Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΙΔΗΡΑ ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 25Α

Α. ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ OKTABIANOY GOGA.
  Ο εθνικιστής, ο αντισημίτης, o ποιητής, ο πολιτικός Octavian Goga [1]
πολιτικός αρχηγός του Εθνικού Χριστιανικού Κόμματος [2] που είχε έρθει τέταρτο σε κοινοβουλευτική δύναμη, στις τελευταίες πολιτικές εκλογές , ύστερα από κάποιους δικαιολογημένους αρχικούς ενδοιασμούς[3], αποδέχεται τελικά τη βασιλική εντολή περί σχηματισμού Κυβέρνησης.
Octavian Goga
Πού αποβλέπει ο Βασιλιάς όταν αποφασίζει να καταφύγει στη λύση Goga; Πιθανότατα ελπίζει ότι ο έξαλλος αντισημιτισμός του νέου Πρωθυπουργού είναι σε θέση , παραμονή μάλιστα καινούριων εκλογών, να δελεάσει και να παρασύρει μεγάλο μέρος των παλιών ψηφοφόρων και οπαδών της Σιδηράς Φρουράς, που μετά τη διάλυσή της, έχουν βρει, έστω και προσωρινό καταφύγιο στο "Ολα για τη Πατρίδα"[4]. Με το τρόπο αυτό θα μπορούσε να αποδυναμωθεί η πραγματική απειλή ενάντια στη βασιλική αυθαιρεσία , απειλή που αντιπροσώπευε ο Κοντρεάνου. Μια δεύτερη ερμηνεία έχει να κάνει με το μακιαβελικό σχεδιασμό του Βασιλιά να "κάψει" το χαρτί της τελευταίας ελπίδας, που αντιπροσώπευε ο Goga, ώστε ο ίδιος , υπέρτατος εκφραστής και θεματοφύλακας του πολιτεύματος, με απαξιωμένο το σύνολο του πολιτικού κόσμου , να εμφανιστεί σα σωτήρας που θα βγάλει, μέσα από τη ψήφιση ενός καινούριου συντάγματος , οριστικά τη χώρα από τη κρίση.
Η Κυβέρνηση Goga ορκίζεται στις 28 Δεκεμβρίου .Στα βασικά Υπουργεία ο Istrate Micescu[5]
(υπουργείο των Εξωτερικών), ο Armand Călinescu [6] (υπουργείο Εσωτερικών) , ο στρατηγός Ion Antonescu[7] (Εθνικής Άμυνας), ο Radu Irimescu, (Αεροπορίας και Ναυτικών) ......κλπ.[8]
Ο Πρωθυπουργός κάνει τις πρώτες του δηλώσεις. Διαβεβαιώνει ότι η Ρουμανία θα εξακολουθήσει να παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη Κοινωνία των Εθνών, τη μικρή Αντάντ και το Βαλκανικό Σύμφωνο. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις φιλικές σχέσεις με Γαλλία και Αγγλία , και ελπίζει σε μια μεγαλύτερη οικονομική κυρίως, συνεργασία με Γερμανία και Ιταλία . Η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση , που λόγω Βεσσαραβίας περνούν παρατεταμένη περίοδο κρίσης εντάσσεται στο γενικό κλίμα καλής γειτονίας και συνεργασίας.[9]
Αρχικά η Φρουρά τηρεί απέναντι στη νέα Κυβέρνηση, στάση αναμονής .Μια εγκύκλιος με την υπογραφή του Κοντρεάνου προειδοποιεί και προτρέπει.
Εις την πολιτικήν κατάστασιν επήλθαν μεταβολές .Εις τον κόσμον των λεγεωναρίων δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή ανησυχίας. Ο καθείς ας εορτάσει μαζί με την οικογένειάν του τας αγίας εορτάς μέχρι τέλους , χωρίς καμμίαν φροντίδα. Τίποτα δεν πρέπει να ταράσση τον λεγεωνάριο και να τον παρεκκλίνη από την διαταγήν την οποίαν του έδωκα μετά το τέλος του εκλογικού αγώνος "ησυχία και ανάπαυσις". Εύχομαι εις τους αγωνιστάς, έναν μεγάλον χρόνο λεγεωναρικόν." [10]
Την Πρωτοχρονιά μετά την επίσημη δοξολογία , ο Βασιλιάς υποδέχεται εθιμοτυπικά στην αίθουσα του θρόνου, παρουσία και του διαδόχου , το Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης. 
-Είμαι ευτυχής -δηλώνει ο Βασιλιάς- διότι η κυβέρνησή μου αποφάσισε να ακολουθήσει την ευθεία οδό προσανατολισμού προς το πνεύμα της εποχής μας. Το πνεύμα αυτό το οποίο επιζητεί να σταθεροποιήσει την εθνική μας γραμμή, πρέπει να ευχαριστεί όλους μια που δεν είναι διόλου επιθετικό αλλά είναι πνεύμα δικαιοσύνης .Είμαστε ένα Έθνος που έχει δικαιώματα στη ζωή , αλλά το οποίο δεν έσπευσε να στηρίξει αυτό το δικαίωμά του πιεστικά απέναντι στους άλλους...[11].
Στο ραδιοφωνικό του διάγγελμα προς το λαό ο Πρωθυπουργός Goga παρουσιάζει με σαφήνεια τις βασικές αρχές του κυβερνητικού του προγράμματος. 
Η εθνική ιδέα , κυριαρχεί στις καρδιές όλων με τη κραυγή. Η Ρουμανία στους Ρουμάνους. Αυτό είναι το πιστοποιητικό γέννησης της νέας κυβέρνησης. Πιστεύουμε στη Βασιλεία γιατί είναι η θεμελιώδης βάση της ύπαρξης του Κράτους. Τη θεωρούμε δυνατή τη πραγματοποίηση των αρχών μας πρώτα μέσα από τη φροντίδα να νομοθετούμε σεβόμενοι όλες τις συνταγματικές μορφές. Δεύτερο δια των αμέσων μέτρων τα οποία θα αποφασίσει η Κυβέρνηση η οποία θα αναγγείλει το πρόγραμμά της μόλις διαλυθεί η παρούσα βουλή η σύνθεση της οποίας απέχει πολύ από του να παρέχει έδαφος συνεννόησης ή δυνατότητες καρποφόρας εργασίας.......[12]

Στη πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο υπουργός των Εξωτερικών Μιτσέσκο βιάζεται να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους αρχή κάνοντας από τη πολιτική ταυτότητα του Εθνικοχριστιανικού κόμματος . Διαβεβαιώνει κατηγορηματικά, ότι το συγκεκριμένο κόμμα, που κυβερνά τη χώρα δεν έχει καμία απολύτως ιδεολογική συγγένεια με το φασισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό πολύ περισσότερο με τις γαλλικές αντιλήψεις περί δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο Εθνικοχριστιανισμός είναι ένα φαινόμενο καθαρά Ρουμανικό. Ο Υπουργός δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τα προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας.
Τα προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής είναι πολλά και σύνθετα . Αναζητώντας τους υπεύθυνους της Ρουμανικής κακοδαιμονίας η κυβέρνηση από τη πρώτη στιγμή δείχνει τους Εβραίους. 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός δίνει το στίγμα της πολιτικής του.
Οι ξένοι Ισραηλίται έχουν κατακυριεύσει τους κυριοτέρους κλάδους της βιομηχανίας μας και συγκεκριμένως την βιομηχανίαν του σιδήρου, τα μεταλλεία και τα πετρέλαια. Εις την Ρουμανίαν , με πληθυσμόν 18.000.000 ζουν έν και ήμισυ εκατομμύριον Ισραηλίται .Σκοπεύω να εκδιώξω τους Εβραίους εκ των επιχειρήσεων και με βάσιν το σύνθημα " η Ρουμανία εις τους Ρουμάνους" να κάμω ώστε όλαι αι θέσεις, αι κατελημμέναι μέχρι τούδε υπό Εβραίων να περιέλθουν εις χείρας των Ρουμάνων. Θα οργανώσωμεν την βιομηχανίαν μας κατά τρόπον όμοιον με τα λεγόμενα φασιστικά κράτη, καίτοι εμείς δεν έχομεν ουδεμίας άλλης φύσεως δεσμούς με τα κράτη ταύτα.
Προτίθεμαι να εφαρμόσω  Εθνικήν Επανάστασίν δι ' ειρηνικών μέσων , να δώσω μίαν νέαν ζωήν εις τον λαόν μας. Επιθυμώ να διαψεύσω τας σκοπίμους ειδήσεις  τας  διασκορπισθείσας εις το εξωτερικόν  , καθ΄ ας  προτίθεμαι να απολύσω  όλους τους Εβραίους  από τας δημοσίας υπηρεσίας . Δεν  υπάρχουν Εβραίοι εις δημοσίας θέσεις εις την  Ρουμανίαν". [13]
Φιλοδοξώντας να εξυγιάνει και να αναδιοργανώσει το κράτος η κυβέρνηση κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων ιδιαίτερα με μια σειρά αμαρτωλών συμβάσεων που το ρουμανικό δημόσιο είχε συνυπογράψει με ιδιώτες ξεσκονίζονται το ένα πίσω από το άλλο . Τα βασιλικά διατάγματα διευκολύνουν και επιταχύνουν τις διαδικασίες. Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι η αναθεώρηση των προϋποθέσεων με βάση τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες εβραίοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα μετά το πόλεμο θα προκαλέσει αναπόφευκτα αναταράξεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας αλλά δηλώνει αποφασισμένη. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, οφείλει να αναδειχθεί σε επίπεδο Κ.Τ.Ε και να λυθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στη συνέντευξη που παραχωρούν στις αρχές Ιανουαρίου στον A. L. Easterman της Βρετανικής Daily Herald, τόσο ο Carol όσο και ο Goga δεν σταματούν να κάνουν παράπονα για το εβραϊκό πρόβλημα στη χώρα τους . Παρ΄όλα όσα μέχρι τότε είχαν κάνει , παρ όλες τις διευκολύνσεις 250,000 - 500,000 Εβραίοι στη χώρα εξακολουθούν να είναι “παράνομοι.” Ο Βασιλιάς Carol II για να καθησυχάσει κυρίως τους Βρετανούς αρνείται ότι υπάρχει σχέδιο μαζικής εκτόπισής τους ο Goga όμως επιμένει στην ανάδειξη του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο . Οι « 500,000 περιπλανόμενων” που δεν μπορούν να θεωρηθούν Ρουμάνοι πολίτες είναι πρόβλημα που αναζητά κι αυτό την λύση του.
Ο Goga έχει ξεκάθαρες ιδέες για το μέλλον των ανθρώπων αυτών. Βλέπει τη λύση στη μεταφορά τουλάχιστον 500.000 Εβραίων της Ρουμανίας στην Μαδαγασκάρη. Τη πρόταση του αυτή υποστηρίζει και ο Υπουργός των Εξωτερικών Istrate Micescu, δηλώνοντας άκομψα ότι “χρειάζεται το ταχύτερο να καθαρίσουμε το προαύλιό μας γιατί αυτά τα απορρίμματα δεν χρησιμεύουν σε κανένα.[14] 

Πίσω από το κυνήγι του Εβραίου, ένα άλλο παιχνίδι περισσότερο σκοτεινό , ύπουλο και επικίνδυνο παίζεται με στόχο τη Σιδηρά φρουρά. Πρόθυμος να υλοποιήσει τη βασιλική επιθυμία και να απαλλάξει τη χώρα από τη παρουσία της Λεγεώνας, ο υπουργός των Εσωτερικών καταστρώνει τα σχέδιά του. Πρώτο βήμα. Ο αποκλεισμός των Σιδηροφρουρών από τις εκλογές. ......
Στις 13 Ιανουαρίου 1938 η Φρουρά τελεί μνημόσυνο για τους ήρωες νεκρούς Mota και Marin [20]
και ταυτόχρονα μετρά τη δύναμή της . Με ευκαιρία τη μεγάλη εκδήλωση στην οποία συρρέει πλήθος κόσμου ο Codreanu , ο οποίος ασφαλώς και διαισθάνεται τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν , επιχειρεί να προειδοποιήσει για την ανάγκη αναβάθμισης  της πολιτικής της αντιπαράθεσης με τη κρατική εξουσία .Αναγγέλλει τη δημιουργία ενός ειδικού Σώματος επίλεκτων λεγεωνάριων. Πρόκειται για ένα  ημιστρατιωτικού τύπου  εθελοντικό Σώμα με την   επωνυμία «Σώμα Mota-Marin".Το βασικό του σύνθημα δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες « gata de moarte - Έτοιμοι να πεθάνουμε.» Διοικητής του Σώματος ορίζεται ο  Alexandru Cantacuzino [21].
Στις 18 Ιανουαρίου 1938, με βασιλικό διάταγμα προσδιορίζονται οι ημερομηνίες των καινούριων πολιτικών εκλογών για τις αρχές Μαρτίου. Αφοσιωμένη στο έργο της η Κυβέρνηση προσεγγίζει το βασικό της στόχο.
Στις 21 Ιανουαρίου 1938 με το διάταγμα αρ 169 «περί αναθεωρήσεως της υπηκοότητας των Εβραίων της Ρουμανίας» το εβραίικό πρόβλημα μπαίνει στη πιο κρίσιμη φάση του. 
 Στις 22 Ιανουαρίου 1938 το πρακτορείο Ράντορ μεταδίδει:
Η κυβέρνησις εις εκτέλεσιν του προγράμματος της απεφάσισε να προβή εις την αναθεώρησιν όλων των πράξεων και αποφάσεων δι ών ανεγνωρίσθη η απόκτησις της Ρουμανικής ιθαγένειας υπό ξένων από 1 Δεκεμβρίου 1918. Το δημοσιευθέν σήμερον διάταγμα κανονίζει την διαδικασίαν , ήτις δέον να τηρηθή δια την αναθεώρησιν ταύτην ενώπιον του δικαστηρίου. Το άρθρο 5 του διατάγματος καθορίζει ότι οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων θα καταρτίσουν εντός 30 ημερών πίνακας αναγράφοντας τα ονόματα όλων των Εβραίων , οι οποίοι είνε εγγεγραμμένοι εις τα μητρώα μετά παρατηρήσεων όσον αφορά τον τρόπον , δια του οποίου απέκτησαν την Ρουμανικήν ιθαγένειαν.
Προς απόδειξιν των δικαιωμάτων των τα πρόσωπα τα εγγεγραμμένα εις τους άνω πίνακας θα υποβάλουν εις το αρμόδιον δικαστήριον στοιχεία δι ων θα αποδεικνύεται ότι εγεννήθησαν επί Ρουμανικού εδάφους, ότι δεν ανήκουν εις άλλην εθνικότητα και ότι εξεπλήρωσαν τας στρατιωτικάς υποχρεώσεις των. Οι μη δυνάμενοι να προσκομίσουν ταύτα θα διαγράφονται των μητρώων. [22]

Για να προλάβει αντιδράσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης Radulescu-Mehedinti βιάζεται να παρουσιάσει με αδιάσειστα στοιχεία τον βαθμό της εβραϊκής εισβολής από την ενοποίηση των πριγκηπάτων στα 1859 και μετά. Μια παρένθεση που άνοιξε στα 1923 με την αναθεώρηση του άρθρου 7 του Συντάγματος κλείνει και όλα δείχνουν οριστικά.[23]

Από τη Γενεύη όπου βρίσκεται ο Ρουμάνος Υπουργός των Εξωτερικών για να υποστηρίξει τις θέσεις της χώρας του σχετικά με το εβραικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει , δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα της Γενεύης.
Δεν είναι η Ρουμανία εκείνη, ήτις θα φέρη ενώπιον του συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών το υποτιθέμενον εβραϊκόν ή μειονοτικόν πρόβλημα .
Ημείς δεν συμβουλευόμεθα τα άλλα κράτη επί της εσωτερικής πολιτικής της χώρας μας . Αλλ' εάν άλλοι θέσουν το ζήτημα αυθυπονοείται ότι είμεθα εδώ δια να απαντήσωνεν .
Και δεν θα μας λείψουν τα επιχειρήματα. Οι Εβραίοι διακινδυνεύουν να κάνουν ένα νέον και σοβαρόν σφάλμα. Το να υπαχθούν εις το καθεστώς των μειονοτήτων.[24]

Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο πολιτικά κλίμα ,  ο Κοντρεάνου παραχωρεί μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Virgilio Gayda Διευθυντή του Giornale d’Italia. Παρουσιάζεται αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων ,πιστεύει ότι η ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού λόγου σε συνδυασμό με την κομματική αναδιοργάνωση θα τους επιτρέψει να σταθούν όρθιοι στη καταιγίδα . Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα . Εκφράζει τις βαθύτερες σκέψεις του πάνω στο κόμμα και το καινούριο κράτος .Με την με αριθμό 128 εγκύκλιό του της 28 Ιανουαρίου, βάζει τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας επιτροπής αρμόδιας να εξετάσει και να προτείνει την οργάνωση του μελλοντικού Λεγεωνάριου κράτους. Στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου,  αρχές Φεβρουαρίου, μια εγκύκλιος του  Πατριάρχη Ρουμανίας, προς το κλήρο, επισημαίνει έναν ακόμη πρόβλημα. Τελευταία παρατηρούνται πολλές βαπτίσεις Εβραίων και μάλιστα κατά τρόπο ανεξέλεγκτο.  
Εις το μέλλον- λέγει η εγκύκλιος- πάσα περίπτωσις Εβραίου  ζητούντος  να γίνει δεκτός  εις τους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας  δεον να εξετάζεται μετά πολλής προσοχής  δια να εξακριβούται , εάν  η αίτησις γίνεται εκ λόγων  ειλικρινούς πεποιθήσεως ή μη προέρχεται  αύτη  εκ λόγων προστασίας των ιδίων  των συμφερόντων. Εάν λόγοι  ατομικών  καθαρώς συμφερόντων  ωθούν  τους αιτούντας  να ζητούν την βάπτισίν των ,τότε η αίτησίς των δέον  ν' απορρίπτεται. Τέλος αφού επισημαίνεται ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να προσδέχονται στη ορθόδοξη ρουμανική εκκλησία μη ρουμάνους εβραίους καταλήγει με την απειλή ότι οι παραβάτες θα τιμωρηθούν αυστηρά.[29] 
Στο μεταξύ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, απορροφημένος από τη προεκλογική μάχη δεν φαντάζεται, ότι πίσω από τις πλάτες του μεθοδεύεται σύμφωνα με τη επιθυμία του Βασιλιά, η αντικατάστασή του  στα πλαίσια εγκαθίδρυσης μιας δικτατορίας, έστω και με κοινοβουλευτικό μανδύα. Αναζητώντας την εκλογική νίκη δεν διστάζει να προσεγγίσει κι αυτόν ακόμη το Κοντρεάνου. Η συνάντηση πραγματοποιείται με απόλυτη μυστικότητα στις 8 Φεβρουαρίου στο σπίτι του Ion Gigurtu [30 ] . Η πρόταση του Goga ,ξεκάθαρη, συνοψίζεται σε δύο σημεία. Οι υποψήφιοι του κόμματος «όλα για τη Πατρίδα» θα αποσυρθούν από την εκλογική αναμέτρηση και το κόμμα του, θα μετασχηματιστεί σε μια ριζοσπαστική αντισημιτική δεξιά, που με πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας, θα διεκδικήσει τη νίκη. Φαίνεται ότι, παρόλα τα μέτρα ασφαλείας ο Βασιλιάς πληροφορείται τις κινήσεις του Πρωθυπουργού του και αντιδρά με ετοιμότητα. Δείχνοντας ότι λαμβάνει σοβαρά τις εντολές που φτάνουν από το Παρίσι και το Λονδίνο, στις 12 Φεβρουαρίου 1938, ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης των 44 ημερών του  Goga .

 Υποσημειώσεις

[ 1]Octavian Goga Γεννήθηκε στα 1881 στο Rasinari της Transilvania. Πήρε μέρος στο ρουμανικό απελευθερωτικό κίνημα της Τρανσυλβανίας που τότε βρισκόταν κάτω από τον ζυγό των Αψβούργων. Υπηρέτησε με ενθουσιασμό την ιδέα της εξόδου της Ρουμανίας στον πόλεμο. Στα 1918 υπήρξε μέλος στην προσωρινή Κυβέρνηση της Τρανσυλβανίας και μετά την Ένωση ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας και μετά το Τεχνών και Επιστημών.
Στα 1932 δημιουργεί το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα που στα 1935 συγχωνεύτηκε με την Εθνικό Σύνδεσμο της Χριστιανικής Άμυνας του Alexandru Cuza για να δημιουργηθεί το Εθνικό Χριστιανικό Κόμμα. Ο Goga από την αρχή της πολιτικής καριέρας του πίστευε ότι οι εβραίοι πέρα από τις άλλες αμαρτίες τους ήσαν υπεύθυνοι και για έναν υπόγειο αντιρουμανισμό λόγω των φιλο-ουγγρικών αισθημάτων τους. Έχοντας την εύνοια των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών και την συμπάθεια του ιδεολόγου Alfred Rosenberg, ο Goga εξελίχθηκε σε αρχηγό του ισχυρότερου αντισημιτικού κινήματος μετά την Σιδηρά Φρουρά. Στις 28 Δεκεμβρίου 1937 κλήθηκε από τον Βασιλιά Carol II να σχηματίσει καινούργια Κυβέρνηση.
[ 2] Η Κυβέρνηση στηριζόταν στο Εθνικό Χριστιανικό κόμμα που είχε προέλθει από τη συνένωση στις 14 Ιουλίου 1935 στο Ιάσιο της Εθνικοχριστιανικής Άμυνας του Alexander C. Cuza και του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος του Octavian Goga
[ 5] Istrate Micescu (22 /5 1881 – 22 /5 1951) Καθηγητής του Δικαίου και των Πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου .Υπουργός των Εξωτερικών στη Κυβέρνηση Goga . Ο Micescu ήταν ο βασικός συντάκτης του Συντάγματος του  1938.
[ 6] Armand Călinescu (4/6/1893 – 21 /9/ 1939) Ρουμάνος πολιτικός . Προερχόμενος από το PNŢ υπήρξε Υπουργός των Εσωτερικών στη κυβέρνηση Goga Διετέλεσε Πρωθυπουργός από το Μάρτιο του 1939 μέχρι την ημέρα της δολοφονίας του 6 μήνες αργότερα.
[  8]Radu Irimescu (9/12/1890 – ?/5/1975) Ρουμάνος πολιτικός και διπλωμάτης.
[12] Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της αγγλικής εφημερίδας Evening Standar αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας θα δηλώσει: Η εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας θα στηρίζεται και εφεξής επί του συμφώνου της Κοινωνίας των Εθνών. Δεν σκοπεύομεν να εγκαταλείψωμεν την Γενεύην . Το χαρακτηριστικόν της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβερνήσεως θα είναι περισσότερον στενή φιλία μετά της Αγγλίας από την μέχρι τούδε τοιαύτην. Ελπίζω να επιτύχωμεν νέους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με διάφορα κράτη. Ιδιαιτέρως θα επεθύμουν να αρχίσουν όσον το δυνατόν ταχύτερον διαπραγματεύσεις δια την σύναψιν μιάς νέας εμπορικής συμβάσεως μετά της Γερμανίας. Οι δεσμοί μας μετά της Γαλλίας θα συνεχισθούν υπό το πνεύμα των παραδόσεων της Ρουμανικής πολιτικής. Όσον αφορά τας μετά της Γερμανίας και της Ιταλίας σχέσεις μας, αρκεί να σας δηλώσω ότι η εσωτερική πολιτική της Ρουμανίας δεν θα έχη ως συνέπειαν ώστε η φιλία μας προς τα κράτη ταύτα να είναι διαφορετική από την φιλίαν μας προς τα άλλα κράτη . Ελπίζω ότι θα φθάσωμεν εις μίαν προσέγγισιν με τα δύο ταύτα κράτη με βάσιν τους σημερινούς μας δεσμούς με τα διάφορα κράτη. Ο κυριώτερος σκοπός της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής θα είνε να οδηγήσωμεν όλους τους κλάδους της δημοσίας ζωής μας εις μίαν ομαλήν κατάστασιν. (Εφημερίδα το ΦΩΣ 4 Ιανουαρίου 1938)
[13]Το Φως Τρίτη 4 Ιανουαρίου 1938
[14] Ο Διευθυντής του Τζορνάλε ντ Ιτάλια, Γκάϋντα σε ανταπόκρισή του από το Βουκουρέστι επιχειρεί να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος με τη βοήθεια των αριθμών.
....... Επί του σημείου αυτού  είνε σύμφωνα, όπως διαπιστούται , όλα τα εθνικιστικά ρεύματα. Από τους Εθνικοχριστιανούς  των κ. Γκόγκα και Κούζα μέχρι της "Σιδηράς Φρουράς"  του κ. Κοντρεάνου. Και μαζί μ' αυτούς  το σύνολον  σχεδόν του ρουμανικού λαού. Δι αυτό , πρέπει να επιστήσωμε την προσοχήν  μας επί του προβλήματος αυτού , δια να κατανοήσωμεν  ένα από τους πλέον τυπικούς προσανατολισμούς  της σημερινής πολιτικής  της Ρουμανίας.
Από όλας τας μειονότητας  η εβραίική , καίτοι όχι η σπουδαιοτέρα  εις αριθμόν , κατόρθωσε  ταχέως να κατακτήση πολλά από τα ζωτικά σημεία της εθνικής ρουμανικής οικονομίας. Η μεγάλη βιομηχανία δημιουργείται  εις την αγροτικήν Ρουμανίαν , πέριξ των πετρελαιοπηγών , των μεταλλείων , των μεγάλων δασών , ευρίσκεται κατά μέγα μέρος εις χείρας των Εβραίων..........  Όστις επαναβλέπει  σήμερον το Βουκουρέστι , αφού το εγνώρισε προ του πολέμου, δύναται να ανακαλύψη αμέσως την εξάπλωσιν  των εβραικών καταστημάτων  πάσης φύσεως  και παντός μεγέθους , αντικαταστησάντων τα ρουμανικά καταστήματα. Η ιδία υπερβολική εξάπλωσις , εν συγκρίσει με τον αριθμόν  της φυλής των , ανακαλύπτεται  και μεταξύ των ιδιωτικών  υπαλλήλων  και μεταξύ των ελευθερίων επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία μου εδόθησαν  υπό των εθνικιστικών ομάδων, εκ των 258 χιλιάδων υπαλλήλων  των διαφόρων εν  Ρουμανία  επιχειρήσεων , οι 173 χιλιάδες είναι  Εβραίοι και μόνον  39 χιλιάδες (15%) είνε Ρωμούνοι. Οι υπόλοιποι ανήκουν εις τας άλλας εθνικότητας. Εκ των 14.300 Τραπεζικών και εμπορικών υπαλλήλων  του Βουκουρεστίου, οι Εβραίοι ανέρχονται εις 11.200, έναντι 1964 Ρωμούντων. Η πολεμική η αρχίσασα υπό της "Ενώσεως των Χριστιανών  Δικηγόρων", απέδειξεν ότι, εις 36 εκ των 66 δικηγορικών συλλόγων  της Ρουμανίας από 10481 δικηγόρους , οι 3066 είνε Εβραίοι. Εις το Βουκουρέστο επί 3475 δικηγόρων οι 1390 είνε Εβραίοι. Μεταξύ δε των εξασκουμένων  δικηγόρων  το 75% είνε Εβραίοι. Ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών  με εβεβαίωσεν  ότι όλα σχεδόν  τα φαρμακεία της Ρουμανίας  ευρίσκονται εις χείρας ξένων. Επί 120 φαρμακείων εις την Βεσαραβίαν  τα 117είνε εβραίικά. Ο αντιπρόσωπος των ιατρών  με την σειράν του  με εβεβαίωσεν  ότι οι Εβραίοι έφεδροι αξιωματικοί ιατροί ανέρχονται εις 1360 έναντι 1400 Ρωμούντων , οι Εβραίοι  έφεδροι αξιωματικοί φαρμακοποιοί ανέρχονται σε 402 έναντι 213 Ρωμούνων. Ο ίδιος με εβεβαίωσεν ότι από του 1924  τα ρουμανικά Πανεπιστήμια  ανεγνώρισαν  1251 διπλώματα ιατρών , ληφθέντα εις Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Εξ αυτών τα 68,99%  ανήκουν εις Εβραίους. Η ιδία περίπου αναλογία παρατηρείται  και μεταξύ των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων. Επί 142 μεσιτών του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου 139 είνε  σημίται και 3 μόνον Ρωμούνοι. Η καταπληκτική επέκτασις του Βουκουρεστίου  παρουσίαζε  τεραστίαν  υπένδυσιν εβραίικών κεφαλαίων . Από του 1926  μέχρι του 1936 επί επενδυθέντων  εις οικοδομάς εις το Βουκουρέστι 35 δισεκατομμυρίων , τα 29  δισεκατομμύρια ήσαν εβραϊκά...........
[22] Το Φως Κυριακή 23 Ιανουαρίου 1938. Με βάση το νόμο  αυτό αναθεωρήθηκαν 617.396 περιπτώσεις από τις οποίες οι 392172 (63,50%) κρίθηκαν νόμιμες και και 225.222 (36,50) παράνομες. Οι εβραίοι που έχασαν την υπηκοότητα πήραν μια προσωρινή άδεια παραμονής εντός της χώρας διάρκειας ενός χρόνου.
[29] Ακρόπολις 4/2/38
[30]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου