Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ :ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ - Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Εάν εξετάση τις με το πρίσμα της καλής πίστεως τας άνευ προηγουμένου περιστάσεις και τας δυσχερείας των προβλημάτων, που ανέκυπτον εκ της αφορήτου τριπλής Κατοχής, θα εξάγη το συμπέρασμα ότι ήτο απαραίτητος και αναπόφευκτος ο σχηματισμός της Κυβερνήσεως, δια να δύναται να λειτουργήση αποτελεσματικώς η Κρα­τική Μηχανή και να μη εξαρθρωθή, Η τυχσν εξάρθρωσις ταύτης θα εδημιούργει αναρχίαν εξ ης θα εκαρπούντο οφέλη μόνον οι κακοποιοί.
Αι Αρχαί Κατοχής δεν είχον την ανάγκην της Κυβερνήσεως. Αύται είχον την δύνομιν να ικανοποιούν τας ανάγκας των χωρίς να ενδιαφέρωνται διά την τύχην και τα συμφέροντα του πληθυσμού της Ελλάδος. Είτε υπήρχεν Κυβέρνησις, είτε όχι, αύται εξυπηρετούντο με την βίαν , με την αρπαγήν και με την έκδοσιν Κατοχικών μάρκων. Εάν συνήντων αντίστασιν κατέστρεφον ολόκληρα χωρία και εφόνευον τους πάντας. Η αλάνθαστος κοινή γνώμη εκ των αντιλήψεων τούτων ωρμάτο διά ν' αποφαίνεται υπέρ της υπάρξεως Κυβερνήσεως και δια να τάσσηται παρά το πλευρόν της.
Άλλως τε κύριον μέλημά μας και μοναδικός σκοπός μας ήσαν η εξυπηρέτησις του Ελληνικού λαού και η προσπάθεια όπως μειωθή η έκτασις της αρπαγής και λεηλασίας των εισβολέων, Η ενασκηθείσα πολιτική μας υπηγορεύθη υπό της επιθυμίας να αποφευχθή παντί σθένει η ανάμιξις των εισβολέων εις την Διοίκησιν και την εκτελεστικήν εξουοίαν. Δια τούτο παρενετιθέμεθα διαρκώς μεταξύ Κατακτητών και Ελληνικού λαού, ίνα ανακουφίζωμεν αυτόν.
Συνεπώς η Κυβέρνησις ήτο αποτέλεσμα εθνικής ανάγκης.
Εσχάτως, οι Άγγλοι εχαρακτήρισσν την ύπαρξιν Διοικήσεως Άγγλων εις τας κατακτηθείσας υπό των Γερμανών νήσους της  Μάγχης την JERSEY και την GURNSEY ως μηχανισμόν ανάγκης απαραίτητον και αναπόφευκτον, Ό Υπουργός των Εσωτερικών της Μεγάλης Βρεταννίας κ. ΕDEN ('Ηντ) εργατικός, ομιλών την 17 Αυγούστου 1945 εις την Βουλήν των Κοινοτήτων εδικαιολόγησε τον σχηματισμόν Πολιτικής Διοικήσεως εις τας ανωτέρω νήσους και τους δημιουργούς του μηχανισμού τούτου ανάγκης δι' ου απεφεύχθη η εκ μέρους των Γερμανών ενάσκησις ελέγχου επί της Διοικήσεως και της εκτελεστικής εξουσίας, Ο αξιότιμος κ. Υπουργός εδικαιολόγησε τους Κυβερνήτας και εκεί όπου εμφανίζονται ως μη αντιταχθέντες σθεναρώς κατά του εχθρού, ειπών ότι «η διαβίωσις υπό εχθρικήν κυριαρχίαν και η έλλειψις πρακτικής πείρας δυνατόν vα παρέχη αφορμήν προς επίκρισιν. Εάν, όμως, αναλογισθή τις τας υπερκαμ­φθείσας δυσχερείας και προ παντός τo επιτευχθέν και διατηρηθέν προνόμιον της Διοικήσεως όπως αποφευχθή η ανάμιξις των Γερμανών , θα εκτιμήση το έργον των Κυβερνητών δεόντως».
O κ. ΕDEN διεπίστωσεν ότι η εκστρατεία, που διεξήχθη εναντίον των δήθεν συνεργασθέντων με τον εχθρόν νησιωτών της Μάγχης έγινε με την Ιδίαν επιχειρηματολογίαν, ην εχρησιμοποίησαν τα άκρα αριστερά κόμματα εις τας λοιπάς απελευθερωθείσας χώρας της Eυρώπης. Τέλος ενέκρινε την πρωτοβαυλίαν των τοπικών Αρχών των νήσων, ήτις απέβη αναγκαία εκ των περιστάσεων, (Όρα «Τάϊμς» Λονδίνου της 18.8,45 και «Ελληνικόν Αίμα» της 19.8.45).
Κατόπιν τούτων αποδεικνύεται η ανάγκη υπάρξεως Κυβερνήσεως, ήτις να συντελή εις το ν' αποτρέπηται η ανάμιξις των κατακτητών εις την Διοίκησιν της Κρατικής μηχανής. (Επιστροφή)

41 σχόλια:

  1. Οι Αγγλοι ειναι ψυχραιμοι και λογικοι .Δεν μοιαζουν εμας τους Ελληνες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας λαβουν γνωση ολοι οτι βασικος σκοπος του Τσολακογλου ηταν η περιθαλψη και αποκατασταση των τραυματιων και αναπηρων με κομμενα ποδια απο τα κρυοπαγηματα.Γιατον σκοπο αυτο με το προεδρικο διαταγμα Τσολακογλου αρ 597/ι941ιδρυσε το -ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Ν.Ι.Μ.Τ,Σ.με τους συνεργατες Γεωργιο Μπακο αρχιατρο Ιωαννη Κυριακο και τον χειρουργο Κωνσταντινο Μερμυγκα που ειδικευθηκε στην Γερμανια στην προσθηκη τεχνητων μελων.Η ιδεα στα χαρτια καλη .Χρειαζονται ομως χρηματα οι καταχτητες απερρψαν την προταση .Το ιδρυμα ολοκληρωθηκε και αρχισε να λει τουργει με δυναμη 25 κλινων ,συντομα εγιναν 75 .εγινε με προσφορες ιδιωτων .Ο Μπακος και ο Γιαννακος αρχισαν τα θεμελια .Οι δωρεες λιγοστες δυσκολοι καιροι Το εργο αποτελειωσε οΤσολακογλου ξεπου λησε ολη την περιουσια του μεχρι και του τελευταιου πραγματος καποιας αξιας .Ειχε μονο την στρατιωτικησυνταξη.Ολοκληρωθηκαν οι σκοποι του οπως ναδιαφυγουν οι εθελοντες.Τον διαμελισμο της Ελλαδας δεν κατορθωσε να τον εμποδιση .ΤΟν δεκεμβριο του 1942 τον κατεβαλε το χρονιο νοσημα απο το οποιο επασχε και παραιτηθηκε .Μεχρι την δικη του ως δοσηλογου κατεβαλε τα εξοδα νοσηλειας στο ΝΙΜΤΣ .Το στρατοδικειο του αφαιρεσε την συνταξη και νοσηλευθηκε ως απορος μεχρι τον θανατο του . Πεθανε ΠΑΜΦΤΩΧΟΣ .ΣΤΝ ΤΑΦΟ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ ΣΤΑΥΡΟ. Ελληνας Ποντιος μεταναστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε επομενη δημ.γραφει για το Τσολακογλου.---Δενελαβε καμια μεριμνα για τουσ ηρωικους τραυματιεςτου 40......Αν δεν μπορουσε να κανει κατι ας ειχε τα κοτσια να παραιτηθει/////Η παραιτηση δεν χρειαζεται κοτσια το αντιθετο μαλιστα Ελληνας ποντιος μεταναστης

      Διαγραφή
    2. Εγραψε καποιος για τον ΤΟΛΑΚΟΓΛΟΥ---.Δεν εκλαβε καμιαμεριμνα για τους ηρωικους τραυματιες πολεμου του 40--------.Αν δεν μπορουσε να κανει κατι ας ειχε τα κοτσια να παραιτηθει.-Η παραιτηση δεν χρειαζεται κοτσια το αντιθετο μαλιστα Ελληνας Ποντιος μεταναστης.

      Διαγραφή
  3. ΑΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ .Δεν διευκρινιζεται η αποφυγη αιχμαλωσιας του Ελληνικου στρατου .Το πρωτο πρωτοκολΛΟ το οποιον ειχε συνταξει ο δεκανεας Παναγιωτης Κανελλοπουλος περιλαμβανε τον ορο μη αιχμαλωσιας του Ελληνικου στρατου .ΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο J.ΝΤΙΤΡΙΧ με την εγκριση του Φον Λιστ πεισθεντες απο την μπλοφα του Τσολακογλου .Την αλλη μερα αντιληφθεντες οτι εξαπατηθηκαν παρουσιασαν προς υπογραφη το δευτερο πρωτοκολλο συνταχθεν απο γερμανους ανευ ορων .Ειχε προηγηθει η παραδοση ανευ ορων του ΤΣΑΜ .Εκει φανηκε ηαξια του Τσολακογλου. Χωρις να εχει κανενα ατου πετυχε μετα απο διαπραγματευσεις 11 ωρων μπλοφαροντας να αποσασει μυστικη διαταγη του Φον Λιστ προς ολες τις Γερμανικες μοναδες να μη συλλαμβανουν τους Ελληνες φανταρους αιχμαλωτους .Το πρωτοκολο υπογραψε ο Φον Γραιφφεμπεργκ επιτελαρχης του Φον Λιστ.ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΜΠΑΛΗ.Ειναι στη φωτογραφια πισω απο τον Τσολακογλου περιλυπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν ωρα δυστυχιας του Ελληνικου εθνους ετεθει επι κεφαλης του κρατους χωρις υπολογισμο του προσωπικου του κοστους .Χαρις στο θαρρος του και την διαπραγματευτικη του ικανοτητα επετυχε να συναψει την ενδοξοτερη κι εποφελη συνθηκολογηση ολοκληρου του Βου παγκοσμιου πολεμου.Θυσιασε το λιγοστο υπολοιπο της ζωης του στον βωμο του καθηκοντος προς το εθνος .Γερμανος ιστορικος συγγραφεας που εζησε επι κατοχης στην Ελλαδα ΝΙΟΥΜΠΑΚΕΡ.Αναφερετε με εκτιμηση στον στρατηγο Γεωργιο Τσολακογλου .Αυτο στην Γερμανια στην Ελλαδα ειναι προδοτης .Το αυτο συμβαινει και με το ατομομου .Στα ξενα ημουν τιμημενος Ελληνας .Στην Ελλαδα ειμαι περιφρονημενος μεταναστης. ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υ.Γ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ.ΟΙΔΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Ο Δημαρχος Κατσοτας εβαλε τα οστα του τσολακογλου σε αξιοπρεπη ταφο.Παρακαλω τον διαχειριστη να μη επιτρεψει χυδαιοτητες και υβρεις σ αυτο το δημοσιευμα .Το διαδυκτιο καταντισε οχετος .Καθενας εχει δικαιωμα να εκφραζει την αποψη του και να αντικρουει τις αποψεις των αλλων λογικα και κοσμια.Ευχαριστω .

      Διαγραφή
    3. Με βάση όσα λίγα έχω διαβάσει, δεν μπορώ να ανακαλύψω ταπεινά κίνητρα στις πρωτοβουλίες του Στρατηγού Τσολάκογλου τον Απρίλιο του 1941 και κατά συνέπεια δεν το θεωρώ προδότη.
      Ασφαλώς υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα Πρωθυπουργός της κατοχής και το καθεστώς του στηρίχθηκε στις γερμανικές ξιφολόγχες.
      Αλλά μήπως και η ελληνική Κυβέρνηση του Ιουνίου 1917 δε στάθηκε μια κατοχική Κυβέρνηση και ο Ελ. Βενιζέλος ένας κατοχικός Πρωθυπουργός με τέτοιες μάλιστα υπερεξουσίες που ο Μεταξάς του 1936 και ο Τσολάκογλου του 1941 δεν είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν ... ούτε και μέσα από τις φαντασιώσεις τους. Και όμως για χάρη της "ιστορικής αλήθειας" ο ένας αποκαλείται μέχρι και σήμερα Εθνοσωτήρας και ο άλλος δοσίλογος .Δεκάδες τέτοια παραδείγματα στις ιστορίες των λαών.

      Διαγραφή
    4. Στα απομνημονεύματά του ο Στρατηγός Τσολάκογλου περιγράφει το παρακάτω , άγνωστο στους περισσότερους περiστατικό , που φανερώνει τη δύσκολη "συνεργασία" της κυβέρνησής του με τις Αρχές Κατοχής:
      "Αι Αρχαί Κατοχής ακατατόπιστοι επί της νοοτροπίας του Ελληνικού Λαού, ελάμβαναν σκληρά μέτρα εναντίον του συνόλου της περιοχής, εις ην εσημειώθη έκτροπον.
      Ούτως οι Γερμανοί ετιμώρησαν ολόκληρον τον αριθμόν των χωρικών διότι δεν συνέλαβαν ύποπτον πρόσωπον, διελθόν εκ του χωρίου ή διότι ευρέθη εις ενεργηθείσαν έρευναν πεπαλαιωμένον τυφέκιον άνευ φυσιγγίων ή φυσίγγια τινά άνευ όπλου.
      Δια να επιβληθή η διασαλευθείσα τάξις εις τινα πόλιν συνελάμβανον τον Δήμαρχον και τους προκρίτους της πόλεως ως ομήρους. Ομοίως έπραττον δια να μη αποκόπτηται εφεξής το καλώδιον του στρατιωτικού δικτύου.
      Έκρινα καθήκον μου να κατατοπίσω τας ξένας αρχάς, ότι η λήψις τοιούτων μέτρων τοσούτον σκληρών και πολλάκις ανεπανορθώτων μάλλον αντίθετα των προσδοκωμένων δυνατόν να έχη, διότι η τιμωρία του Δημάρχου ή του Κοινοτάρχου δεν ενασκεί καμμίαν επίδρασιν εις τους χωρικούς, Μόνον η τιμωρία των ολιγίστων πραγματικών ενόχων θα θεραπεύση την κατάστασην. Η δε απειλούμενη ττυρπόλησις των χωρίων θα συντελέση εις την απαθλίωσιν των κατοίκων της υπαίθρου. Εξαίρω επί τη ευκαιρία ταύτη ότι επί της πρωθυπουργίας μου εκάησαν τρία μόνον χωρία.
      Μετά τινα χρόνον τταρετηρήθη αποκοπή των καλωδίων περί την Πρωτεύουσαν .
      Οι Γερμανοί εζήτησαν από τον Δήμαρχον Αθηναίων τα ονόματα 50 προκρίτων, ίνα κρατηθώσιν ως όμηροι , καιτοι τοις ανέπτυξα ότι το καλώδιον κόπτεται και περισυλλέγεται ουχί δια σαμποτάζ αλλά δια να αποφέρη κέρδη ως βαρύτιμον.
      Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κατετρόμαξεν εκ της τοιαύτης αξιώσεως των Γερμανών και ένεκα τούτου κατέφυγεν εις εμέ. Συνέταξα τότε κατάλογον, όπου ιδιοχείρως ενέγραψα το ονοματεπώνυμον μου και ακολούθως τα τοιαύτα όλων των υπουργών και είπα να συστήσουν εις τους Γερμανούς να συμπληρώσουν τον αριθμόν των πεντήκοντα από τον Κατάλογον των Συνδρομητών τηλεφώνων.
      Το γεγονός τούτο τους κατέπληξε και συνετέλεσε εις το να συζητήσουν το ζήτημα και να κατανοήσουν ότι τοις εισηγούμην τον ορθόν δρόμον, όταν τοις έλεγα ότι δέον να συλλαμβάνωνται οι πραγματικοί ένοχοι.

      Διαγραφή
  5. Ο Δημαρχος Κατσοτας εβαλε τα οστα του Γεωργιου Τσολακογλου σε αξιοπρεπη ταφο .Παρακαλω τον διαχειριστη να μη επιτρεψει υβρεις και χυδαιοτητες .Το διαδυκτιο καταντησε οχετος. Ο καθενας εχει δικαιωμα να εκφραζει την αποψη του ηνα αντικρουει τις αποψεις αλλων λογικα και ηρεμα .Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμγωνα μετον ορισμο των προγονων μας . ΠΡΟΔΟΤΗς θεωρειται ο εξ ιδιοτελειας ενεργων προς οφελος του ιδιου κατα του κοινου συμφεροντος των συμπατριωτων του .Συνεννοουμενος μετα των πολεμιων αποβλεπειστον χρηματισμο την διαφυλαξη της ζωης του αδιαφορωντας δια την τυχη των συμπατριωτων του . Δυστυζως ηκλικα Γκλιξμπουργκ για να καλυψει την διαταγη του βασιλια .-Να συνεχισθει ο πολεμος μεχρι και του τελευταιου στρατιωτη -που την αγνοησε ο Τσολακογλου ,εκανε πλυση εγκεφαλου στον Ελληνικο λαο .Χαραχθηκε στο υποσυνειδητο το στερεοτυπο-Τσολακογλου=δοσιλογος.Μεταδιδεται αυτο απο γενια σε γενια .Οποιος το αμφισβητησει γινεται στοχος χωρις συζητηση υβρεων. Ειναι νωρις ακομη για να κρινει η ιστορια .Ξεμπαρκος καπετανιος .

      Διαγραφή
    2. Τωρα το συγκροτημα ΝΙΜΤΣ περιλαμβανει ωραια και μεγαλα κτιρια .Μεταξυ αυτων ειναι και το μικρο που εκανε ο Τσολακογλου .Στεγαζονται τωρα εκει ταγραφεια και η διοικηση του συγκροτηματος .Αρχικα αυτο το κτισμα κριθηκε κατεδαφιστεο .Ανωνυμος εκανε αγωνα για να μη κατεδαφισθει και ανελαβε ολα τα εξοδα . Αυτο εγινε μετα την απελυθερωση .Ο αγνωστος δωρητης ηταν τραυματιας του 1904-1941 και ειχε δυο ξυλινα ποδια.Ετυχα να το ακουσω αθτο σε συζητησητου προσωπικου του ΝΙΜΤΣ .

      Διαγραφή
  6. Ο Τσολακογλου προτεινε να επιταξουν οι Γερμανοι ορισμενα ψαροκαικα για να τους προμηθευουν αλιευματα .Εφεραν Γερμανικη σημαια.Συνεργατης ο Τσολακογλου ? . Στο αμπαρι ειχαν τους εθελοντες ευελπιδες και Κρητικους .Οεμπιστος των Γερμανων Κιμων Τριανταφυλλιδης < ΤΕΟ> ενημερωνε τον υπουργο του Τσολακογλου Μουτουση -δοσιλογος κιαυτος- για την κινησητης ακταιωρου οπωςκαι για τα πλοια με πυρομαχικα που πηγαιναν στην Αφρικη και τορπιλισθηκαν.Οι κρητικοι εθελοντες πολεμησαν στο Ελ Αλαμειν και στο Ριμινι .Ο Κιμων τριανταφυλλιδης ειχε τελος μαρτυρικο .Λαικο δικαστηριο τον καταδικασε και ο οχλος τον σκοτωσε κατα τα δεκεμβριανα .Πειστηριο ηταν το περιβραχιονιο με τον αγκυλωτο σταυρο που βρεθηκε στ σπιτι του .Ο πατερας μου τον εκλαψε με λυγμους .Ηταν οι δυο τους φυγαδες των ταγματων εργασιας-θανατου του Τουρκικου στρατου .Σκοτωθηκε απο Ελληνες ενω γλυτωσε απο τους Τουρκους.ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πραξικοπημα του στρατηγου Τσολακογλου..Πραξικοπημαλεγεται η δολια δυναμικη ενεργεια που στοχευει στον σφετερισμο της εξουσιας παρα την θεληση της υπαρχουσας αρχης.Επιτυγχανεται συνηθως με στρατιωτικα μεσα . γινεταιαπο αυταρχικα και αδιστακτα ατομα. Ο Γ. Τολακογλου ηταν πατριωτης μαχητης ,χαρακτηρας ηπιος και ψυχραιμος.Γωριζε οτι ειχε ανιατο νοσημα που τον οδηγουσε στον θανατο .Ηαν αποφασισμενος να αγωνισθει και να αφιερωσει το υπολοιπο της ζωησ του στην πετριδα .Μετα την επιθεση των Γερμανων ηκατασταση του στρατου στην Βορειο Ηπειρο εγινε απελπιστικη .Ο.αρχηγος της μαχομενης στρατιας Ι.Πιτσικας με την συμφωνη γνωμη των τριων σωματαρχων τηλεγραφει στον αρχιστρατηγο Παπαγο που ηταν μετον βασιλια στο υπογειο καταφυγιο της Μ. Βρετανιας και ζητα την αδεια να κανει συνθηκολογηση .Η διαταγη του βασιλια ηταν-.Να συνεχισθει ο πολεμος μεχρις εσχατων.Τηλεγραφει στον πρωθυπουργο Κορυζη τηλεγραφημα αριθ. 9388/18-4-1941.αποστολευς αντιστρατηγος Ι. Πιτσικας. Πιθεται ο Κορυζης και υποσχεται να στειλει τηλεγραφικα την διαταγη συνθηκολογησης παρακαμπτοντας μαζι με τον υπουργο στρατιωτικων τον βασιλια και τον Παπαγο .Βεβαιος ο Πιτσικας οτι θα εχει την διαταγη αναθετει στον νομομαθη δεκανεα Πααναγιωτη Κανελοπουλο να συνταξει πρωτοκολο συνθηκολογησης .Ματαια περιμενε ως τη νυχτα .Την αλλη μερα πρωι τηλεγραφει τηλ.9404-19-4-1941.-απαρακαλω γνωρισατε μοιαποφαση σας επι αναφορας μου .9388.18-4-1941.Το τηλεγραφημα εφθασε την ωρα που γινοταν η κηδεια του Κορυζη.Ειχε //αυτοκτονησει// την προηγουμενη ριχνοντας για σιγουρια δυο αλλεπαλληλες σφαιρες στον εαυτο του. Την 19 -4-1941 απογεμα αποφασισαν να κανουν συνθηπολογηση και οι τεσσαρες .Οδεκανεας τους ειπε οτι η πραξη τους ειναι εσχατη προδοσια .Η ποινη ειναι θανατος .Ο Τσολακογλου ανελαβε να κανει μονος την συνθηκολογηση λεγοντας /Κι ποις νοιαζεται.........Οι αλλοι στρατηγοι δεχθηκαν την απο φαση του Τσολακογλου με ανακουφιση.ΕΙΝΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕς ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΚΑ /ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ.Ο Πιτσικας εκτος απο την Α,Μ.ειχε υπο τας διαταγας του και τη Ε.Σ.Α.με διαταγη του θα πηγαιναν τον αοπλο Τσολακογλου δεμενο στο πειθαρχειο.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΗΤΑΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΟ.Ο Πιτσικας εφυγε αμεσως για την Αθηνα με τον Π. Κανελλοπουλο αφηνοντας την αρχηγια στον Τσολακογλου .Στο δικαστηριο δοσιλογων ο Τσολακογλου // ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ //οτι εκανε πραξικοπημα και ο Πιτσικας ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΘΩΟΣ .ο Τσολακογλου καταδικασθηκε σε θανατο οπως ειχαν διαταγη οι δικαστες .Ενας δικαστης δεν δεχθηκε να υπογραψει .Η αποφαση δεν ηταν ομοφωνη .Ο δικαστης αυτοσ ηταν ο Γεωργιος Παπαδοπουλος ο συνταγματαρχης δικτατωρ του 1967 .πηγες Κανελλοπουλος Παπαδοπουλος Εδιπιδης .κ.α..ΔΕΚΤΗ καθε καλοπροαιρετη διορθωση η συμπληρωση .ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ .

      Διαγραφή
    2. .Ο στρατοδικης Γεωργιος Παπαδοπουλος ειπεστο δικαστηριο δοσιλογων/Προκειμενου να καταδικασουμε αυτους σε θανατο ας βγαλουμε τα περιστροφα μας και ας αυτοκτονισουμε ολοι εδω επι τοπου διοτι η ιστορια που θα μας κρινει ειναι αδεκαστος .Η φραση του αυτη διαγραφηκε κατωπιν ανωτερας εντολης απο τα πρακτικα της δικης. Εμεινε στις σημειωσεις του Παπαδοπουλου Την ιδια αυτη φραση ειχε πει καποιος αλλος δικαστης στην δικη των εξ .Ξεμπαρκος καπετανιος

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο προηγουμενο δημοσιευμα .ΑΠ.ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Σ αυτα που γραφει οΜαριος Κ.καποιος αγνωστος διαφωνει.Ισχυριζεται οτι ο Τσολακογλου ανετρεψε τον αρχηγο Ι. Πιτσικα πραξικοπηματικα .Εξηγω τι ειναι το πραξικοπημα και τι ακριβως συνεβη .Ισχυριζεται οτι ο Παπαγος εστειλε τηλεγραφημα.....αντικαταστησατε αμεσως Τσολακογλου .... Αυτο ειναι το πραγματικο.-ΤΗΛ-9872-21-4-1941- Πληροφορηθημεν οτι ο αντιστρατηγος Γεωργιος Τσολακογλου ανελαβεν πρωτοβουλιαν συνθηκολογησης .Δεον νακατανοηθει παρα παντων οτι υφισταμενα συμφεροντα πατριδος απαγορευουσι τουτοΕπικαλουμαι πατριωτισμον παντων .ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΑΤΕ ΑΜΕΣΩς ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ.Αποστολευς΄΄υποστρατηγος Χειγουντ αρχηγος της εν Ελλαδι Βρετανικης αποστολης.Αρχηγειον Α, Παπαγου .Ο Ι. Πιτσικας βρισκοταν την 21-4 . στην Αθηνα ταξιδευοντας την νυχτα με τον Κανελλοπουλο.Το τηλεγραφημα παραλαμβανει ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ και απαντα οτι δεχεταινα αντικατασταθει .Οστις νομιζει οτι δυναται να σηκωσει και να φερει τον σταυρο του μαρτυριου ικανοτερον εμου ας ερθει να με αντικαταστησει δια να κλαυσει επι των ερειπιων διοτι τα ιδικα μου δακρυα εστερευσαν υποστρατηγος Γ Τσολακογλου.Χαρακτηριζει τον ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ και τους υπουργους ανδρικελα ,τολμαει να αναφερει τον ηρωα Κατσιμητρο.Ερωτω πιστευει κανεις οτι ηταν συμφεροτερον για το Ελληνικο εθνος να υπηρχε κυβερνηση απο Ιταλους Τσαμηδες,Βουλγαρους; ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λαζαρος Αρσενίου , πολεμιστής του μετώπου στη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, και πολεμιστής του Δημοκρατικού Στρατού την περίοδο του εμφυλίου, στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ 1940-41 (Εκδόσεις Δωδώνη) μιλά για πραξικόπημα των Στρατηγών και όχι ενός Στρατηγού , στη συγκεκριμένη περίπτωση του Γ. Τσολάκογλου. Γράφει συγκεκριμένα:
      Μέσα σε αυτήν την ακατάσχετη ροή γεγονότων τραγικών και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, κορυφώνεται η αγωνία όλων, μαχητών και αξιωματικών. Οι στρατηγοί Δεμέστιχας και Μπάκος αποφασίζουν να μη περιμένουν άλλο από την Αθήνα και αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για συνθηκολόγηση. Προτείνουν στον Πιτσίκα να ενεργήσει ως ανώτερος διοικητής στην περιοχή. Ο Πιτσίκας συμφωνεί για την ανάγκη συνθηκολογήσεως, αλλά θέλει έγκριση από την κυβέρνηση, όπως δόθηκε και στην Στρατιά Αν. Μακεδονίας. Ο Πιτσίκας από την μια μετετέχει ενεργά στην κίνηση για συνθηκολόγηση και απευθύνει προφορικές και γραφτές εκκλήσεις στην κυβέρνηση, αλλά από την άλλη δεν την πραγματοποιεί παρά το ότι ειδοποιήθηκε πως ο Παπάγος θα την θεωρήσει λύτρωση δική του και του στρατού, και παρά την σύσταση αξιωματικών του Γενικού Στρατηγείου ότι θα τον καλύψουν. Μένοντας αρκετά χρόνια στην Αθήνα ως διοικητής του Α! Σώματος πριν τον πόλεμο, προσαρμόστηκε στο πνεύμα και στην υποταγή των ανακτόρων. Ξέρωντας, τώρα, ότι τα ανάκτορα αρνούνται την συνθηκολόγηση, δεν την πραγματο¬ποιεί και οχυρώνεται πίσω από το ότι θέλει κυβερνητική εντολή, βέβαιος ότι τέτοια εντολή δεν πρόκειται να δοθεί, όσο μένει ο Γεώργιος στην Αθήνα. Ο Ρουμελιώτης πολεμιστής συμπεριφέρεται ως αυλικός. Απογοητευμένοι από την στάση του Πιτσίκα οι Δεμέστιχας και Μπάκος προτείνουν στον Τσολάκογλου να αναλάβει αυτός πρωτοβουλία, ως αρχαιότερος αντιστράτηγος. Αλλά, κατά την ιστορία του ΓΕΣ, αρνείται και αυτός για τον ίδιο λόγο.
      Το μεσημέρι της 19 Απριλίου ο Τσολάκογλου παίρνει το εξής ραδιογράφημα, που έστειλε από την Αθήνα ο Χρυσοχόυ: «Εάν αναλάβητε εσείς, δέον πρώτον λάβητε εξουσιοδοτήσιν λοιπών Σωμάτων Στρατού, αναθετόντων υμίν ενέργειαν, ως έχοντα επαφήν (σ.σ. η λέξη «επαφή» εδώ χρησιμοποιείται με την στρατιωτική έννοια της) με Γερμανούς». Η ιστορία του ΓΕΣ, σ. 222, δέχεται ότι πράγματι το ραδιογράφημα διαβιβάστηκε στον Τσολάκογλου με τον ασύρματο του Γενικού Στρατηγείου, αλλά θεωρεί ότι αυτό διατύπωνε «τας προσωπικάς απόψεις του Χρυσοχόου» και ότι στάλθηκε «εν αγνοία του Παπάγου». Μια όμως παραβολή του με άλλα κείμενα της περιόδου εκείνης, καθώς και με το περιεχόμενο των συζητήσεων πρωθυπουργού, υπουργών, αρχιστρατήγου, επιτελικών αξιωματικών καθώς και των συζητήσεων σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ή άλλων άτυπων οργάνων, που παρατίθενται από την ίδια ιστορία, φανερώνει να είναι εναρμονισμένο και προς «τας απόψεις της ηγεσίας». Συνεπώς αν υπάρχει ενοχή, υπάρχει όχι μόνο για τον Χρυσοχόου.
      Διαβάζοντας το ραδιογράφημα ο Τσολάκογλου, άλλο πού δεν ήθελε. Αποσύρει αμέσως τις αντιρρήσεις του. Και με την σαφή πλέον οδηγία του ραδιογραφήματος «εάν αναλάβητε σεις την διοίκησιν της Στρατιάς» που έχει επαφή με τους Γερμανούς, τότε θα αποκτήσετε και «την αρμοδιότητα για συνθηκολόγηση», αναλαμβάνει πρωτοβουλία...... (σελ 294)

      Διαγραφή
  9. Το Απριλη-1941 στραταρχης ανατολικης Ευρωπης ηταν οΒΛΧΕΛΜ ΖΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΟΝ ΒΑΛΤΕΡ ΛΙΣΤ .Καλλιεργημενο ατομο.Φιλελλην και θεοφοβουμενος .Η ανιψια του ηταν παντρεμενη με τον Ελληνα γιατρο Λογοθετοπουλο .με τις διαπραγματευσεις του Τσολακογλου και με την εγκριση του ΧΙΤΛΕΡ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΓΛΥΨΕ Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΜΕΧΡΙΣ ΑΗΔΙΑΣ εδωσε μυστικη διαταγη σε ολες τις Γερμανικες μονδες να μη ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥς Τους Ελληνες φανταρους και ναμη εκτελειται κανεις Ελλην ανευ δικης .Δυστυχως ο επιτελαρχης Γκραιφφεμπεργκ παραβαι νοντας την διαταγη του προισταμενου τουεκανε βαρβαροτητες εκαψε επι ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ τρια ολοκληπα χωρια .Στην δικη της Νυρεμβεργης κτηγορηθηκε ο Φον Λιστ .Η Δικη κρατησε δυοχρονια .Ο Γκραιφφεμπεργκ αναγνορισθηκε απο Ελληνες καταδικασθηκε κι εκτελεσθηκε Ο ΦΟΝ ΛΙΣΤ πεθανε απο φυσικο θανατο σε ηλικια 98 ετων. ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Φαίδωνα, γράφεις ότι ο Στρατηγός Τσολάκογλου "έγλυψε μέχρι αηδίας" τον Χίτλερ. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα περιστατικά ή μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν τουλάχιστον αυτό το "μέχρι αηδίας"; θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η παράθεση κάποιων στοιχείων που υποστηρίζουν την άποψη αυτή. Αν διαθέτεις και σχετική βιβλιογραφία, ακόμα καλύτερα.

      Διαγραφή
  10. ΣΥΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ 50 ΟΜΗΡΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙΓΕΡΜΑΝΟΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΡΜΥΓΚΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε Θεοδωρε .Ειμαι 81 ετων ενεργος πολιτης .Εζησα τα παιδικα μου χρονια στην κατοχη .Εχω γραψει δυο βιβλια με εμπειριες μου και αρθρογραφω στον ΧΡΟΝΟ και στο ΕΘΝΟΣ .Στην Ελληνικη αργκο γλυφτης λεγεται o κολακας . Γλυψιμο μεχρις αηδιας ειναι η υπερβολικη κολακεια σε προσωπο με ανυπαρκτα προσοντα για να πετυχει τον στοχο του ο κολακας .Ο Τσολακογλου απευθυνοταν στον Χιτλερ αποκαλωντας τον μεγαλοφυη ηγετη του Γερμανικου εθνους και του κοσμου ολου Αυτα και αλλα τετοια τα ελεγε ακομη και απο τον ραδιοφωνικο σταθμο Αθηνων καταπνιγοντας το εθνικο ηφαιστειο του στηθους του και κρυβοντας την συναισθηματικη του αποστροφη δηλαδη την αηδια που του γεννουσε η επαφη με τους μισητους καταχτητες. Κατα τον αντ. Λιβιερατο Εθνικος κηρυξ ιουλιος 1955 .Χαρις στο γλυψιμο του Τσολακογλου ελαβε την εγκριση του Χιτλερ ο Φον Λιστ να εκδωσει διαταγη μυστικη να μη συλλαμβανουν οι γερμανικες μοναδες αιχμαλωτους τους Ελληνες φαντνρους , παρα την αντιθετη επιθυμια του Μουσουλινι ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Φαίδωνα
      Σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Προς στιγμή μου πέρασε από το μυαλό η σκέψη μήπως αναφερόσουν σε "νέα" στοιχεία που αποκάλυπταν ύποπτες συναλλαγές ανάμεσα στο Στρατηγό Τσολάκογλου και τις γερμανικές αρχές κατοχής, με σκοπό το προσωπικό του όφελος. (Ας μη ξεχνάμε ότι εκείνες τις εποχές ο Χίτλερ ευδιάθετος μοίραζε στους στρατηγούς του στραταρχικές ράβδους, τσεκ επιταγών και βίλες .) Ύστερα από την απάντησή σου και από όλα όσα συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας το άρθρο σου για το Στρατηγό που δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα (και αναδημοσιεύω σήμερα) ο όλα καλά. Ασφαλώς και η ρητορική , του Τσολάκογλου δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από εκείνη των εξαρτώμενων, με τη δική τους βούληση ή όχι, πολιτικών ηγετών. Τουλάχιστον δεν ήταν από εκείνους που ενώ έβριζαν το Χίτλερ στα 1939 , στα 1940 και αργότερα, έκαναν αγώνα δρόμου για το ποιός πρώτος θα προλάβαινε να πέσει στα πόδια του, ποιός πρώτος θα αποσπούσε ένα του χαμόγελο συμπάθειας. Έχω τη βεβαιότητα ότι το θέμα των κατοχικών Κυβερνήσεων δεν έχει αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη προσοχή και πολλά πράγματα χρειάζονται παρά πέρα διερεύνηση.

      Διαγραφή
  12. Δεν γνωριζω πωςαντιμετωπιζε την κατασταση ο Τσολακογλου.Ελεγαν οτι ηταν πολυ ψυχραιμος.Ο Κιμων Τριανταφυλλιδης ηρθε στο σπιτι μας κι εκλεγε .Η μανα μου πηγε κοντα του.Με εφτυσαν κυρια Λελα τα παιδια στον δρομο .Δεν αντεχω αλλο .Τον επιασε νευρικη κριση εβγαλε το περιβραχιονιο και το ποδοπατουσε. Δεν ειχε οικογενεια . Ο μονος συγγενης του που γλυτωσε την γενοκτωνια πηγε στο Σοχουμ κι εγηνε υπαρχηγος του Ρωσικου στρατου .Ο Κιμων εκτελεσθηκε απο λαικο δικαστηριο .ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλα δημοσιευματα γραφουν οτι ο Τσολακογλου ανετρεψε τον Πιτσικα πραξικοπηματικα.Προφανως αντεγραψε ο ενας απο τον αλλο χωρις να κανουν κοπο να το σκεφθουν. Κατα τον ορισμο των προγονων μας πραξικοπημα καλειταιο σφετερισμος της εξουσιας με δολια και βιαια μεσα ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ της υπαρχουσας αρχης.Οποιος το διαβαζει συμπεραινει οτι οΤσολακογλου εβγαλε το περιστροφοτου και η φρουρα του Πιτσικα ΑΜ και ΕΣΑ σηκωσαν ψηλατα χερια.Ο Πιτσικας απο την Μεγαλη Τριτη ζητουσε εγκριση για να συνθηκολογησει μη αναλαμβανων την ευθυνη .την 19η-4 παρεδωσε εκων την αρχηγια στον Τσολακογλου καιμαζι με τον Παν. Κανελλοπουλο πηγαν στην Αθηνα .Στην δικη των δοσιλογων ο Τσολακογλου ///ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ!!!!!//ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ !!!!!//για να απαλλαξει τον Πιτσικα. Ειναι το προσωπικο μου συμπερασμα.Δεν αποκλειεται να κανω λαθος.Εμαι διατεθειμενος να προσαρμοσω τον συλλογισμομου με νεα στο0ιχεια. Φαιδων Ζαμπογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο βασιλιας Καρολος Γκλιξμπουργκ Ολτεμπουργκ διεταξε αγωνα μεχρις εσχατωναδιαφορων για την τυχη 220000 Ελληνοπουλων της Αλβανιας και 80000του Τ.Σ.Α.Μ..Μια ολοκληρη γενια θανατο και αιχμαλωσια.Δεν ηταν ομως προδοσια η πραξη αυτη διοτι τα Ελληνοπουλα δεν ηταν συμπατριωτες του .Το ονομα Γεωργιος Β΄ειναι μεν Ελληνικο αλλα το ονομα δεν κανει τον Ελληνα οπως το ρασο δεν κανει τον παπα. Ελληνας Ποντιος μεταναστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΔΙΟΡΘΩΣΗ. Ο Γεωργιος Παπαδοπουλος δεν ηταν μελος του δικαστηριου δοσιλογων.Ηταν παρατηρητης και συμβουλος επι στρατιωτικων θεματων.Εξηγησε στους δικαστες οτι - επαφη με τον εχθρο - στην στρατιωτικη ορολογια λεγεται η μαχιμη κατασταση και οχι η συναλλαγη μαζι του.Φαιδων Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο στρατηγος Γεωργιος Τσολακογλου αποκαλουσε με αγαπη τους στρατιωτες του ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.Ημερολογιο στρατιωτη. Μαθαμε οτι ηρθε στην Κορυτσα ο στρατηγος και πηγαμε να τον δουμε.-Τι θελετε παιδια?-Τιποτα δεν θελουμε στρατηγε απλα να σε δουμε.-Μη με κοιτατε ετσι παιδιαμου .Σε λιγο θα μας χτυπησουν οι Γερμανοι και θα πανε τα κοπια μας χαμενα.Ετσι κι εγινε .Υπογραψε την συνθηκολογηση και χαρις σάυτονγυρισαμε πισω στο χωριο ζωντανοι.Περπατουσαμε δυο εβδομαδες χωρις να μας πειραξει στον δρομο κανενας Γερμανος .Για την αντιγραφη .Φαιδων Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ποιος πατερας θα επετρεπε να εξοντωθουν τα παιδια του ? Οχι ασφαλως ο Τσολακογλου .Το ιδιο εκανε και στην Μικρα Ασια .Διετρεξε και τοτε τον κινδυνο να τον τουφεκισει ο στρατηγος Πολημενακος .Γλυτωσε χαρις στον Θεωδορο Παγκαλο παππου του σημερινου πολιτρυτη. Με την ενδοξη συνθηκολογηση εσωσε τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ απο τον ολεθρο .Μου θυμιζει τον πατερα που μπηκε σαν ασπιδα εμπρος στον γιο του και δεχθηκε το βελος αντι για το παιδι του. Ζαμπογλου Φαιδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πως εξηγείς Φαίδωνα το γεγονός ότι ο Στρατάρχης Αλ.Παπαγος στο έργο του ο Πόλεμος της Ελλάδος
    προσπερνά τη "προδοσία" Τσολάκογλου μέσα σε δύο μόνο παραγράφους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητε Θεοδωρε .Το ζητημα Παπαγου ξεπερνα τις δυνατοτητες της δικης μου ερευνας .Πρεπει να λαβουμε υπ οψη μας οτι ο Παπαγος βρισκοταν σε ομηρια στο υπογειο της Μ Βρετανιας .Μετα τον ΘΑΝΑΤΟ του Μεταξα //με επισκεψη στον γιατρο της γειτονιας θα ζουσε//κινδυνευε η ζωη του .Μετα την ΑΥΤΟΚΤΟ ΝΙΑ του Κορυζη//μεδυο αλλεπαλληλες βολες στο στηθος και το περιστροφο σε λαθος χερι//ενεργουσε καταπιεζονταςτην θεληση του /Ο επιτελαρχης του Τσολακογλου του τηλεγραφηε εαπο το γραφειο του Παπαγου , ασφαλως με την εγκριση του , οτι θα τον καλυψουν συμπερασμα μου .Καλος στρατιωτης κακος αρχηγος.Φαιδων Ζαμπογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. H συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου έχει συχνά χαρακτηρισθεί και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως η «προδοσία μιας πέμπτης φάλαγγας» με επικεφαλής τον στρατηγό. Όμως,η μελέτη των γεγονότων αναιρεί αυτές τις κατηγορίες. Με τον τρόπο που είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, εκτός από την παράδοση, δεν απέμενε άλλη λύση παρά η άτακτη φυγή. Το δίλημμα αυτό δεν το παραδέχονται μόνο οι αντικειμενικοί παρατηρητές των Συμμάχων, αλλά και Έλληνες αντίπαλοι του στρατηγού. Εξίσου άστοχο θα ήταν να θεωρηθεί η απόφαση του Τσολάκογλου υπαίτια για τη συρρίκνωση της αμυντικής γραμμής στις Θερμοπύλες, όπου είχαν υποχωρήσει οι Άγγλοι, οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί. Στην πραγματικότητα, ήδη από τις 13/15-4, η ηγεσία του Εκστρατευτικού Σώματος αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο μιας ταχείας οπισθοχώρησης. Έτσι, όταν ο αρχιστράτηγος Παπάγος συνιστά στους Αγγλους, στις 16-4, να αποχωρήσουν ώστε να αποφύγει η χώρα περαιτέρω καταστροφές, παραβιάζει ήδη ανοιχτές πόρτες.(Χάγκεν Φλάισερ: Στέμμα και Σβάστικα Τόμος Α σελ.89)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Την άποψη του Χ.Φλάισερ ότι ο Τσολάκογλου είχε να επιλέξει ανάμεσα στη συνθηκολόγηση και την άτακτη φυγή στηρίζει και ο Αρσενίου περιγράφοντας τα συμπτώματα διάλυσης που είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται από τις 12 Απριλίου ακόμα και σε μεγάλες μονάδες του Ελληνικού Στρατού: Mέχρι την 12 Απριλίου , όσο ο στρατός βρίσκεται στη πρώτη γραμμή , δεν εκδηλώνεται διαρροή. Με την απαγγίστρωση από τους Ιταλούς και την έναρξη της συμπτύξεως την 12 προς 13 Απριλίου, ο μαχητής βρίσκεται σε μάζα πορευομένων με χαμηλή πλέον πειθαρχία .Τίποτα πιο εύκολο να ξεπηδήσουν τάσεις διαρροής και ανυπακοής που εντείνονται όσο η μάζα πλησιάζει προς τα ελληνικά σύνορα.
    Την 14 Απριλίου εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα στις μεραρχίες Vη Κρητών και VIη Σερρών.Την 15η Απριλίου αποτελούν γενικό φαινόμενο σε όλες τις μεγάλες μονάδες του Κεντρικού και Νοτίου Μετώπου. Από τις 16 «έβαινον με αύξοντα ρυθμόν , δημιουργούντα την εντύπωσιν ότι αι μονάδες, πλην ολίγων εξαιρέσεων ,ευρίσκοντο εις τα πρόθυρα διαλύσεως», σημειώνει η ιστορία του ΓΕΣ.
    Η μάζα δίνει την δική της λύση: τελείωσε ο άσκοπος πλέον πόλεμος γι' αυτήν. Ένα και μόνο πρόβλημα έχουν τώρα οι μαχητές, όλοι τους: την σωτηρία τους απο αιχμαλωσία. Μερικές μονάδες έσπευσαν να εφαρμόσουν τον κανονισμό: παραπομπή σε έκτακτα στρατοδικεία και εκτελέσεις επί τόπου «δι εγκατάλειψιν θέσεως ενώπιον του εχθρού». Στην γέφυρα της Μέρτζανης, υποχρεωτικό πέρασμα από Αλβανία στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν οι έφιππες ομάδες των μεραρχιών Vης , ΧVης και ΧVΙΙης, με 12 πολυβόλα και 36 οπλοπολυβόλα και με διοικητή τον συνταγματάρχη Φίλη. Συλλαμβάνουν «ζωηρούς φυγάδες» και τους εκτελούν επί τόπου, «προς παραδειγματισμόν». Από όσα αναφέρει η ιστορία του ΓΕΣ πρεπει οι εκτελέσεις να αφορούν διψήφιο αριθμό. Περισσότερα στοιχεία δεν παρέχονται. Πρέπει, όμως, κάποτε να ερευνηθούν τα στρατιωτικά αρχεία, για να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι εκτελέστηκαν. Είναι αμφίβολο αν θα κατηγορηθεί έστω και ένας από αυτούς για δειλία. Για να επισημανθούν και να συλληφθούν πρέπει να βρίσκονταν επικεφαλής φυγάδων ή να διαδηλώνουν ζωηρότερα την αντίθεση τους την συνέχιση του χαμένου πλέον πολέμου, που σημαίνει ότι ξεχώριζαν απο τους άλλους με τις ικανότητες τους και με τον δυναμισμό τους. Θα διέθεταν προσωπική παλικαριά, την οποία ασφαλώς θα επιδείκνυαν και στις μάχες. Αντί να τιμηθούν γι αυτό , οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα αυτοί, και όχι όσοι ευθύνονται για την τραγωδία του ελληνικού στρατεύματος της Αλβανίας. Αυτοί οι οποίοι μετέτρεψαν σε φυγάδες μαχητές, που επί έξι μήνες αψηφούν κινδύνους και κακουχίες πολεμώντας για την πατρίδα, και συνετέλεσαν να στιγματισθούν «δι' εγκατάλειφιν θέσεως ενώπιον εχθρού» ανύπαρκτου τώρα. Και στέρησαν και τις οικογένειες τους από την ιδιότητα και τα ευεργετήματα του φονευθέντος υπέρ πατρίδος.(Συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. (2η Συνέχεια)Ούτε οι εκτελέσεις στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την διαρροή με την ανυπακοή. Κάτω από την πίεση τους και μπροστά στους κινδύνους που εγκυμονούσε ο ερεθισμός μάζας οπλισμένων, οι εκτελέσεις φυγάδων σταμάτησαν «(...) τα μέτρα όμως ταύτα δεν ετελεσφόρησαν. Και οι ηγήτορες όμως των μεγάλων μονάδων, αντιμετωπίζοντες την τοιαύτην εξέλιξιν της καταστάσεως ήρχισαν, πλην εξαιρέσεων τινών, να αμφιβάλλουν δια την σκοπιμότητα της περαιτέρω συνεχίσεως του αγώνος (...) Την 14ην Απριλίου ο διοικητής της ΧVΙΙΙης Μεραρχίας απηύθυνεν επιστολήν προς τον διοικητήν της Στρατιάς Ηπείρου δι' ης ούτος (...) υπέβαλε την σκέφιν όπως ληφθώσι ριζικαί αποφάσεις και με πάσαν θυσίαν ανασταλή η περαιτέρω άσκοπος αιματοχυσία, ίνα περίσωση ό,τι ήτο δυνατόν (...) Ο διοικητής του Β! Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Μπάκος εν αναφορά του υποβληθείση την 15ην Απριλίου εις το Γενικόν Στρατηγείον και την Στρατιάν Ηπείρου ανέφερεν ότι η δημιουργηθείσα κατάστασις θα επιφέρη αναποφεύκτως άδοξον διάλυσιν του Στρατού ης δεν είναι άξιος. Άπασα ιεραρχία Σώματος Στρατού προτείνει ως μόνην απομένουσαν λύσιν ανακωχήν μετά Γερμανών επί όρω μη εισόδω Ιταλών εις Ελληνικόν έδαφος».Παίρνοντας τις αναφορές αυτές ο Πιτσίκας καλεί την 15 Απριλίου σε σύσκεψη, στα Γιάννενα, τους διοικητές των Σωμάτων Στρατού Α! Δεμέστιχα και Β! Μπάκο, για να εξετάσουν την κατάσταση. Τις διαπιστώσεις τους τις διατύπωσαν σε πρακτικό. Τα κύρια σημεία του είναι:
    1) Η κατάσταση του στρατού από άποψη ηθικού και πειθαρχίας είναι κρισιμοτάτη και χειροτερεύει από μέρα σε μέρα.
    2) Οι σωματάρχες διαβλέπουν με πόνο ψυχής ότι οι μονάδες δεν θα προφτάσουν να οδηγηθούν στην τελική τοποθεσία, γιατί θα διαλυθούν.
    3) Τα αίτια της καταστάσεως είναι ο κάματος, η κατάληψη ελληνικών εδαφών από τους Γερμανούς και ο φόβος αιχμαλωσίας από τους Ιταλούς.
    4) Φρονούν ότι είναι αδύνατη κάθε περαιτέρω αντίσταση.
    5) Ενδεχομένη διάλυση του στρατού θα δημιουργήσει εσωτερικές ανωμαλίες και ληστρικές ορδές, με απερίγραπτες συμφορές για την χώρα. Το φάσμα της διαλύσεως παρουσιάζεται έκδηλο για τις μονάδες με οπλίτες από τα καταληφθέντα από τους Γερμανούς εδάφη, όπως οι μεραρχίες ΧΙη και ΧVΙΙη Θεσσαλονίκης και ΧVη Φλωρίνης. Υπέγραψαν το πρακτικό και οι τρεις στρατηγοί και ανέθεσαν στον συνταγματάρχη Θ. Γρηγορόπουλο να το επιδώσει προσωπικά στον Παπάγο και να το αναπτύξει και προφορικά. Την ίδια νύχτα αναχώρησε αυτός επειγόντως για την Αθήνα.(Λάζαρος Αρσενίου: Ανατομία του Έπους 1040-1941 Σελ 278-79)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εν τω μεταξύ, η σκοτεινή διαδικασία που οδήγησε στη συνθηκολόγηση είχε τεθεί σε κίνηση. Στις 18 Απριλίου, ο Τσολάκογλου έστειλε στο Γενικό Στρατηγείο τον επιτελάρχη του, συνταγματάρχη Χρυσοχόου, για να εκθέσει την κατάσταση που επικρατούσε στο μέτωπο και να πείσει τον αρχιστράτηγο για την ανάγκη της συνθηκολογήσεως. 0 Χρυσοχόου έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής (18 Απριλίου). Ενώ προσπαθούσε να συναντήσει τον Παπάγο, είχε διάφορες συνομιλίες με ανώτερους αξιωματικούς του Γενικού Στρατηγείου, οι οποίοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για την έλλειψη αποφασιστικότητας που χαρακτήριζε τις τελευταίες ημέρες τη στάση του Παπάγου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου αξιωματικού, παρά τις πιέσεις των αξιωματικών του Γενικού Στρατηγείου να ενδώσει στις εκκλήσεις των διοικητών του στρατού, ο αρχιστράτηγος είχε αρνηθεί να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία και αναφέρεται ότι είχε πει: «Γιατί δεν το κάνουν μόνοι των οι εκεί στρατηγοί;». Ο Χρυσοχόου συνάντησε τον Παπάγο αργά το απόγευμα, για να λάβει όμως τη στερεότυπη πια απάντηση: συνθηκολόγηση, ενόσω μάχονταν βρετανικά στρατεύματα στην Ελλάδα, αποκλειόταν. Στις 6.00 το απόγευμα έστειλε σήμα στον Τσολάκογλου. στο οποίο ανέφερε ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα ήταν συγκεχυμένη και ότι η μόνη λύση ήταν η ανάληψη της πρωτοβουλίας από τους σωματάρχες. Την ίδια σύσταση επανέλαβε ο Χρυσοχόου σε σήμα του την επομένη, 19 Απριλίου. Το δεύτερο σήμα ανέγραφε ως υπηρεσία προελεύσεως το Γενικό Στρατηγείο, προφανώς για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είχε τη σιωπηρή έγκριση του Παπάγου. Το σήμα λήφθηκε στις 2.00 π.μ. της 20ής και ήταν αυτό που υποτίθεται ότι έπεισε τον Τσολάκογλου να εγκαταλείψει και τους τελευταίους δισταγμούς του και να στείλει κήρυκες στους Γερμανούς.(Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος:Η Δικτατορία του Μεταξά και ο πόλεμος του 40 σελ 255-6)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ειναι αγνωστο το ονομα του δικαστη που αρνηθηκε να υπογραψει την θανατικη καταδικη του Τσολακογλου . Ο Γ. Π .εξηγησε στους δικαστες οτι στη στρατιωτικη ορολογια η επαφη με τον εχθρο σημαινει μαχη και οχι συναλλαγη μαζι του οπως κατηγορισε τον Τσολακογλου ο Δημοσιος κατηγορος .Ο Τσολακογλου πολεμησε . Ημαρτυρια του αυτη οδηγησε το --Φωτεινο μυαλο -- ενος δικαστη μην υπογραψει την θ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαίρομαι για τη παρέμβασή σου. Με την ευκαιρία εύχομαι σε εσένα και στην ευγενέστατη Κυρία σου πάνω από όλα υγεία και δύναμη. Πολλά και βαριά τα σύννεφα εκεί πάνω στα μέρη σου καλέ μου Φαίδων. Το γνωρίζεις καλύτερα από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Απο νεα στοιχεια υποθετω οτι ο Γ.Π. ειναι ο Γεωργιος Παπανδρεου που συμμετειχε στην δικη δωσιλογων ενεργα Φ. Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για τους δωσίλογους πρωθυπουργούς των αγγλων Γ.Παπανδρέου Σ. Βενιζέλο και Ε.Τσουδερός δεν μιλάει κανένας νεοέλληνας επειδή είναι δημοκράτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο Τσολακογλου συνεχισε την προδοσια των προγονων του ενας Κουισλιγκ της Ελλαδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή