Φονικός και καταστροφικός ήταν ο βομβαρδισμός του Πειραιά από τα «Συμμαχικά» (αγγλοαμερικανικά) αεροπλάνα, στις 11 Γενάρη 1944, με χιλιάδες Πειραιώτες νεκρούς, τραυματίες κι αγνοούμενους.
Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι καταυλισμοί των Γερμανών ναζί στον Πειραιά, που - υποτίθεται - ενάντια σ' αυτούς στρέφονταν οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί των Συμμάχων», έμειναν σχεδόν άθικτοι! Αυτοί οι βομβαρδισμοί χαρακτηρίστηκαν ως «τρομοκρατικοί κι αδικαιολόγητοι έτσι όπως έγιναν... (Θοδωρής Κοίνης: «Το Καλαντάρι της Εθνικής Αντίστασης 1940-1945», σελ. 153). Την άποψη αυτή ενισχύει κι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Σέρβος στο βιβλίο του «που λες... στον Πειραιά» (σελ. 43):
«Γιατί οι Αγγλοαμερικάνοι έριξαν τόσες χιλιάδες τόνους σίδερο και φωτιά με τέτοια σφοδρότητα; Κι όχι στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Γερμανών, αλλά αδιάκριτα στις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά (Καμίνια, Υδραίικα, Λάκα, Βάβουλα, Βρυώνη, Ταμπούρια, Καστέλλα);».
Οι απαντήσεις σ' αυτά τα εύλογα ερωτηματικά έρχονται αβίαστα απ' τα ίδια τα τραγικά αποτελέσματα:
1) Στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ανάστασης είχαν μεταφερθεί 492 Πειραιώτες νεκροί, ανάμεσα τους πολλά νεαρά αγόρια και κορίτσια, χώρια πόσοι νεκροί μεταφέρθηκαν στο Β' και Γ' Νεκροταφείο Αθηνών και πόσοι άλλοι τάφηκαν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων και δεν μάθαμε ποτέ πόσοι ήταν και ποιοι ήταν.
2) Σε ποσοστά καταστράφηκαν τα κτίρια των Πειραιωτών: Κατά 90% στην οδό Αγίου Διονυσίου και σταθμών, οδού Μακράς Στοάς, Τζελέπη και Ακτή Μανίνα, κατά 80% στην οδό Δραπετσώνος πάνω απ' τις μόνιμες δεξαμενές και Ακτή Μιαούλη, κατά 50% στην περιοχή Ευγενείας πάνω απ' την οδό Σφαγείων και το εργοστάσιο ΣΕΚ, κατά 30% στις περιοχές Λεύκας και Καραββά και κατά 25% στις περιοχές Δημοτικού Θεάτρου, Αγίας Τριάδας και στην οδό Χατζηκυριάκου.
3) Καταστράφηκαν ολοσχερώς 669 ιδιωτικές πλινθόκτιστες
οικοδομές, ημικαταστράφηκαν άλλα 503 κτίρια, ενώ άλλα 1.121 υπέστησαν σημαντικές φθορές.
Όλες κι όλες οι «ζημιές» που υπέστησαν οι χιτλερικοί στον Πειραιά απ' τους βομβαρδισμούς των «Συμμάχων», κατά την αναφορά του Γερμανού Φρούραρχου Πειραιά (Στρατιωτικά Αρχεία Φρίμπουργκ Γερμανίας) ήταν: 10 νεκροί, έξι τραυματίες και τρεις αγνοούμενοι.
Νεκρές και 21 μαθήτριες
Ως ένα φόρο τιμής και μνήμης στους αθώους Πειραιώτες νεκρούς των «συμμαχικών» βομβαρδισμών αξίζει ν' αναφερθούμε στο φριχτό θάνατο 21 μαθητριών, έτσι μνημονεύει το γεγονός ο Δημήτρης Σέρβος («που λες... στον Πειραιά», σελ. 45):
«Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 21 μαθήτριες της Επαγγελματικής και Οικοκυρικής Σχολής του Δήμου Πειραιά, που βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία μέσα στο καταφύγιο της Ηλεκτρικής Εταιρίας. Οι μαθήτριες αυτές ήταν οι (από το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά): Βογιατζή Αικατ., Κατσούλη Δημ.,Γεωργιάδου Ελισ.,Λαχανά Θεοδ., Γεωργοπούλου Κούλα, Νάκου Ηρώ, Γιαννίρη Ασπασ., Ξενάκη Βαρβ., Εμμανουήλ Πε-λαγία, Οικονομίδη Ευδοκία, Θειακάκη Αικατ., Πουλάκη Ευαγγ., Καζάζη Φωτεινή, Ρωμανού Παναγ., Καζιτόρη Σταυρ., Σπανέα Ελένη, Καντήρου Σταυρ., Φιέρη Πελαγία, Καρούσου Δημ., Φωσκίδου Νότα, Κατσικάρου Αναστ. Σημειώνω ότι ανάμεσα στις κοπέλες αυτές ήταν κι εκείνες που έπαιρναν μέρος στις παραστάσεις που έδιναν στον "Πειραϊκό Σύνδεσμο" ο Γκίκας Μπινιάρης, ο Γ. Μετσόλης και ο Νίκος Τζόγιας».
Οι τρομακτικοί αυτοί βομβαρδισμοί του Πειραιά απ' τους «Συμμάχους», ενώ - υποτίθεται - στόχευαν σ' ένα ανελέητο σφυροκόπημα των Γερμανών κατακτητών, εξελίχθηκαν σ' ένα τρομερό και συνάμα εφιαλτικό χτύπημα των πατριωτών του Πειραιά κι όχι μόνο: Επλήγησαν πολλές ΕΑΜικές και ΕΠΟΝίτικες οργανώσεις με τις επιρροές και προσβάσεις τους στους αδούλωτους Πειραιώτες κάθε συνοικίας. Πολλοί Πειραιώτες εγκατέλειψαν τα κατεστραμμένα σπίτια τους και τα αντιστασιακά τους «στέκια» και βρήκαν καταφύγιο στις φτωχογειτονιές της Αθήνας. Πειραιώτικες οργανώσεις του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ συνέχισαν τη δράση τους απ' την Αθήνα. Οι Γερμανοί ναζί, που ήθελαν ν' αποτελειώσουν το «έργο» των «Συμμάχων» σε βάρος του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και των πατριωτών του Πειραιά, διέταξαν τον γερμανοντυμένο «πρωθυπουργό» I. Ράλλη να καλέσει τους Πειραιώτες να επιστρέψουν στις εστίες τους, γιατί αλλιώς θα τους αφαιρούσε το «δελτίο» ψωμιού των 30 γραμμαρίων ημερησίως. Όσοι, όμως, εργάζονταν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηλικίας 15-65 χρόνων και δεν γύριζαν αμέσως στη δουλειά τους, θα στέλνονταν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις γνωστές συνέπειες.
Έχει συνεπώς, δίκιο ο Θοδωρής Κοινής στην εκτίμηση του («Το Καλαντάρι της Εθνικής Αντίστασης 1940-1945», σελ. 153) ότι:
«Ο τρομακτικός βομβαρδισμός του Πειραιά από τους "Συμμάχους" απέβλεπε στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος και όχι των Γερμανικών Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων που έμειναν άθικτες».
Οι Αγγλοαμερικάνοι για τους φονικούς και καταστροφικούς βομβαρδισμούς τους στον Πειραιά, που, κύρια, έπληξαν άμαχους Πειραιώτες πατριώτες κι όχι τους χιτλερικούς, είχαν πει στους δημοσιογράφους: «Η αποστολή εξετελέσθη με ακρίβεια. Επλήγησαν επιτυχώς άπαντες οι προδιαγεγραμμένοι στόχοι». Και φυσικά στο νου μας ξανάρχονται κάποιοι άλλοι φονικοί και καταστροφικοί βομβαρδισμοί των Αγγλοαμερικανών και των «εταίρων» τους στο NATO - μαζί και της Ελλάδας - όταν το 1999 έπλητταν με τις «έξυπνες» βόμβες τους με απεμπλουτισμένο ουράνιο τους Σέρβους αμάχους. Και τότε, αλλά και σήμερα οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί τα ίδια λένε: «Πετύχαμε τους στόχους μας...». Το ομολογούν ξεδιάντροπα: «Εχθρός» τους είναι κάθε αδούλωτος λαός που πολεμάει με νύχια και με δόντια τον ιμπεριαλισμό τους και τον καπιταλισμό τους.
Αλλά και οι λαοί ξέρουν με τη σειρά τους πολύ καλά ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός τους: Ο αμερικανοΝΑΤΟϊκός ιμπεριαλισμός.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Σέρβου «που λες... στον Πειραιά, σελ. 46.
Για το ίδιο θέμα βλέπε και το άρθρο με τίτλο: "Ο παρανοϊκός βομβαρδισμός του Πειραιά."
Mιχάλης Γενίτσαρης Επιδρομή στο Πειραιά
Για το ίδιο θέμα βλέπε και το άρθρο με τίτλο: "Ο παρανοϊκός βομβαρδισμός του Πειραιά."
Mιχάλης Γενίτσαρης Επιδρομή στο Πειραιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου