Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ Οργανισμός πολεμικών ΕκδόσεωνΑφοι ΜΠΟΥΚΑ ΑθήναιΣελ, 284. |
ΚΥΡΙΑΚΗ 31 Γενάρη 1943:
Ένα γερμανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο διασχίζει τον χειμωνιάτικο, μα καταγάλανο ουρανό του Στάλινγκραντ. Γκρίζο κι αβέβαιο το πρωινό στο νότιο τομέα τουΣτάλινγκραντ ' ούτε ένας πυροβολισμός δεν πέφτει. Ο ταξίαρχος Ζ. ανέλαβε τη διοίκηση της φρουράς από τα χαράματα μπρος στην κεντρική πύλη των Μεγάλων Καταστημάτων όπου βρίσκονται τα επιτελεία του Πάουλους. Ο ταξίαρχος Ζ. μόλις που πρόφτασε να πάρει θέση μπροστά στην είσοδο, για να μην πατήσει κανένας Ρώσος στρατιώτης τις νάρκες που είναι φυτεμένες τριγύρω. Ο ταξίαρχο Ζ. στέκεται εκεί και τους προειδοποιεί για τον κίνδυνο. Μέσα στα υπόγεια των Μεγάλων Καταστημάτων πολλοί Ρώσοι και Γερμανοί . Το σύνταγμα επικοινωνιών της στρατιάς έχει καταστρέψει όλους τούς πομπούς και δέκτες πού χρησιμοποιούσε στα υπόγεια. Μια φήμη κυκλοφόρησε: «Ο στρατάρχης θέλει ν' αυτοκτονήσει! " Γι' αυτό ακριβώς ο ταξίαρχος Ζ. βρίσκεται εκεί, σταλμένος από τα μέλη του επιτελείου σε αναζήτηση του Πάουλους. Θα πρέπει να εμποδίσει μια τέτοια χειρονομία από μέρους αυτού του τελευταίου. Όλοι ήταν τσακισμένοι από την αϋπνία και την κούραση. Στρατιώτες έβλεπαν το στρατάρχη στους διαδρόμους του υπογείου.. Εδώ και εκεί έκαιγαν φακέλλους μ' έγγραφα. Ο Ζ. διέκρινε τον Πάουλους μέσα στην αυλή των Μεγάλων Καταστημάτων να παρακολουθεί αυτά που γίνονταν ' έδειχνε να μην έχει όπλο πάνω του. Επί μια ώρα ο Ζ., ακολουθούσε από κάποια απόσταση τον στρατάρχη, βήμα το βήμα. Οι στρατιώτες δεν είχαν δει, η πολύ σπάνια, τον Πάουλους. Παρόλαυτα όλοι έδειχναν σεβασμό στο πέρασμα του, μόνο και μόνο επειδή ήταν στρατηγός, εστω κι αν δεν τον αναγνώριζαν, Στο τέλος του πρωινού, ο στρατάρχης, μερικοί στρατηγοί κι οι πρώτοι αξιωματικοί του επιτελείου της στρατιάς πέρασαν στην αιχμαλωσία. Στο επιτελείο της διοίκησης του κεντρικού Στάλινγκραντ ο στρατηγός Ρόσκε, που μόλις είχε προαχθεί, παραδινόταν την ίδια στιγμή με το επιτελείο στρατιάς. Σερβίρισαν ένα πρόγευμα στους Σοβιετικούς αξιωματικούς που άρχισαν νά φτάνουν όλο και περισσότεροι. Όλοι οι Γερμανοί αξιωματικοί έδειχναν εκνευρισμένοι. Η αιτία της νευρικότητας τους (που σε πολλούς προκάλεσε εκδηλώσεις ψυχικής απάθειας) ήταν ως ένα σημείο η άγνοιά τους σχετικά με την τύχη των 35.000 Ρώσων αιχμαλώτων που είχαν συλλάβει.:. Τους έδιναν τρόφιμα ως την τελευταία στιγμή; Οι Γερμανοί αξιωματικοί δε θα 'ξεραν ν' απαντήσουν. Κάποια μέρα είχαν μεταφέρει ένα τμήμα των αιχμαλώτων από τα' ανατολικά του θύλακα στα δυτικά. Από τότε, κι ως την τελική φάση είχαν χάσει τα ίχνη τους.
Το μεσημέρι, ο επίτροπος του Λαού (υπουργός της Ε.Σ.Σ.Λ.) για τη Πολεμική Βιομηχανία, Αγκέζεφ, παρουσιάστηκε στο επιτελείο του Ρώσικου μετώπου του Ντον ' ζήτησε να του παραδοθούν 300 άρματα μάχης από τη λεία πολέμου και η άδεια να παρευρεθεί στην ανάκριση του στρατάρχη Πάουλους. Οι Γερμανοί στρατηγοί μαζί με τον Πάουλους οδηγήθηκαν στο Σαβο.., όπου τους πρόσφεραν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν. Το απόγευμα ο Πάουλους οδηγήθηκε στην έδρα του επιτελείου του στρατηγού Βορονώφ ' ήταν ένα γραφείο που το προστάτευαν διπλές πόρτες. Ούτε ο σύντροφος Βορονώφ, ούτε ο σύντροφος Ροκοσσόφσκυ δεν ήξεραν πως ν' αρχίσουν την ανάκριση ενός Γερμανού στρατάρχη, — μια που κάτι τέτοιο δε τους είχε ξανασυμβεί.
Επέτρεψαν σε φωτορεπόρτερ; να παρακολουθήσουν την ανάκριση για να πάρουν φωτογραφίες. Ο κομμισσάριος του Λαού για την πολεμική βιομηχανία πήρε κι αυτός άδεια να παρευρεθεί: μόνο που θα βρισκόταν σε γειτονικό δωμάτιο και θ' άκουγε. Φτάνοντας στην .είσοδο του επιτελείου ο Πάουλους ρώτησε πώς θα ξεχώριζε τον Βορονώφ από τον Ροκοσσόφσκυ (οι δυό σοβιετικοί στρατηγοί κι ο διερμηνέας μπόρεσαν ν' ακούσουν από μέσα το τι είπε ο Πάουλους) - ο φον Πάουλους μπήκε στο δωμάτιο όπου τον περίμεναν ο Βορονώφ κι ο Ροκοσσόφσκυ και σήκωσε το χέρι σε χιτλερικό χαιρετισμό. Του είπαν να καθήσει. Αρνήθηκε το τσιγάρο που του πρόσφεραν. Ο Βορονώφ του είπε: «Σας συμβουλεύουμε να μεταβιβάσετε αμέσως στα γερμανικά στρατεύματα που συνεχίζουν την αντίσταση στο βορειο-δυτικό τμήμα του Στάλινγκραντ τη διαταγή ν' αποφύγουν μια ανώφελη αιματοχυσία». Ο Πάουλους αρνήθηκε να δώσει τέτοια διαταγή. Ο Ροκοσσόφσκυ πήρε ένα τσιγάρο, κι αυτή τη φορά ο Πάουλους το δέχτηκε. Ο Βορονώφ πρότεινε στον Πάουλους να σκεφτεί καλά την κατάσταση και να δώσει διαταγή στα γερμανικά στρατεύματα που απόμεναν να παραδοθούν. Ο Πάουλους πάλι αρνήθηκε, δείχνει εκνευρισμένος. Ο Βορονώφ τον ρωτά ποιά θέλει να είναι η δίαιτα του, που ν' ανταποκρίνεται στην κατάσταση της υγείας του. Η ερώτηση ξαφνιάζει τον Πάουλους. Λέει ότι αυτός δε ζήτησε βοήθεια για τον εαυτό του. μα για τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες της στρατιάς του που ήταν άρρωστοι. Ο Βορονώφ έχει κιόλας συζητήσει την κατάσταση της υγείας του Πάουλους με τον αρχίατρο της 6ης Στρατιάς. Η συζήτηση τραβάει σε μάκρος ως το βράδι. Είναι μια έντονη και πυκνή συζήτηση. Ο Πάουλους δείχνει εξαντλημένος. Σαν για να συμπεράνει ο Βορονώφ δηλώνει: «-Θέλουμε να παρατηρήσουμε στον στρατάρχη ότι αύριο, εξαιτίας του, πλήθος μονάδες δικές του θα εξοντωθούν». Τότε ο Πάουλους σηκώθηκε, υψώνει το δεξί χέρι. Ο επίτροπος του Λαού για την πολεμική βιομηχανία Αγκέζεφ, που άκουσε όλη την ανάκριση, συγχαίρει τον Βορονώφ και τον Ροκοσσόφσκυ για την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που έδειξαν.
★
100.000 άντρες έχουν κιόλας περάσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας.
Η νέα αυτή κατάσταση θα δημιουργήσει καινούργιες στενοχώριες στους ανθρώπους αυτούς που αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό μιας μεγάλης πόλης. Απ' όλες τις πλευρές έχουν πλημμυρίσει το Στάλινγκραντ τα ρωσικά στρατεύματα που κιόλας προωθούνται σε άλλα πεδία μαχών, ενώ μέσα στην πόλη μένουν τα μετόπισθεν της μεγάλης στρατιάς που πήρε μέρος στην περικύκλωση... Άρχισαν να μοιράζουν συσσίτιο στους αιχμαλώτους: σούπα από αλεσμένο σιτάρι, ψάρι και 600 γραμμάρια ψωμί... Αλλά το βράδι της ίδιας μέρας τα μαγειρεία του στρατοπέδου πήραν φωτιά κι επί έξη μέρες οι αιχμάλωτοι θα μείνουν χωρίς ζεστό φαγητό. Στις αρχές οι αιχμάλωτοι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν σε αρκετά ευρύχωρα παραπήγματα που είχαν κατασκευαστεί για ρώσους αξιωματικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου