Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

CORNELIU ZELEA CODREANU:ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ!

'Ενας καινούριος σταθμός στην εξέλιξη του λεγεωναρικού κινήματος χαρακτηρίζεται από την οργάνωση. Κάθε κίνημα, που δεν θέλουμε να παραμείνει σε μια χαοτική κατάσταση οφείλει να προσαρμόζεται στα οργανωτικά σχήματα. Όλο το σύστημα της λεγεωναριακής  οργάνωσης βασίζεται  στην ιδέα της «φωλιάς»  , δηλαδή σε ομάδα από  3 μέχρι 13 άτομα, υπό την ηγεσία ενός αρχηγού. Σε μας ,δεν υπάρχουν «μέλη» υπό την έννοια των μεμονωμένων ατόμων παρά μόνο η «φωλιά». Το άτομο εντάσσεται  στη «φωλιά». Η λεγεωναριακή οργάνωση  δεν σχηματίζεται από ένα αριθμό μελών  αλλά από ένα αριθμό «cuiburi»[1]  Αυτό το σύστημα, από την αρχή μέχρι και σήμερα δεν έχει υποστεί ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στη μορφή του, αλλά αναγκαστικά συμπληρώθηκε, γιατί μια οργάνωση οφείλει να παρακολουθεί τη πραγματικότητα. Μοιάζει σαν  το παιδί που συνεχώς αναπτύσσεται και μοιραία  τα ρούχα πρέπει να προσαρμόζονται ακολουθώντας  την ανάπτυξή του.
Διαπράττουν μέγιστο λάθος  όλοι εκείνοι που ήδη φαντάζονται το σχήμα που πρόκειται να λάβει η οργάνωση στη τελευταία φάση της ανάπτυξής της , προβλέποντας  μια συγκεκριμένη φορεσιά  που πιθανόν να της ταίριαζε σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή  της εξέλιξής  της. Και δεν κάνουν μικρότερο λάθος εκείνοι  που στην αρχή κατασκευάζουν μια μικροκαμωμένη φορεσιά  και στη συνέχεια συνειδητοποιώντας την ανάπτυξη του κινήματος , θέλουν να τη προσαρμόσουν σε σχήματα με τα οποία δεν υπάρχει αντιστοίχηση.
Δεν θα επιμείνω  πολύ εδώ σχετικά με τη «φωλιά» γιατί την έχω αναλύσει επί μακρόν  στο «Εγχειρίδιο του Αρχηγού Φωλιάς»[2]. 
Ωστόσο, τι ήταν αυτό που με έκανε να διαλέξω  το συγκεκριμένο σύστημα; 
Πρώτα απ' όλα, η αναγκαιότητα 
Υπάρχει μεγάλη διαφορά του συστήματος που  εισήγαγα τη στιγμή του σχηματισμού της Ένωσης ,και εκείνου που υιοθέτησα όταν ιδρύθηκε η Λεγεώνα. Τη στιγμή του σχηματισμού της Ένωσης  δεν υπήρχε κανένα  λαϊκό   ρεύμα συμπαράστασης υπήρχαν μόνο άτομα διασκορπισμένα , απομονωμένα , σε πόλεις και χωριά.  Δεν μπορούσα να ξεκινήσω  ιδρύοντας περιφερειακές επιτροπές, επειδή δεν είχα ούτε μπορούσα να επιλέξω ένα άτομο και να το χρίσω αρχηγό ' κάποιος που μπορούσε  να είναι αρχηγός σε ένα χωριουδάκι θα ήταν ανίκανος να οργανώσει μια περιφέρεια.
Ο αρχηγός ενός κινήματος οφείλει να σταθμίζει αντικειμενικά τη πραγματικότητα. Τότε , η μια μοναδική μου πραγματικότητα ήταν  «το μεμονωμένο άτομο"  · ένας δυστυχισμένος φτωχός  αγρότης που έκλαιγε σε κάποιο χωριό , ένας  δύσμοιρος άρρωστος εργάτης, ένας «δίχως ρίζες » διανοούμενος.
Και τώρα σε κάθε έναν από αυτούς έδωσα την ευκαιρία να σχηματίσει γύρω του , καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του, μία ομάδα, και να γίνει ο αρχηγός της: μια φωλιά με τον αρχηγό της.  
 Δεν ήμουν εγώ που θα τον αναδείκνυα  αρχηγό της φωλιάς: ήσαν  οι ικανότητές του  που θα τον αναδείκνυαν , που θα τον ανύψωναν' δεν γινόταν αρχηγός  επειδή  το  «ήθελα» εγώ αλλά γιατί θα κατάφερνε να συγκεντρώσει να πείσει και να καθοδηγήσει μια ομάδα.
Με το πέρασμα του χρόνου και σε αντίθεση με τις άλλες οργανώσεις (όπου συχνά οι ηγέτες δημιουργούνται  με βάση τα συμφέροντα), εγώ κατάφερα να αποκτήσω  μια σειρά μικρών  ηγετών μη  διορισμένων  αλλά γεννημένων (γι΄αυτό) , που διέθεταν μέσα τους τα χαρίσματα του ηγέτη. Γι' αυτό ένας ηγέτης της Λεγεωνάριας φωλιάς είναι μια πραγματικότητα στην οποία  μπορεί κανείς να στηρίζεται.  Το δίκτυο  αυτών   των   ηγετών των φωλιών   σχηματίζει   το υπόβαθρο  ολόκληρου  του λεγεωναριακού κινήματος . Ο στυλοβάτης της Λεγεωναριακής οργάνωσης είναι ο αρχηγός της φωλιάς. Καθώς οι φωλιές αυτές πολλαπλασιάζονται , ομαδοποιούνται σε επίπεδο κοινοτήτων,plăşi [3], κομητειών και  επαρχιών (pe comune, plăşi, judeţe, provincii).
Πως απέκτησα τους άλλους αρχηγούς;
Δεν διόρισα ούτε τον αρχηγό του χωριού , της κοινότητας ή της κομητείας.
Τους είπα: «Κατακτήστε, οργανώστε. Όσο περισσότερο οργανώνετε, τόσο περισσότερο θα διευρύνεται η άσκηση της διοίκησής σας..» Εγώ τους νομιμοποιούσα στο βαθμό που εντατικοποιούσαν τις τις δυνάμεις τους και αναδείκνυαν τις αρετές και τις ικανότητές τους.
Ξεκινώντας από τον αρχηγό της φωλιάς έφτασα σιγά σιγά στον αρχηγό του χωριού , της περιοχής, της πόλης , της επαρχίας και μόνο στα 1934, επτά χρόνια αργότερα, στον αρχηγό επαρχίας.
Το σύστημα των φωλιών παρουσιάζει επιπλέον τα εξής πλεονεκτήματα:
α)Ενεργοποιεί και θέτει σε λειτουργία ολόκληρο τον οργανισμό του κινήματος . Σε άλλες οργανώσεις, όπου υπάρχουν επιτροπές και μέλη σε επίπεδο δήμων και επαρχιών, μόνο μερικά μέλη της επιτροπής εργάζονται -οι υπόλοιποι 1.000, 2.000, 10.000 άτομα παραμένουν ανενεργά.
Στο δικό σύστημα, των φωλιών ,αντίθετα με δεδομένη τη μεγάλη ελευθερία πρωτοβουλιών που αφήνεται στον αρχηγό, στο πλαίσιο των καθορισμένων κανόνων , προκύπτει η υποχρέωση για κάθε φωλιά να γράψει τη πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας της ,επειδή δεν υπάρχουν μέλη εκτός φωλιάς , και όλοι δίχως διάκριση εργάζονται.
β)Λύνει όλα τα προβλήματα. Υπάρχει μια σειρά από ατελείωτα πράγματα που πρέπει να γίνουν και ενώ ένα άτομο από μόνο του, κρίνεται ανεπαρκές μια ολόκληρη οργάνωση είναι υπερβολικά μεγάλη για να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα .Σαν παράδειγμα: Αν πρέπει να κατασκευαστεί μια δημόσια βρύση σε κάποιο χωριό , να επισκευαστεί μια μικρή γέφυρα, κτλ.ένας άνθρωπος από μόνος του δεν είναι αρκετός ούτε μια οργάνωση μπορεί να ασχοληθεί' η φωλιά αντίθετα , αποτελούμενη από 6, 8, ή 10 άτομα είναι η πιο κατάλληλη μονάδα για να εκτελέσει παρόμοιες εργασίες.
γ)Είναι ευέλικτη. Από αγωνιστική ομάδα, σε ομάδα εργασίας και αντίστροφα.
δ) δημιουργεί ένα μεγάλο αριθμό σχηματισμών , Άνδρες ειδικευμένους στη τέχνη της διοίκησης.
ε)Καταφέρνει να περιορίζει το αποτέλεσμα μιας λιποταξίας ή μιας προδοσίας.
στ) Τέλος είναι ο καλύτερος τόπος για να λάβει χώρα η εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί μέσα στη φωλιά υπάρχουν άνθρωποι της ίδιας ηλικίας,του ιδίου φύλου , της ίδιας διανοητικής αντίληψης , της ίδιας εσωτερικής διάπλασης . Εδώ είναι όλοι φίλοι. Ο άνδρα που δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι τον βασανίζει , να αποκαλύψει τη ψυχή του μπροστά σε ένα παιδί (είτε από την αδυναμία του να γίνει κατανοητός , είτε επειδή δεν θέλει να το καταστήσει συμμέτοχο από τόσο νωρίς στις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής ) - εδώ στην φωλιά , ανάμεσα σε φίλους, μπορεί να το κάνει, όπως μπορεί να δεχθεί μια επίπληξη ή μια τιμωρία.

Η  "φωλιά"  είναι μια μικρή Λεγεωναριακή οικογένεια που βασίζεται στην αγάπη. 
Στο «Εγχειρίδιο του Αρχηγού της Φωλιάς» (σελ 4. σημείο 3) προσδιόρισα γι αυτή την οικογένεια 6 νόμους , με βάση τους οποίους πρέπει να συμπεριφέρεται.( Αυτή η οικογένεια δεν πρέπει να διευθύνεται  ανάλογα με τη θέληση ή τα  κέφια του αρχηγού-κάτι που θα ήταν δικτατορία - αλλά σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες). 
1) Ο νόμος της πειθαρχίας: Nα είσαι πειθαρχημένος λεγεωνάριος, γιατί μόνο με το τρόπο αυτό θα νικήσεις.  Ακολούθησε τον αρχηγό στα καλά και στα δύσκολα.
2) Ο νόμος της εργατικότητας : Δούλεψε, Δούλεψε , καθημερινά.Δούλεψε με κέφι . Ανταμοιβή της εργασίας σου να μην είναι το κέρδος , αλλά η χαρά  ότι έβαλες   ένα ακόμη λιθαράκι στην ανύψωση της Λεγεώνας και στην αναγέννηση της Ρουμανίας. 
3) Ο νόμος της σιωπής: Μίλα λίγο. Μίλα όταν χρειάζεται . Η  ρητορική σου να είναι  ρητορική της δράσης . Εσύ να ενεργείς και άφησε τους άλλους  να μιλούν 
4) Ο νόμος της εκπαίδευσης : πρέπει να γίνεις κάποιος άλλος ,ένας ήρωας. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή σου μέσα στη φωλιά . Γνώρισε καλά την Λεγεώνα.
5) Ο Νόμος της αμοιβαίας βοήθειας: βοήθησε τον αδελφό σου στη κακοτυχία του. Μην τον εγκαταλείπεις.      
6) Ο Νόμος της τιμής :Βάδιζε πάντα πάνω στους δρόμους  που επιβάλλει η τιμή. Να αγωνίζεσαι και να μη δειλιάζεις ποτέ. Άσε στους άλλους τους δρόμους της ντροπής' είναι προτιμότερο  να πέσεις πολεμώντας στον δρόμο της τιμής.
***
Για μια ακόμη φορά, οφείλω να επισημάνω αγαπητοί Λεγεωνάριοι , και να σας επιστήσω τη προσοχή σας στο εξής: η συγκέντρωση στη Φωλιά δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα από τη στιγμή που θα πραγματοποιείται σε ένα ψυχρό περιβάλλον.

"Τι ακριβώς υλοποιήσατε;"

"Ti οφείλουμε να κάνουμε ακόμα;"

"Στη συνέχεια ας κάνουμε αυτό ή το άλλο."
"Στο επανειδείν"
Αφήστε τη ψυχή σας ελεύθερη, αφήστε γι αυτή ελεύθερο χώρο την ώρα της συγκέντρωσης. .Συνεχίστε με ζεστασιά , δώσετε τις δυνατότητες στο καθένα να εκτονώσει το βάρος της ψυχής του να εκδηλώσει όποιες δυσκολίες , όποιες αντιξοότητες και στενοχώριες συναντά στη ζωή . Ας γίνουν κοινό κτήμα οι χαρές: ας γίνει η δική σας φωλιά ένας τόπος ανακούφισης , συμμετοχής, χαράς. Μια συγκέντρωση είναι αποτελεσματική αν νοιώθουμε στο τέλος της, τους εαυτούς μας με ενισχυμένο  το ηθικό, γεμάτους πίστη για το γένος μας. Αν στο Εγχειρίδιο του αρχηγού της φωλιάς δεν επεσήμανα ικανοποιητικά τη προσοχή πάνω σ' αυτό, το κάνω τώρα.
Πάντα σε σχέση με τη σχηματική δράση στο πλαίσιο της φωλιάς αντιγράφω από το Εγχειρίδιο του Αρχηγού της φωλιάς το σημείο 53[4]. Η προσευχή σαν στοιχείο αποφασιστικό της νίκης , Επίκληση στους προγόνους.
Ο λεγεωνάριος πιστεύει στον θεό και προσεύχεται για την νίκη της Λεγεώνας.
Ας μη ξεχνάμε ότι εμείς , ο ρουμανικός λαός, βρισκόμαστε εδώ πάνω σ΄αυτή τη γη με το θέλημα του θεού και την ευλογία της Χριστιανικής εκκλησίας. Γύρω από το θυσιαστήριο των εκκλησιών συγκεντρώθηκε χιλιάδες φορές , σε καιρούς θλίψης κι δυσκολιών ολόκληρος ο πληθυσμός αυτής της γης γυναίκες παιδιά και γέροι , με πλήρη συναίσθηση ότι εκείνο ήταν το τελευταίο δυνατό καταφύγιο. Και σήμερα εμείς -ο ρουμανικός λαός- είμαστε έτοιμοι να να συγκεντρωθούμε γύρω από τους βωμούς , όπως τους καιρούς των μεγάλων κινδύνων για να λάβουμε γονατιστοί , την ευλογία του Θεού.Τους πολέμους κερδίζουν εκείνοι που έμαθαν να προσελκύουν από τους ουρανούς τις μυστηριώδεις δυνάμεις του αθέατου κόσμου εξασφαλίζοντας τη βοήθειά τους. .Αυτές οι μυστηριώδεις δυνάμεις δεν είναι άλλες από τα πνεύματα των νεκρών , πνεύματα των προγόνων μας , οι οποίοι ήσαν κάποτε και αυτοί δεμένοι με τη γη μας , με τις αυλακιές των χωραφιών της δικής μας γης, που πέθαναν υπερασπιζόμενοι αυτή τη γη , που εξακολουθούν να παραμένουν ακόμα και σήμερα ενωμένοι με αυτή από την ανάμνηση της ζωής τους εδώ κάτω και μέσα από εμάς , τα παιδιά τους τα εγγόνια και τα δισέγγονα. . Αλλά πιο ψηλά από τα πνεύματα αυτά κατασκηνώνει ο Θεός. Αυτές οι δυνάμεις ,από τη στιγμή που θα σταθούν στο πλευρό σου γέρνουν τη ζυγαριά προς το μέρος σου , σε υπερασπίζουν , σου εμπνέουν θάρρος , θέληση και όλα τα αναγκαία στοιχεία για τη νίκη και μας κάνουν νικητές. Σκορπίζουν το πανικό και το τρόμο στους εχθρούς , παραλύουν τις δράσεις τους. Σε τελευταία ανάλυση οι νίκες δεν εξαρτώνται από τις υλικές προετοιμασίες , τις υλικές δυνάμεις των εμπολέμων αλλά από τη δύναμή τους τη να προκαλέσουν τη συμμετοχή των πνευματικών δυνάμεων . Μ' αυτό το τρόπο εξηγούνται, στην ιστορία μας , οι θαυματουργές νίκες κάποιων απόλυτα, από άποψη υλιστική, ασθενέστερων δυνάμεων.
Πως επιτυγχάνεται η συμμετοχή των δυνάμεων αυτών; 
1) Με τη δικαιοσύνη και την ηθική των ενεργειών σου.
2) Με τη διάπυρη επίμονη έκκληση σε αυτές.
Κάλεσε τες , προσέλκυσέ τες με τη δύναμη του πνεύματός σου και αυτές θα έλθουν. Η δύναμη της προσέλκυσης είναι τόσο εντονότερη , όσο περισσότεροι είναι εκείνοι που τις επικαλούνται , από κοινού -μέσα από την ομαδική προσευχή. 
Γι αυτό στις συγκεντρώσεις μας στις φωλιές , που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα τα Σαββατόβραδα ψέλνονται προσευχές και παρακινούνται όλοι οι λεγεωνάριοι να πάνε στην εκκλησία την επόμενη ημέρα. δηλαδή τη Κυριακή.Ο προστάτης μας είναι ο Άγιος Αρχάγγελος Μιχαήλ. Οφείλουμε να έχουμε την εικόνα του στα σπίτια μας και τους δύσκολους καιρούς οφείλουμε να ζητήσουμε βοήθεια από αυτόν και αυτός δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει ποτέ.
Στη συνέχεια οι φωλιές ομαδοποιούνται σε μονάδες  σύμφωνα με το κριτήριο της ηλικίας, του φύλου *αδελφοί του Σταυρού) νέοι έως 19 χρόνων και μικροί αδελφοί του σταυρού μέχρι 14 χρόνων, κοπέλες και κυρίες , δόκιμοι λεγεωνάριοι , Λεγεωνάριοι ) όσο και με κριτήριο  διοικητικό. χωριό, πόλη ,επαρχία με αντίστοιχους αρχηγούς , που διευθύνουν τη δράση τους , διασφαλίζοντας την ενότητα. Όλα αυτά διαπραγματεύονται  στο Εγχειρίδιο του αρχηγού της φωλιάς.
***
Αυτό τι σύστημα της φωλιάς  μπορεί να έχει μια αδυναμία , μπορεί να δείχνει ότι διασπά , καταστρέφει την ενότητα. Κάτι τέτοιο όμως αποφεύγεται  με την αγάπη  και το μεγάλο αίσθημα της πειθαρχίας  που αποτελεί μέρος  της λεγεωναριακής εκπαίδευσης.

Υποσημειώσεις: 

[1] cuiburi: Πληθυντικός αριθμός του cuib (φωλιά)
[2] Το Εγχειρίδιο του Αρχηγού Φωλιάς κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Νέα Γενεά.
[3] Plasă (πληθυντικός αριθμός plăși ) γεωγραφική διαίρεση περιοχής μεγαλύτερη του δήμου και μικρότερη της κομητείας(județ).

[4]Στη πραγματικότητα πρόκειται για το Σημείο 54

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου