Η Καλαμάτα πήρε το φετεινό καλοκαίρι την ξεχωριστή τιμή και χαρά να κρατήσει για κάμποσες μέρες κοντά της το γνωστό σ' όλους κορυφαίο λογοτέχνη, εξαίρετο άνθρωπο και διαλεχτό, προ παντός, Έλληνα κ. Στρατή Μυριβήλη, τον άνθρωπο με τη μεγάλη καρδιά. Ο αγνός διανοούμενος και πατριώτης, που θέλησε να γνωρίσει από κοντά το λαό μας και να ζήσει τις σκληρές στιγμές της βασανισμένης ζωής του που οι εχθροί της Πατρίδας τον ανάγκασαν να ζει, πάσκισε, κοντά στ' άλλα, να ζωγραφίσει τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική φυλή και να δώσει τον τόνο που πρέπει στο σημερινόν Εθνικόν αγώνα. Κρατώντας το μυστικό της πέννας και του λόγου, μίλησε πλούσια και ζωντανά, όπως ξέρει αυτός να γράφει και να μιλά, κι' η φωνή του αντήχησε στις Ελληνικές καρδιές. Η Καλαμάτα δοκίμασε την περηφάνεια να τον χειροκροτήσει σε τέσσερες εξαιρετικές διαλέξεις του που έδωσε από μικρόφωνο. Μια (αυτή που είναι τυπωμένη παρακάτω: "Ο κομμουνισμός και το παιδομάζωμα" , που έδωσε στο λαό της Καλαμάτας από τον εξώστη του ξενοδοχείου "Ακταίον" στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Άλλη, με θέμα: "ο άρρωστος πολιτισμός", που, έπειτα από παράκληση του Συμβουλίου της Λαϊκής Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας, έδωσε στον Κήπο της Εδέμ. Μια άλλη, για το στρατό, και την τελευταία, πάλι στον Κήπο με θέμα την αξέχαστη Ελληνίδα Δέλτα.
Το Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας την αξία που θα είχε να μπουν και στο τελευταίο σπίτι οι φωτεινές αυτές διαλέξεις, παρακάλεσε τον κ. Μυριβήλη να δώση το δικαίωμα να τυπωθούν σε βιβλιαράκια οι διαλέξεις του και αυτός ευγενέστατα δέχτηκε πρόθυμα να τις παραχωρήσει αφιλοκερδώς. Γι΄ αυτό, το Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης αισθάνεται επιτακτική την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά και πάλι τον αγνόν αγωνιστή και φλογερό πατριώτη για τη γενναία χειρονομία του.
Σήμερα δίνουμε στην κυκλοφορία τη διάλεξί του: "o κομμουνισμός και το παιδομάζωμα". Αργότερα ελπίζουμε να τυπωθεί και η άλλη: "ο άρρωστος πολιτισμός".
Κρίνουμε ανώφελο να πούμε περισσότερα στους αναγνώστες για τον κ. Μυριβήλη, που το πλούσιο έργο του είναι πασίγνωστο. Έχοντας υπ' όψη μας όμως την αξία που έχει η διάλεξη που κυκλοφορούμε, παρακαλούμε θερμά όλους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διαβαστεί όσο το δυνατό από περισσότερους και προ παντός από τους νέους. Μ' αυτό τον τρόπο πιστεύουμε πως η προσπάθεια του κ. Μυριβήλη, προσπάθεια να νικήσουμε στο σημερινό μεγάλο αγώνα της Φυλής, να σώσουμε την Ελλάδα, θα αποδώσει τους λαμπρούς καρπούς της.
Καλαμάτα: Νοέμβρης 1948
(Τό Διοικ. Συμβούλιο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας)
Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ
Κάθε φορά που μια μεγάλη χαρά, ή μια θλίψη έρχεται να συνταράξη ως τις Εθνικές του ρίζες ένα λαό, τα άτομα που τον αποτελούν αισθάνονται τη βιολογική ανάγκη να συμπλησιαστούν και να συνειδητοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν την ομαδική τους αλληλεγγύη. Το ίδιο γίνεται όταν ένας μεγάλος κίνδυνος σταθεί πάνω από το Εθνικό σύνολο! Τότε κάθε άτομο υπακούει σε μια μυστική, κεντρομόλο δύναμη, που το σπρώχνει να συσπειρωθή γύρω στην κοινή, την παλιά και αγαπημένη εθνική εστία. Το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό. Το απομονωμένο άτομο αισθάνεται τότε μέσα του τη δύναμη της ομογένειας του συνόλου, ο καθένας γίνεται η συνισταμένη όλων των συγκλινουσών θελήσεων. Μπορεί τώρα πια να δεχτεί κατάστηθα όλη τη χαρά και όλη τη θλίψη της ομάδας. Μπορεί ο καθένας να αντικρύσει τη φοβέρα του κινδύνου με όλη την τρομερή δύναμη των ενωμένων συνειδήσεων. Και αντίθετα πάλι. Το πλήθος των ατόμων που αποτελούν την ομογενή κοινότητα, αποχτά ξαφνικά το αίσθημα της ασφάλειας, που ενώνει τις αμέτρητες προσωπικότητες σε μίαν ενιαία σύνθεση. Ο άπειρος αριθμός παραμερίζει τα διαχωριστικά γνωρίσματα και τις επί μέρους διαφορές, και αισθάνεται να συμπτύσσεται σε ένα πολυάνθρωπο και χιλιόψυχο εθνικό υπεράτομο. Ένα υπεράτομο που συγκεντρώνει και εκφράζει τις δυνατότητες και τους πόθους ολοκλήρου ενός λαού, ολάκερης μιας φυλής. Τότες όλες οι καρδιές χτυπούν με τον ίδιο ρυθμό. Γίνουνται μια καρδιά. Η καρδιά της φυλής που χτυπά σε εκατομμύρια στήθη. Και ο ήχος είναι καταπληχτικός και όλοι τον αφουγκράζονται με συγκίνηση. Είναι ο ρυθμός που σφυρηλατεί μέσα σ' ένα σπήλαιο τη μοίρα και τη ζωή της ενωμένης φυλής.
Αυτές τις κρίσιμες και υπέροχες ώρες τις γνωρίσαμε όλοι μας αυτά τα τελευταία χρόνια. Η δική μου η γενεά τις γεύεται και τις ζει από το 1912 ως τα σήμερα. Η νεώτατη γενεά τις χαίρεται από κείνο το κοσμογονικό πρωϊνό της 28 του Οχτώβρη 1940. Οι πρόγονοι μας άκουσαν το χτύπο της πανεθνικής καρδιάς τη μέρα της Σαλαμίνας, τη μέρα του Μαραθώνα, τη μέρα του Μεγαλεξάνδρου, τη μέρα του Βασιλείου του Τσιμισκή, τη μέρα του Ακάθιστου ύμνου, τη μέρα του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, τη μέρα της Αγίας Λαύρας και του Μεσολογγίου τη μέρα, και της Κρήτης. Και θα ζήσουμε τη μέρα της Κύπρου και της Β. Ηπείρου τη μέρα. Όλες αυτές oι μεγάλες μέρες, και άλλες ακόμα, είναι μέρες που ακούγεται μέσα από τη σκοτεινή σπηλιά του χρόνου ο ρυθμός της πανεθνικής καρδιάς, που σφυροκοπά πάνω στο σκληρό αμόνι της Ιστορίας, τη μοίρα του γένους. Του Γένους του Ελληνικού.
Κάθε φορά που το Γένος σύσσωμο αιστανθεί αυτό το θαύμα, νοιώθει συγχρόνως πως καμιά υλική δύναμη δεν μπορεί να το καταπονέσει και να το βάλει κάτω. Αυτό το ξέρουν καλά — καλύτερα οπό μας-όλοι οι εχθροί που κατά καιρούς επιχείρησαν να εξαφανίσουν την Ελληνική φυλή που στέκεται πεισματικά ριζωμένη πάνω σε τούτο το βράχο σαν τα δυνατά πουρνάρια επί τριάντα αιώνες. Οι παλιοί καταχτητές το ήξεραν οπό διαίσθηση. Οι σημερινοί το ξέρουν επιστημονικά. Γι΄ αυτό και εφαρμόζουν γιο την υποταγή των λαών ολόκληρο σύστημα μιας ψυχοτεχνικής, σατανικά σοφής, μελετημένης και πειραματισμένης επί τριάντα χρόνια μέσα στα μυστικά εργαστήρια της ψυχολογίας των λαϊκών μαζών. Και γι΄ αυτό οι επιθέσεις τους εκδηλώνουνται με λύσσα και μανία ενάντια σε όλους εκείνους τους παράγοντες που αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους γιο την Εθνική μας ενότητα. Τη σημαία, τη θρησκεία, το σχολειό, τα ήθη και έθιμα, τη γλώσσα, τα τραγούδια και τις παραδόσεις της οικογένειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου