Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - 8

ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ 13ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ-
ΥΠ ΑΤΜΟΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΚΟΝΔΥΛΗ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

 O  Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κονδύλης[1], διοικεί το 3ο Σύντάγμα Πεζικού .  Έχει ενημερωθεί , ότι το Σύνταγμά του θα είναι η  πρώτη μεγάλη μονάδα  της 13ης Μεραρχίας  , που θα  αναχωρήσει  για την Ουκρανία.αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επιβίβαση στα πλοία, των τελευταίων σχηματισμών της 2ης Μεραρχίας (μονάδες πυροβολικού, μηχανικού και ιππικού) Όπως συμβαίνει  σε όλες τις μεγάλες μονάδες του Α Σώματος Στρατού έτσι και στο 3ο Σύνταγμα,  οι ελλείψεις είναι μεγάλες και τα οργανικά κενά που παρουσιάζονται κύρια σε αξιωματικούς γεννούν σκεπτικισμό ακόμα και στους αισιόδοξους. Στα χαρτιά το Σύνταγμα φαίνεται να διαθέτει  83 αξιωματικούς και 2,740 οπλίτες αλλά όλοι γνωρίζουν πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι   καθησυχαστικές   διαβεβαιώσεις, ότι το Στρατηγείο  γνωρίζει το πρόβλημα και μεριμνά για να δώσει έγκαιρα  τις κατάλληλες λύσεις  δεν λείπουν . Όπου υπάρχουν κενά, αυτά  θα καλυφθούν  με  μεταθέσεις  εθελοντών  από άλλες μονάδες . Σχετικά τώρα με  την αναγκαία προμήθεια του χειμερινού ιματισμού για τους άνδρες που θα εκστρατεύσουν, οι συνεννοήσεις με τους Άγγλους συμμάχους έχουν φτάσει σε αίσιο τέλος και δεν απομένει παρά η απλή διαδικασία παράδοσης και παραλαβής. 
Στις 21 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά με αφορμή ένα  επείγον μήνυμα  του Γενικού Στρατηγείου που φτάνει   στην Έδρα του Συντάγματος στο Πράβι. Ο Κονδύλης αιφνιδιάζεται δυσάρεστα.   Τα σχέδια άλλαξαν. Για λόγους που κανείς δεν μπορεί να δώσει μια λογική ερμηνεία το  3ο Σύντάγμα Πεζικού οφείλει να αναχωρήσει για την Ουκρανία  και μάλιστα αμέσως ,πριν από τη προβλεπόμενη μεταφορά των τελευταίων σχηματισμών της 2ης Μεραρχίας.[2] Το καράβι που πρόκειται ΄να τους παραλάβει από το λιμάνι των Ελευθερών βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη .Ονομάζεται "Αυτοκράτωρ Νικόλαος" και προβλέπεται να αποπλεύσει  μέσα στις επόμενες  δύο ημέρες. Ο χρόνος που ο Κονδύλης έχει στη διάθεσή του είναι ελάχιστος γι' αυτό πρέπει να βιαστεί. 
Στη κορυφή των άμεσων  προβλημάτων που αντιμετωπίζει το  Σύνταγμα είναι η έλλειψη του  κατάλληλου για το βαρύ κλίμα της Ρωσίας, χειμερινού ιματισμού.  Καινούριες εκκλήσεις  για άμεση αποστολή  των εφοδίων από τις Βρετανικές Στρατιωτικές Αποθήκες της  Θεσσαλονίκης  στις Υπηρεσίες της Επιμελητείας του Σώματος Στρατού ταξιδεύουν μέσα από τα τηλεφωνικά καλώδια. Οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα  με  σκεπτικισμό. Ύστερα από τις τελευταίες διαταγές και με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά ο αρχικός σχεδιασμός πρέπει να αναθεωρηθεί.
Αντί το υλικό να μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη στη Καβάλα και από εκεί στο Πράβι και στο λιμάνι των Ελευθερών για να διαμοιραστεί στους άνδρες  επιλέγεται ένας άλλος δρόμος που μοιάζει περισσότερο  σύντομος και περισσότερο αποτελεσματικός. Από τις στρατιωτικές αποθήκες το λιμάνι είναι δύο βήματα . Το απαιτούμενο υλικό θα φορτωθεί στο  απ΄ευθείας "Αυτοκράτωρ Νικόλαος" και θα μοιραστεί με κάθε άνεση στους άνδρες του Συντάγματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Θεωρητικά ο στόχος είναι εφικτός. [3] Μένει να φανεί στη πράξη.
Τα προβλήματα συνεχίζονται . Από κακό υπολογισμό ή από αμφιλεγόμενες διαταγές το πλοίο που πρόκειται να μεταφέρει το Σύνταγμα στην Ουκρανία υπερφορτώνεται πριν ακόμα ξεκινήσει. Ο χώρος που απομένει είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το σύνολο του Συντάγματος. Ο Κονδύλης ειδοποιείται τελευταία στιγμή, να μη κατεβάσει στις Ελευθερές ολόκληρο το Σύνταγμα παρά ένα μόνο Τάγμα. Επιλέγεται το Ι Τάγμα του Τεριακίδη (τρεις λόχοι πεζικού δίχως μεταγωγικά.) [4] 
Μια καινούρια διαταγή του Γενικού Στρατηγείου με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου αποφασίζει για τις επόμενες μετακινήσεις. Το υπόλοιπο του 3ου Συντάγματος οφείλει να μετακινηθεί στις Ελευθερές , για να επιτρέψει την άφιξη στο Πράβι του επόμενου σχηματισμού  της Μεραρχίας.
Σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό του Ελληνικού Στρατηγείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς του  3ου Συντάγματος  ,έπρεπε να ακολουθήσει  , αυτή τη φορά με τελικό σταθμό τη Κριμαία,  το 2ο Σύνταγμα Πεζικού που βρισκόταν στη Καβάλα.  Έγκαιρα αυτή τη φορά η Επιμελητεία  προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο μπορεί καλύτερα στο έργο της και δείχνει να τα καταφέρνει. Και ενώ η μεγάλη μονάδα ολοκληρώνει τις προετοιμασίες της μια αψυχολόγητη διαταγή δημιουργεί καινούρια αναστάτωση και φέρνει τα πάνω κάτω.. Η μεγάλη αυτή μονάδα οφείλει να μετακινηθεί άμεσα αντί για τη Κριμαία στη περιοχή της  Χρυσούπολης (Σαρι-Σαμπάν).[5]
Ο σχεδιασμός για μια ακόμα φορά ανατρέπεται. Τη σειρά του 2ου Συντάγματος  παίρνει το 5/42 Σύνταγμα των Ευζώνων .  Οι διαταγές είναι διαταγές και η Επιμελητεία στη Καβάλα για  μια ακόμη φορά καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό της . Επιστρατεύοντας κάθε τι που  περνάει από το χέρι της και από τη φαντασία της δίνει ένα υπεράνθρωπο αγώνα να εφοδιάσει με τα αναγκαία και μέσα σε χρόνους που πιέζουν  ασφυκτικά ,  ένα  Σύνταγμα , που είναι ακέφαλο και διαμελισμένο ανάμεσα στο  τρίγωνο  Καβάλα  -Μπαδεμλή (Αμυγδαλεώνας)-  Ελευθερές. 
Στη περιοχή των Ελευθερών, ανάμεσα  στο Πράβι και τις Ελευθερές οι άνδρες του 5/42 Τάγμα ασχολούνται με έργα οδοποιίας. 
Με ελάχιστα μέσα , στη καρδιά του χειμώνα, προσπαθούν να μετατρέψουν σε δρόμο ένα κακοσχηματισμένο καρόδρομο με στρατιωτικό ενδιαφέρον που οδηγεί στη θάλασσα. .......
Δίχως άλλα απρόοπτα στις 11 το πρωί της 23 Φεβρουαρίου /8 Μαρτίου το "Αυτοκράτωρ Νικόλαος" ρίχνει άγκυρα στο λιμάνι των Ελευθερών . Ο Κονδύλης και το Τάγμα Τεριακίδη βρίσκονται ήδη στη περιοχή .
Η επιβίβαση 
ξεκινά αμέσως με απόλυτη τάξη και ολοκληρώνεται λίγο μετά το μεσημέρι.
Σε λιγότερο από 24 ώρες, ξημερώνοντας η 24 Φεβρουαρίου /9 Μαρτίου, το "Αυτοκράτωρ Νικόλαος". σηκώνει τις άγκυρες  αφήνοντας αργά πίσω του το λιμάνι των Ελευθερών. 
Με το ίδιο πλοίο ταξιδεύουν προερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη το Στρατηγείο και η Επιμελητεία της 2ης Μεραρχίας υπό τον Αντισυνταγματάρχη Μπαλαλά και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς ανάμεσα στους οποίους ο Συνταγματάρχης Πέτρος Καρακασσώνης. Η αποστολή του τελευταίου ,με βάση την από 21/2/19 διαταγή του Γενικού Στρατηγείου είναι να αντικαταστήσει τον Τσολακόπουλο στην Διοίκηση του 34ου Συντάγματος.[6]
Οι περισσότεροι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν τη ματιά στραμμένη στην Ουκρανία τη καρδιά και τη σκέψη τους όμως, στην Κωνσταντινούπολη . 
Η Κωνσταντινούπολη αιώνες τώρα, πέρα από ένα σύμβολο, είναι και μια πόλη του πεπρωμένου. Η διαίσθηση του Στρατιώτη λέει ότι το όνειρο είναι πολύ ωραίο για να βγει  αληθινό ..Φοβούνται   ότι το δηλητήριο του διχασμού που χύθηκε άφθονο τα προηγούμενα χρόνια και από τα δύο μέρη,  θα διευκολύνει τους ξένους προστάτες να καθοδηγήσουν και πάλι, κατά τα συμφέροντά τους, τις τύχες των Ελλήνων και του Ελληνισμού γενικότερα..... .
Είμαστε ακόμα στα 1919 .Η ανάγκη να αναλάβουν οι στρατιωτικοί για μια ακόμα φορά πρωτοβουλίες και στην ανάγκη  να εκβιάσουν καταστάσεις, δεν θεωρείται ακόμα έγκλημα καθοσιώσεως και δεν έχει ακόμα αποκτήσει γραφικό χαρακτήρα...
 Από τον Συνταγματάρχη Καρακασσώνη έχουμε τη παρακάτω αξιόλογη μαρτυρία για τις σκέψεις και διαθέσεις μιας μερίδας τουλάχιστον  στρατιωτικών την ώρα που πήγαιναν να πολεμήσουν τους Μπολσεβίκους στην Ουκρανία.

Καθ’ όλον τον από Ελευθερών εις Οδησσόν πλουν του οπλιταγωγού «Αυτοκράτορος Νικολάου» το ανήσυχον πνεύμα του αντ/χου Κονδύλη αδιαλείπτως ευρίσκετο απασχολημένον περί την εξεύρεσιν τρόπου προς αιφνιδιαστικήν κατάληψιν της Κωνσταντινουπόλεως υπό του Ελληνικού στρατού, εξεμυστηρεύθη δε το μεγαλεπήβολον σχέδιόν του εις τον συν/χην Καρακασσώνην προτείνας αυτώ, όπως κατά την εκ Ρωσίας εις Ελλάδα επάνοδον του Ελληνικού στρατού αποβιβασθώσι μετά των συνταγμάτων αυτών παρά την Κωνσταντινούπολην και καταλάβωσιν αυτήν πραξικοπηματικώς , μετά την δοθείσαν δε υπόσχεσιν υπό του συνταγματάρχου συνεφώνησαν αμφότεροι , όπως προς πλήρη επιτυχίαν του επινοηθέντος σχεδίου ζητήσωσι την συμμετοχήν και των διοικητών των άλλων συνταγμάτων του εν Ουκρανία Ελληνικού στρατού[7].

Με επικείμενη  την αναχώρηση του Τάγματος των Ευζώνων για την Ουκρανία χρειάζονται να διευθετηθούν άμεσα κάποιες εκκρεμότητες μια από τις οποίες και το όνομα αυτού που θα  ορισθεί να αναλάβει τη Διοίκησή του.
Στο Σαρι-Σαμπάν , έκπληκτος ο Πλαστήρας ενημερώνεται και μάλιστα από το τηλέφωνο, ότι το αίτημα του να πάρει μέρος στην εκστρατεία έχει ικανοποιηθεί και επί πλέον έχει επιλεγεί  να  είναι ο καινούριος Διοικητής του Συντάγματος των Ευζώνων . 
Δίχως να χάσει χρόνο και καλύπτοντας έφιππος την απόσταση Χρυσούπολη Καβάλα σε διάστημα μόλις 2 ωρών  σπεύδει στη Διοίκηση του Σώματος για να ενημερωθεί. .Ο Συνταγματάρχης Οθωναίος παλιός του γνώριμος από το 5ο Πεζικό Τρικάλων του περιγράφει τη κατάσταση και τον ενημερώνει για τα προβλήματα που τον περιμένουν. Για μια ακόμη φορά ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά . Από το γραφείο του Οθωναίου ο Πλαστήρας επιχειρεί να στείλει τα καλά νέα στην έδρα του 5/42 στο Πράβι όπου συγκεντρώνονται τα Τάγματα του Συντάγματος.
Έπιασα το τηλέφωνο και εζήτησα τα γραφεία του συντάγματος στο Πράβι. Παρουσιάσθηκε ο υπασπιστής του συντάγματος υπολοχαγός Παπαθανασόπουλος ,άγνωστος εις εμένα.Του εζήτησα να μου πη αμέσως τι ελλείψεις έχει το σύνταγμα και του έδωκα την πληροφορίαν ότι αύριον φθάνω δια να αναλάβω την διοίκησιν και ότι την άλλην ημέραν πρόκειται το σύνταγμα να αναχωρήση διά τας Ελευθεράς όπου θα επιβιβασθή διά την Οδησσόν. Μου απάντησεν ότι είνε αδύνατον να αναχωρήση τόσον σύντομα το σύνταγμα διότι στερείται και ιματισμού και και υποδήσεως και κλινοσκεπασμάτων. Ότι ο αξιωματικός του εφοδιασμού ευρίσκετο από ημερών εις Καβάλλαν χωρίς να κατορθώση να εφοδιασθή με τα ζητηθέντα είδη.Εκάλεσα αμέσως τον αξιωματικόν του εφοδιασμού πλησίον μου, ενώ συγχρόνως διετάσσετο παρά του επιτελάρχου ο αρχηγός της επιμελητείας να παραδώση εντός της ημέρας όλα τα είδη τα ζητηθέντα παρά του ευζωνικού συντάγματος όπερ και εγένετο.Τα είδη  παρελαμβάνοντο με συνοπτικές διαδικασίες και ταυτόχρονα επιτάσσονται άμαξες και αραμπάδες για τη μεταφορά του υλικού στο Πράβι εντός της ημέρας.Το απόγευμα εξεκίνησα διά το Πράβι αφού εβεβαιώθην ότι και η αφοδιοπομπή εξεκίνησε. Έφθασα ολίγον προ της δύσεως του ηλίου εις τα γραφεία του συντάγματος όπου ήσαν συγκεντρωμένοι οι αξιωματικοί. Όλοι πλην 3-4 μου ήσαν άγνωστοι. Ως εκ των φρονημάτων των δεν διέκειντο ευμενώς προς έναν αντισυνταγματάρχην της Αμύνης και διέκρινα εις τας φυσιογνωμίας των την δυσφορίαν των .Ούτε ήσαν καλώς διατεθειμένοι δια την εκστρατείαν της Ουκρανίας την οποίαν εθεώρουν τυχοδιωκτικήν επιχείρησιν.[8]

Στις 25  Φεβρουαρίου /10 Μαρτίου το Γενικό Στρατηγείο κάνει συγκεκριμένες τις προθέσεις του για τις στρατιωτικές μονάδες που συγκεντρώνονται  στις Ελευθερές.  Το υπόλοιπο του  3ου Συντάγματος θα επιβιβαστεί σε δύο κύματα στα ατμόπλοια Ευφράτης και Ιερουσαλήμ  και  οι 9  λόχοι πεζικού των Ευζώνων , όλοι μαζί ,στο  "αυτοκράτωρ  Αλέξανδρος" που θα ακολουθήσει
Στις 27 Φεβρουαρίου/12 Μαρτίου ημέρα που  που ο Κονδύλης αποβιβάζονται από το «Αυτοκράτωρ Νικόλαος» και πατά το χώμα της Οδησσού (με το Τάγμα του Τεριακίδη), ξεκινά στο λιμάνι των Ελευθερών  η επιβίβαση των υπόλοιπων ανδρών του 3ου Συντάγματος . Πάνω στο "Ευφράτης" ανεβαίνουν οι άνδρες του 2ου Τάγματος του Λοχαγού Τηλέμαχου Παπαδόπουλου [9], ο Λόχος του Μικρού Επιτελείου και μέρος των μεταγωγικών του Σώματος. 
Στις 28 Φεβρουαρίου/13 Μαρτίου στο πλημμυρισμένο από χακί λιμάνι των Ελευθερών  καταπλέουν,  προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη  τα  καράβια, Ιερουσαλήμ και Αυτοκράτωρ Αλέξανδρος. Στο πρώτο θα επιβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος του 3ου Τάγματος  του  Συντάγματος Κονδύλη [10]  στο άλλο  το σύνολο σχεδόν της δύναμης του  5/42.[8]
. Όπως και οι συνάδελφοι του 3ου Συντάγματος  έτσι και οι Τσολιάδες  στερούνται κατάλληλου χειμερινού ρουχισμού. Για να μην επαναληφθεί το κακό προηγούμενο με το Τάγμα του Τεριακίδη λαμβάνεται πρόνοια  ώστε μέρος του υλικού που υπάρχει διαθέσιμο να μοιραστεί στους άνδρες  πριν από την επιβίβαση.Η διαταγή αυτή ευτυχώς ανακαλείται στη γέννησή της ,πριν η σύγχυση που δημιουργεί ο ασφυκτικά περιορισμένος χρόνος και η περιορισμένη ποσότητα των ειδών χειμερινού ρουχισμού οδηγήσουν σε επικίνδυνα εκφυλιστικά φαινόμενα.
Επί πλέον οι τσολιάδες που στερούνται ακόμα και αντίσκηνα, προετοιμάζονται ψυχολογικά για τα χειρότερα. Από έλλειψη χώρου, αρκετοί από αυτούς  θα ταξιδέψουν πάνω στο κατάστρωμα .Φυσικά δεν γίνεται κανένας λόγος για τις πολυβολαρχίες τόσο του 5/42 όσο και του 3ου Συντάγματος . Απλά εκφράζεται η ευχή ότι θα μεταφερθούν πολύ σύντομα[10].

Για όλους αυτούς τους αγαθούς ορεσίβιους του  5/42 Συντάγματος, το ταξίδι με άσχημο καιρό και φουρτουνιασμένη θάλασσα στάθηκε μια μεγάλη δοκιμασία. Ο ίδιος ο Πλαστήρας αφού μεσοπέλαγα διέταξε να ανοίξουν τα σαλόνια των αξιωματικών για να προσφέρουν καταφύγιο στους τσολιάδες που ταξίδευαν στο κατάστρωμα εκτεθειμένοι στο κρύο και στις κακουχίες  από έλλειψη χώρου εξαφανίζεται στην καμπίνα του γιατί όπως ο ίδιος θα ομολογήσει «Δεν μου άρεσε να φανώ στους ευζώνους πως ζαλίζομαι , γιατί σε πολλούς θα μπορούσα να χάσω και την μικράν εκτίμησιν που είχα κατορθώσει να αποκτήσω μέχρι της στιγμής εκείνης.» 
Στο μεταξύ το  ατμόπλοιο "Ευφράτης", με το Τάγμα του Παπαδόπουλου  μπαίνει στο λιμάνι της Οδησσού στις 3/16 Μαρτίου, τρεις μόνο ημέρες μετά την εγκατάλειψη του Νικολάγιεφ .
Η διαταγή αποβίβασης για τους άνδρες του 2ου Τάγματος δίνεται την επομένη την ώρα που στα ανοικτά κάνει την εμφάνισή του το Αυτοκράτωρ Αλέξανδρος με τους τσολιάδες του 5/42 Συντάγματος και τον Διοικητή τους Πλαστήρα. 
Όπως θα θυμηθεί ο ίδιος.
Όταν εβγήκα στο κατάστρωμα , το πλοίο ήταν πλευρισμένο στην προκυμαία. Ήταν παγωνιά και εφύσαγε κρύος βοριάς. Επεριμέναμε στο σαλόνι με τον Αρχηγό του Πεζικού συνταγματάρχην Μανέταν , κάποιον της ΙΙας Μεραρχίας ή του Γαλλικού Στρατηγείου με διαταγάς διά την αποβίβασιν και τον στρατωνισμόν του συντάγματος. Μετ΄ ολίγον ανήλθεν στο πλοίον ο αντισυνταγματάρχης Κονδύλης , διοικητής του άλλου συντάγματος της μεραρχίας, του 3ου Πεζικού……. Ο Κονδύλης μας κατετόπισεν με την κατάστασιν όπως την είχε αντιληφθή κατά τας τρείς αυτάς ημέρας που προηγήθηκε από ημάς, (στην πραγματικότητα οι ημέρες ήταν περισσότερες Θ.Μ) και ήτις παρουσιάζετο εντελώς ειρηνική μέχρι της στιγμής εκείνης . Έφθασαν έπειτα αξιωματικοί του Γαλλικού Στρατηγείου και του επιτελείου της ΙΙας Μεραρχίας εντεταλμένοι να οδηγήσουν το σύνταγμα προς στρατονισμόν έξω της πόλεως Οδησσού , όπου υπήρχον απέραντοι στρατώνες του ρωσικού στρατού. Το σύνταγμα ωδηγήθη εκεί από τους αξιωματικούς του, ενώ εγώ με τον συνταγματάρχην Μανέταν και τον αντισυνταγματάρχην Κονδύλην παρεμείναμεν εις την πόλιν διά να είμεθα εις διαρκή επαφήν με το Γαλλικόν Στρατηγείον και με την ΙΙαν Μεραρχίαν[11].
Την ώρα που οι σχηματισμοί του 5/42 αποβιβάζονται και οδηγούνται στα καταλύματά τους είναι η σειρά του «Ιερουσαλήμ» να μπει στο λιμάνι. Μεταφέρει το σύνολο σχεδόν του ΙΙΙ/3 Τάγματος μια διλοχία Μηχανικού και όρχο του Μηχανικού της ΙΙ Μεραρχίας.
Η άφιξη των τελευταίων αυτών ενισχύσεων πραγματοποιείται σε μια κακή στιγμή. Η αγωνία για ότι μπορεί να συμβεί από ώρα σε ώρα ψηλά στη Μπερεζόφκα , στη προωθημένη γραμμή του Μετώπου είναι διάχυτη παντού. Κανείς δεν ελπίζει σε μια αποτελεσματική αντίσταση και όλοι εύχονται η αναδίπλωση να γίνει δίχως να προηγηθεί καταστροφή.
Λίγο πριν από τα μεσάνυκτα μια διαταγή της ΙΙ Μεραρχίας
[12] που φτάνει στη Διοίκηση του 34ου Συντάγματος μιλά για καινούριες μετακινήσεις .
Το Ι/34 καθώς και η Διοίκηση του Συντάγματος σε λιγότερο από 48 ώρες πρέπει να βρίσκονται στη Κρεμμυδόβκα . Το ΙΙΙ/34 οφείλει να μετακινηθεί ανατολικά στο Γκομπλίεβο ,ανάμεσα στη λίμνη Τιλιγκιούλ και τον Εύξεινο Πόντο. Το πρώτο θα προσεγγίσει το στόχο του σιδηροδρομικά. Το δεύτερο πεζή.




Υποσημειώσεις 8oυ Κεφαλαίου.

[1] Γεώργιος Κονδύλης (1879- 1936 )Στρατιωτικός και πολιτικός,
[2] Εν όψει της κρισίμου καταστάσεως  ήτις είχε δημιουργηθή εις την Μεσημβρινήν  Ρωσίαν  προ των διαρκώς ενισχυομένων επιθέσεων  των Μπολσεβικικών στρατευμάτων , η τόσον βραδεία , ακανόνιστος  και άνευ στρατιωτικού ειρμού μεταφορά των ακμαίων Ελληνικών δυνάμεων  του Α Σ.Σ είναι δυσεξήγητος. Επίσης , η μη μεταφορά  των πρώτων τούτων  δυνάμεων  κατά τακτικά συγκροτήματα εκ Πεζικού και Πυροβολικού , είναι τουλάχιστον ασυγχώρητος  εις την Γαλλικήν Στρατιωτικήν Διοίκησιν.Στερούμενοι των σκέψεων  και των πιθανών ενεργειών  της Αρμοδίας Γαλλικής Διοικήσεως και των δυσχερειών  , ας πιθανόν αντιμετώπιζε, δεν δυνάμεθα  να εκθέσωμεν τα κατ' αυτήν.(ΓΕΣ/ΔΙΣ Προαναφερόμενο έργο σελ.67)
[3] Ο χειμερινός ιματισμός τελικά δεν θα μοιραστεί στους άνδρες του Συντάγματος Κονδύλη εν πλω. Αφού θα μείνει ξεχασμένος στη Θεσσαλονίκη για δύο περίπου μήνες θα φτάσει τελικά στην Οδησσό τον Απρίλιο , όταν ο βαρύς χειμώνας θα έχει περάσει .
[4] Πρόκειται για το 1ο Λόχο του Υπολοχαγού Μαθιουδάκη ,το 2ο Λόχο του Λοχαγού Αβέλιου και το 3ο  Λόχο του Λοχαγού Καστριώτη. Τα μεταγωγικά μάχης θα  ακολουθήσουν με το υπόλοιπο του Συντάγματος. Σύνολο αξιωματικών συμπεριλαμβανομένου και του Κονδύλη  24, άνδρες 741
[5]
[6]
[7] Καρακασσώνης Προαναφερόμενο έργο σελ 62
[8] Αρχειο της Π.Σ.Δέλτα Νικόλαος Πλαστήρας Εκστρατεία Ουκρανίας 1919 σελ 8-9
[9] Λόχος Λοχαγού Σκυλακάκη (5ος) ,Λόχος Λοχαγού Παρασκευά (6ος) Λόχος Λοχαγού Τρεπεκλή (7ος) ένα σύνολο 26 αξιωματικων και 943 οπλιτών.
[10] 9ος Λόχος Λοχαγού Αντωνίου ,10ος Λόχος Ανθυπολοχαγού Γραγκου  
[8] Στο Ατμόπλοιο Αυτοκράτωρ Αλέξανδρος επιβιβάστηκαν στις 28 Φεβρουαρίου/13 Μαρτίου πέρα από το 5/42 Ευζώνων (Ομάδα Διοικήσεως,τα τρία Ταγματα και μέρος των Μεταγωγικών Σώματος σύνολο 68 αξιωματικοί,2145 άνδρες 30 κτήνη και 30 ιππήλατα ) μικρή δύναμη ενισχύσεων για το 1 Σύνταγμα Πεζικού , το Αρχηγείο Πυροβολικού της ΙΙ Μεραρχίας , Τμήμα της ΙΙ Διμοιρίας Διανομών  και η Δ/νση Πεζικού της ΧΙΙΙ Μεραρχίας, σύνολο όλοι μαζί  9 Αξιωματικοπί και 72 ανδρών.
[9] Κατά την έναρξιν της μεταφοράς των τμημάτων της ΧΙΙΙ Μεραρχίας , το Α΄ΣΣ είχεν αποφασίσει όπως μετά την επιβίβασιν του 3ου Συντάγματος Πεζικού προηγηθή του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων το 2ο Σύνταγμα Πεζικού όπερ ήτο συγκεντρωμένον εις Καβάλλαν. Επί τη βάσει της σκέψεως ταύτης, εκανόνιζε την επισταθμείαν, χρησιμοποίησιν και προτεραιότητα εις εφοδιασμόν των ανωτέρω δύο Συνταγμάτων.Την σειράν όμως ταύτην ανέτρεψεν η ολίγον προ της διαταγής της μεταφοράς διαταχθείσα διάθεσις του 2ου Συντάγματος Πεζικού εν τη προκαλύψει του Σαρισαμπάν (Χρυσουπόλεως) , ήτις επέβαλλε την αλλαγήν της σειράς επιβιβάσεως. Ενώ είχε καθορισθή ότι εις τον λιμένα των Ελευθερών θα εγίνετο επιβίβασις μόνον προσωπικού, εν τούτοις διετάχθη η εις Ελευθεράς καθοδος των κτηνών των Συνταγμάτων προς επιβίβασιν, ήτις εματαίωσε και την προειδοποιηθείσαν ανταλλαγήν εν Θεσσαλονίκη, εις το εκεί Κέντρον Ιππωνειών ,των ακαταλλήλων κελήτων των αξιωματικών.
Παρά τα αποφασισθέντα (Παράγραφος 64) διετάχθη η αντικατάστασις των κτηνών της Ι Μεραρχίας διά τοιούτων της πεδινής εφοδιοπομπής του Α ΣΣ ενώ τούτο είχεν αναφέρει εγκαίρως , ότι εάν πραγματοποιηθή μία τοιαύτη αντικατάστασις, η εφοδιοπομπή είχε να δώση οχήματα ακατάλληλα διά την εκστρατείαν και κτήνη κατεσκληκότα και εξηντλημένα εκ της συνεχούς και κοπιώδους εργασίας ΓΕΣ /ΔΙΣ Προαναφερόμενο έργο σελ 57
[10] Στη πραγματικότητα δεν θα φτάσουν στην Οδησσό πριν από τις 18/31 Μαρτίου.
[11] Π. Δέλτα προαναφερόμενο έργο σελ 19-20
[12] Υπ αριθ. 3741/4-3-19 Διαταγή .Δεν ανευρέθη αντίγραφο. 

Επιστροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου