Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

CORNELIU ZELEA CODREANU: ΜΙΑ ΠΙΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ 1919

Προσπαθώ να δώσω μια εικόνα της περιόδου 1919-20, συλλέγοντας  από εφημερίδες και προκηρύξεις όλα όσα πιστεύω πως είναι σημαντικά.
Η πρώτη προκήρυξη που μοιράστηκε  από το Constantin Pancu  στο Ιάσιο τον Αύγουστο του 1919  , και τοιχοκολλήθηκε  σε κάθε γωνιά της πόλης , σε μια στιγμή γενικού αποπροσανατολισμού συνιστά  το σύνθημα του αγώνα του εργατικού και ρουμανικού Ιασίου.
Έκκληση στους ρουμάνους βιοτέχνες ,εργάτες, στρατιώτες και αγρότες. 
Αδέλφια! 
Ύστερα από χρόνια τρομερών αγώνων ο κόσμος γιορτάζει την ειρήνη ανάμεσα στους  ανθρώπους  και οι φωτισμένοι ηγέτες όλων των πολιτισμένων χωρών προσπαθούν να απομακρύνουν το πόλεμο μέσα από τη ψήφιση ενός νόμου που εγγυάται μια ειρηνική συνύπαρξη στο μέλλον.Μα να που από την Ανατολή ακούγονται φωνές μίσους που φανερώνουν τις προθέσεις των εχθρών μας να μας καταστρέψουν μέσα από τη διχόνοια και τις διαφωνίες μεταξύ μας. Από τη Ρωσία , που κυριαρχεί το σκοτάδι δολίων διδασκαλιών ξεκινούν προτροπές για τη καταστροφή και τη δολοφονία αδελφών του ίδιου αίματος. Από την Ουγγαρία , που θρηνεί  το μεγαλείο περασμένων χρόνων  ακούγονται παρόμοιες εκκλήσεις. Οι εχθροί της ανατολής  ενωμένοι με εκείνους της Δύσης επιχειρούν  να ταράξουν την ησυχία μας ώστε στη συνέχεια με σκοπό να μπορέσουν  στη συνέχεια να εισβάλουν ανάμεσά μας.Οι ξένοι πέρα από τα  σύνορα προσπαθούν να μας δηλητηριάσουν  με τη συνδρομή εκείνων  που παρά το γεγονός ότι ζουν μέσα στην ίδια μας τη χώρα , είναι πουλημένοι  στο ξένο.Έχουν την αφέλεια να πουν ότι όλα αυτά τα κάνουν   στο όνομα της ειρήνης , στο όνομα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας , στο όνομα των εργατών .Ο λόγος τους είναι ψεύτικος , οι προτροπές τους  είναι θανατηφόρο  δηλητήριο γιατί :Λέγουν ότι θέλουν την ειρήνη , αλλά μόνο αυτοί τη παραβιάζουν  σκοτώνοντας τους πιο άξιους.Ζητούν την ελευθερία , αλλά με απειλές  θανάτου βασανίζουν  το κόσμο μέχρι να υποταχθεί ολοκληρωτικά σ΄αυτούς. Επιθυμούν την αδελφότητα , αλλά σκορπίζουν το μίσος , την αδικία και τη παραλυσία μέσα στους λαούς. Επιπλέον: λέγουν ότι επιθυμούν τη κατάργηση του Κεφαλαίου  που αποκτάται από τον ιδρώτα του προσώπου. Μας λέγουν ότι δεν θέλουν τον πόλεμο  αλλά παρόλα αυτά πολεμούν. Ζητούν τη κατάργηση του στρατού  . αλλά παρόλα αυτά εξοπλίζονται .Μας προτρέπουν να καταργήσουμε  τη τρίχρωμη σημαία, για να υψώσουν στη  θέση της  τη κόκκινη σημαία του μίσους. Μη δείχνετε εμπιστοσύνη  στις διακηρύξεις τους  και στις εκκλήσεις τους  όπως δεν δείξατε εμπιστοσύνη στις εχθρικές διακηρύξεις  την εποχή που πολεμούσατε στο   Oituz, Mărăşti και  Mărăşeşti. Το χρέος κάθε καλού Ρουμάνου είναι να προσέχει , τώρα και στο μέλλον , το σπόρο  της  φιλονικίας  , ώστε να μη ριζώσει.Φέρτε σε πέρας το έργο που ξεκινήσατε  με την εργασία σας και τη τιμή σας .Οι εχθροί σας είναι:η τεμπελιά, το μίσος , το όνειδος   που κυριαρχούν πέρα από τα σύνορα  και απειλούν και μας.Να είσαστε προσεκτικοί! Διατηρήστε το  πνεύμα αγνό, μη ξεχνάτε ότι η σωτηρία μας  είναι η δουλειά  η ομόνοια και η τιμή 
Αδέλφια στρατιώτες!
Με πίστη στο Θεό  έχετε συντρίψει  τη δύναμη του εχθρού. Με τα όπλα σας  χαράξατε  για την αιωνιότητα  τα σύνορα της χώρας . Με το αίμα σας επιτελέσατε τις θυσίες  και τις σφραγίσατε.Για το λόγο αυτό  δεν πρέπει να επιτρέψετε  σε χέρια ξένα και ανόσια να καταστρέψουν  όλα όσα έχετε καταφέρει. Διατηρήσετε ανέπαφη την αγάπη για τη χώρα  και τη πίστη στο βασιλιά . Ορκιστήκατε πως θα υπερασπιστείτε μέχρι και τη τελευταία σταγόνα του αίματός σας , τα σύνορα της Πατρίδας. Υπερασπιστήτε τα ενάντια στις κακές διαθέσεις  των εχθρών , όπως το ίδιο έπραξαν οι πατέρες μας και οι πρόγονοί μας.
Αδέλφια αγρότες!
Ο Θεός των προγόνων μας,  λυπήθηκε  για τις συμφορές μας  και μας έδωσε μια γόνιμη χρονιά, από αυτές που σπάνια εμφανίζονται. Να ευγνωμονείτε το καλό Θεό  με την εργασία και τη πίστη σας. Ανανεώστε το θάρρος σας , συλλέξτε με φροντίδα τους καρπούς της γης .Να είστε σίγουροι πως τη γη του Πάθισσου , του Δούναβη και της Μαύρης θάλασσας τη κερδίσατε στο σύνολό της. Διαφυλάξτε τη με  ευλάβεια, υπερασπιστείτε τη γονιμότητά της μέσα από την εργασία  και την αγάπη σας.
Αδέλφια Ρουμάνοι!
Σε σας κατασκηνώνει η ελπίδα και η δύναμη  αυτής της γης και είσαστε επίσης  και η ευτυχία του αύριο . Αντί για κατάρες να έχετε πάντα ένα ευλογημένο λόγο. Οι εχθροί μας χτυπούν στο Δνείστερο και στο Πάθισσο. Προσπαθούν επίσης να ταράξουν  την ειρήνη στο εσωτερικό αυτής της χώρας. Η απελευθέρωσή μας είναι η εργασία , η τιμή για το γένος και η πίστη στο Θεό. Να είσαστε προσεκτικοί, καλέστε στο δρόμο της αλήθειας  ακόμη και εκείνους που  παρέκκλειναν  και πέρασαν στις γραμμές των δίχως φυλή και δίχως πίστη.Συσπειρωμένοι γύρω από το θρόνο  και ενωμένοι στη σκιά της τρίχρωμης σημαίας , επαγρυπνείτε  για την ηρεμία της χώρας. Να πείτε στους ξένους και σε κείνους που εξωμότησαν και προσπαθούν να μας αναστατώσουν ότι γύρω μας  σχηματίστηκε μια εθνική φρουρά που αγρυπνά και θα αγωνιστεί  ενάντια σε όσους  θέλουν να σκορπίσουν τη διχόνοια  ανάμεσά μας. Ρουμάνοι, από κάθε σημείο της χώρας , εργάτες βιοτέχνες , στρατιώτες και αγρότες  να είσαστε άξιοι των προγόνων μας  και στο ύψος των  χρόνων που ζούμε.
Ρουμανική κοινότητα  των βιοτεχνών  Συνδικάτο CFR Ένωση αναπήρων πολέμου , Συντεχνία σιδηρουργών  κλπ 
"Conştiinţa" Anul I. Nr. 1, 30 August 1919.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου