Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

CORNELIU ZELEA CODREANU: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

CLUJ, 4, 5, 6 Σεπτεμβρίου 1920
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου ,στο Clui, μέσα σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού , που οφειλόταν στο γεγονός της ένωσης του ρουμανικού γένους , που είχε επιτευχθεί με τη δύναμη των όπλων και τις θυσίες του. 'Ηταν η πρώτη συνάντηση των νεαρών διανοούμενων ενός λαού διεσπαρμένου στους 4 ανέμους από τη μοίρα και από τη κακοτυχία. Δύο χιλιάδες χρόνια αδικίας και και βασάνων έφταναν στο τέλος.
Πόσος ενθουσιασμός, πόσες ιερό συγκινήσεις πόσα δάκρυα είχαμε ρίξει όλοι μας! Αλλά όσο και αν ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός μας για το παρόν που είχε κατακλύσει με το μεγαλείο του τις καρδιές μας, άλλο τόσο μεγάλος ήταν ο αποπροσανατολισμός μας μπροστά στο μέλλον. Αυτό τον αποπροσανατολισμό προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η εβραϊκή εξουσία. Πρότεινε και άσκησε μέχρι το τέλος πιέσεις στη Κυβέρνηση , τη Μασονία και και τους πολιτικούς , ώστε στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου να συμπεριληφθεί και το αίτημα εισόδου των Εβραίων φοιτητών στις φοιτητικές ενώσεις. 
Με άλλες λέξεις , γινόταν απόπειρα μετασχηματισμού των ρουμανικών φοιτητικών ενώσεων σε μικτές Εβραίο-ρουμανικές ενώσεις. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος : από τη μια ο μπολσεβικισμός χτυπούσε τη πόρτα μας και από την άλλη η προοπτική να ηττηθούμε αριθμητικά από τα ιουδαιο κομμουνιστικά στοιχεία μέσα στα ίδια μας τα κέντρα. Σε δύο από αυτά τουλάχιστον , στο Iaşi και το Cernăuţi η κατάσταση ήταν τραγική .
Παρόλα αυτά οι οι αρχηγοί του συνεδρίου ο Lăbuşcă Πρόεδρος του Ιασίου με ολόκληρο το κομιτάτο, ο Nazarie, Πρόεδρος του Βουκουρεστίου , με ολόκληρο το κομιτάτο και με όλες τις ενώσεις. Ο Puşcaşu, , πρόεδρος του Clui φλέρταραν με την ιδέα. Οι νέοι φοιτητές επηρεάζονται εύκολα , ειδικά όταν τους λείπει η πίστη. Παρασύρονται όχι τόσο από τα άμεσα υλικά πλεονεκτήματα που τους προσφέρονται όσο κυρίως από τις κολακείες και τις προοπτικές ενός λαμπρού μέλλοντος που τους υπόσχονται.
Όμως ο νέος οφείλει να γνωρίζει ότι ανεξάρτητα με τη θέση που κατέχει , είναι ένας φρουρός στην υπηρεσία του γένους ότι το να πουληθεί , να απαρνηθεί τις ιδέες του λαό να παρασύρεται από κολακείες σημαίνει εγκατάλειψη της θέσης:μπορεί να σημαίνει λιποταξία ή ακόμα και προδοσία.(poate însemna o dezertare sau chiar o trădare). 
Η μικρή μας ομάδα του Ιασίου , ανίκητη εξαιτίας της αποφασιστικότητας της , ενωμένη με την ομάδα των Βουκοβιανών (grupul bucovinenilor), πολέμησε σκληρά για δύο ολόκληρες ημέρες. Στο τέλος κατάφερε να νικήσει. Το συνέδριο έκανε δεκτό με ονομαστική ψηφοφορία το ψήφισμα όπως ρο είχα προτείνει απορρίπτοντας τη πρόταση που υποστήριζε ολόκληρη η ηγεσία του συνεδρίου Πιστεύω πως το συνέδριο δεν έδωσε τη ψήφο του από πεποίθηση αλλά περισσότερο απ όλα γιατί εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα και την απελπισία με την οποία είχε υποστηριχθεί ο αγώνας.
Οι φοιτητές του Cernăuţi (Studenţimea cernăuţeană), που δεν ήσαν παραπάνω από 60 ,συμπεριφέρθηκαν θαυμάσια. Το ίδιο και η μικρή μας ομάδα του Ιασίου που δεν ξεπερνούσε τα 20 άτομα. Αν προσθέσουμε είκοσι ακόμη , την ομάδα του Ciochină (grupul Ciochină), και αυτή από το Ιάσιο , ο αγώνας που διήρκεσε δύο ημέρες υποστηρίχθηκε από 100 φοιτητές εναντίον 500 . Η νίκη μας τότε στάθηκε αποφασιστική Τα φοιτητικά κέντρα , αν δεν γινόταν δεκτή η άποψή μας . θα έχαναν το ρουμανικό τους χαρακτήρα και ,σε επαφή με τους Εβραίους , θα έπαιρναν το δρόμο του μπολσεβικισμού. Οι Ρουμάνοι φοιτητές βρίσκονταν τότε σε μεγάλο σταυροδρόμι.
Αργότερα στα 1922 , δεν θα είχαμε το ξέσπασμα ενός φοιτητικού κινήματος αλλά πιθανότατα την έκρηξη της κομμουνιστικής επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου