκτους εχθρούς των. Εάν το κάμωμεν αυτό θα στερηθώμεν του σεβασμού του κόσμου. Και όπερ χειρότερον , θα χάσωμεν τον σεβασμόν του εαυτού μας. Υπάρχουν πολυάριθμοι ενδείξεις , ότι το πρώτον συνετελέσθη. Εις την Ευρώπην , το ένα έθνος μετά το άλλο , παλαιοί φίλοι και υποστηρικταί μας, μεταπηδούν παρά το πλευρόν των δύο άλλων δυνάμεων. Εις την Ανατολήν, η Ιαπωνία κατακτά μίαν φιλικήν μας χώραν χωρίς ν' αποδώση την παραμικράν σημασίαν εις τας διαμαρτυρίας μας. Παντού τα ολοκληρωτικά κράτη αγνοούν την στρατιωτικήν μας δύναμιν , και επωφελούνται πλήρως της διπλωματικής μας αδυναμίας."

Υποσημειώσεις:
[1] Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 3/2/38



Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ



Στις 22 Οκτωβρίου 1940, ενώ για τους απλούς πολίτες τίποτα δεν προμηνύει τη πολεμική καταιγίδα που πρόκειται να ξεσπάσει πάνω στη χώρα, το υφυπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας εκδίδει μια ανακοίνωση αγορανομικού ενδιαφέροντος.
Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 23/10/40
"Ανακοινούται ότι υπό της επιτροπής δημοσίας ασφαλείας  Αττικοβοιωτίας εξετοπίσθησαν  δι΄εν έτος έκαστος , διότι  ασκούντες το επάγγελμα του παντοπώλου  εν Αθήναις και αδιαφορούντες προς τας εξαιρετικάς περιστάσεις τας οποίας διέρχεται η χώρα , αποβλέποντες δε μόνον εις αθέμιτον κέρδος , επώλησαν  προς διαφόρους πολίτας ζάκχαριν προς 90 δρχ. κατ' οκάν  εκ του ποσού το οποίον  τοις είχε διατεθή προς ισότιμον διανομήν  εις την κοινωνίαν , συντελούντες ούτω  δια της διαγωγής των ταύτης  εις την άνισον κατανομήν  των ειδών πρώτης ανάγκης  και επί ζημία των απορωτέρων τάξεων και του κοινωνικού συνόλου ων ένεκα πράξεων χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι εις την δημοσίαν τάξιν  και ασφάλειαν οι κατωτέρω:" 
Ακολουθεί ένας κατάλογος  των αισχροκερδούντων  αλλά και των αγοραστών .Το σκεπτικό γι αυτούς τους τελευταίους έχει ιδιαίτερη σημασία. 
"...διότι αδιαφορούντες δια τας εκτάκτους περιστάσεις  τας οποίας διέρχεται η χώρα και ενδιαφερόμενοι  μόνον δια την προσωπικήν των επάρκειαν  και ευμάρειαν, ηγόρασαν ποσότητας σακχάρεως  προς δρχ 90 κατ΄οκάν , γενόμενοι ούτω  συνεργοί εις αισχροκέρδειαν και απόκρυψιν τροφίμων πρώτης  ανάγκης  επί βλάβη του κοινωνικού συνόλου, εξ ης πράξεως χαρακτηρίζονται  ως επικίνδυνοι  εις την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν.  
Η παραπομπή των παραβατών στο αρμόδιο  Αισχροδικείο άμεση.
Οι τόποι εξορίας γνώριμοι: Άγιος Ευστράτιος, Φούρνοι Ικαρίας, Σίκινος, Μήλος , Αντικύθηρα, Κύθηρα, Άγιος Κήρυκος  Ικαρίας.... 
Τώρα αν κάποιοι από αυτούς, στα μεταπολεμικά δημοκρατικά χρόνια που ακολούθησαν, έλαβαν συντάξεις σαν αντιστασιακοί, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στο "φασιστικό" καθεστώς της 4ης Αυγούστου, αποτελούνε  θέμα μιας άλλης ιστορίας.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΙΔΗΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 10.Β


Β. Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ  7 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. (Μετάφραση)
Από πολύ καιρό ψιθυριζόταν ότι το Φιλελεύθερο Κοινοβούλιο,[1] πού λειτουργούσε σαν Συντακτική Συνέλευση -με αρμοδιότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος -είχε  πρόθεση να αναθεωρήσει το άρθρο 7 του Συντάγματος [2] για να είναι δυνατή η παραχώρηση της υπηκοότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων σε όλους τους  Εβραίους που διέμεναν στην Ρουμανία. Αυτό το άρθρο του παλαιού Συντάγματος είχε μέχρι τότε εμποδίσει την παραχώρηση της υπηκοότητας στους αλλοδαπούς, και αποτελούσε με το τρόπο αυτό μια πραγματική ασπίδα για την άμυνα της χώρας απέναντι στην εισβολή και τις παρεμβάσεις των Εβραίων πάνω στη Ρουμανική πορεία. Η παραχώρηση ακριβώς  αυτού του δικαιώματος της  παρέμβασης στις δημόσιες υποθέσεις της Ρουμανίας, σε 2.000.000 Εβραίους, η παραχώρηση ενός δικαιώματος ισότητας μεταξύ του Εβραίου που ήλθε τυχαία πριν από λίγα χρόνια και του Ρουμάνου, πού είναι ριζωμένος σ’ αυτήν την γη εδώ και  χιλιετίες συνιστούσε μια αδικία πού φώναζε εκδίκηση και αποτελούσε  ταυτόχρονα ένα μεγάλος εθνικό κίνδυνο που δεν μπορούσε παρά να  προκαλέσει ανησυχία και να  ταρακουνήσει  κάθε Ρουμάνο που αγαπούσε την χώρα του.
 Ο καθηγητής Κούζα, μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση έγραψε μια σειρά από αθάνατα άρθρα επισημαίνοντας τον κίνδυνο πού απειλούσε το μέλλον του  Έθνους και ο «Σύνδεσμος» σκόρπισε σ’ ολόκληρο το Έθνος αιτήσεις διαμαρτυρίας που έπρεπε να υπογραφούν από τους Ρουμάνους και με τις οποίες θα ζητούσαν την διατήρηση του άρθρου 7 του Συντάγματος. Οι αιτήσεις υπεγράφησαν κατά εκατοντάδες χιλιάδας από τους Ρουμάνους και παρουσιάστηκαν στην Συντακτική Συνέλευση.
Πήρα την απόφαση ότι και εμείς οι φοιτητές, κατά την διάρκεια της συζητήσεως αυτής της σοβαρότατης υποθέσεως, θα ξεκινούσαμε από κάθε σημείο της χώρας  με προορισμό το  Βουκουρέστι όπου εκεί μαζί με τους φοιτητές της πόλεως και τον πληθυσμό θα οργανώναμε μια συγκέντρωση για να εμποδίσουμε την εφαρμογή της συγκεκριμένης πράξης που θα σκλάβωνε το μέλλον μας. Ξεκίνησα για το Cernautzi το Cluj και το Βουκουρέστι.
Οι φοιτητές συμφώνησαν  με τη πρόταση  και άρχισαν οι προετοιμασίες εν όψει της αναχώρησης. Για να ορίσουμε αυτή τη στιγμή (της αναχώρησης) όφειλα να στείλω ένα συνθηματικό τηλεγράφημα. Όμως το σχέδιο απέτυχε. Περιμέναμε ότι οι συζητήσεις πάνω στο θέμα θα κρατούσαν  τουλάχιστον τρεις ημέρες , και έτσι θα φτάναμε εγκαίρως στο Βουκουρέστι.
Όμως στις  26 Μαρτίου οι συζητήσεις δεν κράτησαν ούτε μισή ώρα: Η φιλελεύθερη κυβέρνηση και ή συνέλευσις-σαν να είχαν συνείδηση της αισχρότατης πράξεως που διέπραξαν -προσπάθησαν να τη κρύψουν να τη περάσουν όσο γινόταν περισσότερο απαρατήρητη.
Την επόμενη μέρα της πράξεως αυτής της γιγαντιαίας Εθνικής προδοσίας ο αυτοαποκαλούμενος Ρουμανικός τύπος μαζί με τον  Εβραϊκό έκρυψαν την ατιμία μέσα στην σιωπή.
Οι εφημερίδες Dimineatza, Lupta, Adevarul, που με μεγάλα γράμματα δημοσίευαν καθημερινά σελίδες ολόκληρες  αφιερωμένες στην διαμάχη ιδιοκτητών και ενοικιαστών στο Βουκουρέστι ,  τώρα  με μερικές μόνο λέξεις σε κάποια γωνία ανακοίνωναν  απλά και ειρωνικά.
"Το άρθρο 7 του παλαιού Συντάγματος αντικαταστάθηκε από το άρθρο 133."
Το Φιλελεύθερο Κόμμα  και η επαίσχυντη Συνέλευση του 1923  έθεταν και σφράγιζαν   ταφόπλακα πάνω στο μέλλον αυτού του λαού.
Καμία κατάρα των παιδιών ,των μανάδων ,των ηλικιωμένων, των Ρουμάνων όλων που υποφέρουν πάνω σ΄αυτή τη γη , τώρα και στους αιώνας των αιώνων , δεν  θα είναι αρκετή  για αυτούς τους προδότες του γένους .Έτσι μέσα στη σιωπή και σε μια ατμόσφαιρα γενικής ηττοπάθειας , ολοκληρωνόταν  αυτή η πράξη  της έσχατης εθνικής προδοσίας. Η μοναδική φωνή που ακουγόταν τώρα, ήταν εκείνη του καθηγητή Κούζα , μια προσωπικότητα που όρθωνε το ανάστημά της   πάνω από το ρουμανικό Έθνος.
"Ρουμάνοι.
Το Σύνταγμα της 28 Μαρτίου 1923 οφείλει να καταργηθεί άμεσα. Διαμαρτυρηθείτε ενάντια στη ψήφισή του .Ζητείστε ελεύθερες εκλογές .Οργανωθείτε για να διασφαλίσετε  τη νίκη.Ένα νέο Σύνταγμα οφείλει να εγγυηθεί τα δικαιώματα του Ρουμανικού γένους, σαν κυρίαρχου γένους, του κράτους.
Όταν πληροφορήθηκα αυτό που συνέβη  στο Ιάσιο , έβαλα τα κλάματα και είπα.
-Δεν είναι δυνατό, χρειάζεται   να γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον εμείς διαμαρτυρηθήκαμε : γιατί ένα γένος στο οποίο περνούν  παρόμοια θηλιά στο λαιμό, και μάλιστα δίχως καμία αντίδραση , είναι ένα γένος ηλιθίων.
Τότε προετοίμασα ένα μανιφέστο , προοριζόμενο για τους κατοίκους  του Ιασίου  , καλώντας όλους τους Ρουμάνους  σε μια εκδήλωση  διαμαρτυρίας μέσα στο χώρο του Πανεπιστήμιου. Η είδησης της παραχώρησης των δικαιωμάτων  στους Εβραίους  διαδόθηκε σε κάθε σπίτι σαν αστραπή.Η πόλη ήταν ανάστατη .  
Η κρατική εξουσία , ο στρατός και οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποπροσανατολιστεί εντελώς από την απότομη αλλαγή του σχεδίου αγώνα και του τρόπου  της εκδήλωσής του,  μια που ήσαν υποχρεωμένοι στη προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές   να μετακινούνται από τη μια περιοχή της πόλης στην άλλη, γιατί οι διαδηλωτές μη έχοντας μόνιμο τόπο συγκέντρωσης κάθε μισάωρο περίπου εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν σε διάφορα σημεία μακρυά το ένα από το άλλο . Η ομάδα που βρισκόταν κάτω από τις διαταγές μου συγκεντρώθηκε στο δυσκολότερο σημείο:  Podul Rosu (Socola) και Τigrul Cucului εκεί που η εβραϊκή αλαζονεία υποστήριζε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να μπει κανείς αντισημίτης διαδηλωτής,  δίχως να τιμωρηθεί με τη ποινή του θανάτου. Εκεί δεν κατοικούσε κανένας Ρουμάνος . Χιλιάδες Ιουδαίοι  είχαν ξυπνήσει και στριφογύριζαν σαν σε φωλιά ερπετών.
Όπου γίναμε δεκτοί με πυροβολισμούς απαντήσαμε και εμείς με πυροβολισμούς. Πράξαμε το καθήκον μας , ανατρέποντας κάθε τι που εμπόδιζε τη πορεία μας αποδεικνύοντας στο εβραϊκό στοιχείο, ότι το Ιάσιο , η αρχαιότατη πρωτεύουσα της Μολδαβίας , ήταν ακόμη ρουμανική  και ότι από εκείνη αντλούσαμε  τη δύναμη  για να αγωνιζόμαστε , να ανεχόμαστε ή όχι , να αποφασίζουμε για ειρήνη ή για πόλεμο για τιμωρία ή για συγχώρεση. Tην επόμενη ημέρα έφθασε στο Ιάσιο , σε βοήθεια των δύο συνταγμάτων ,της αστυνομίας , της στρατοχωροφυλακής  και των Εβραίων ,το ιππικό του  Birlad και οι εφημερίδες της πρωτεύουσας κυκλοφόρησαν σε ειδική έκδοση:"Το Ιάσιο έζησε μια νύχτα και μία ημέρα επανάστασης." Αυτά ήταν όλα όσα μπορέσαμε να κάνουμε εμείς οι νέοι γι΄ αυτά είμασταν ικανοί , τη στιγμή που μας είχαν ακουμπήσει το ζυγό ά πάνω στους ώμους. Δεν συμπεριφερθήκαμε όμως με ταπεινότητα , με τη μοιρολατρία των σκλάβων , με δειλία. Και αυτή η συμπεριφορά  έχει την αξία όρκου ιερού για μια ολόκληρη ζωή: να απαλλαγούμε  από αυτό το ζυγό, όσοι αγώνες και όσες θυσίες κι αν έπρεπε να υποστούμε. Την επόμενη ημέρα πήγα στην αστυνομική διεύθυνση  , φέρνοντας φαγητό για τους   συλληφθέντες. Εκεί ανακρινόταν ο συλληφθείς Julian Sirbu, με τη κατηγορία ότι ήταν ο συντάκτης του Μανιφέστου. 
-Δεν είναι ο Sirbu  ο συντάκτης του Μανιφέστου. Είμαι εγώ.

Υποσημειώσεις:
[1] Η Βουλή είχε προκύψει από τις πολιτικές εκλογές του Μαρτίου 1922 .Μεγάλοι νικητές  οι Εθνικοφιλελεύθεροι είχαν εξασφαλίσει 222 έδρες στη Βουλή και 111 έδρες στη Γερουσία.
[2]
[3]
[4]                                                                                                                                                                                                                                                                                                   (Επιστροφή)

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΒΙΒΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ .








                                                                                                                               

)