Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

CORNELIU ZELEA CODREANU: Ο ΓΑΜΟΣ

Στις 13 Ιουνίου αναχώρησα για τη Focşani , με τη μητέρα , τον πατέρα, του; αδελφούς , τις αδελφές , τη νύφη και τα πεθερικά .Εκεί μας φιλοξένησε ο στρατηγός Μακριδέσκου.
Το βράδυ ήρθε η οργανωτική επιτροπή του γάμου και μας ενημέρωσε, ότι όλα ήσαν έτοιμα  και ότι από τις άλλες πόλεις είχαν ήδη φτάσει 30.000 άτομα τα οποία είχαν ήδη τακτοποιηθεί σε καταλύματα' ότι στη διάρκεια της νύχτας  θα έφταναν και άλλοι  και ότι οι κάτοικοι της Φωξάνης δέχονταν με χαρά  να προσφέρουν στέγη στους καλεσμένους.
Το πρωινό της επόμενης ημέρας[1]  σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καθοριστεί , μου έφεραν  ένα άλογο , και αφού πέρασα έφιππος  από το σπίτι της νύφης  κατευθύνθηκα  επικεφαλής μιας φάλαγγας  έξω από τη πόλη  προς  το Crâng. 
Και στις δύο πλευρές του δρόμου ,υπήρχε κόσμος, παιδιά ήσαν σκαρφαλωμ΄να πάνω στα δένδρα, πίσω μου ακολουθούσαν οι κουμπάροι , σε στολισμένες άμαξες , με επικεφαλείς  το καθηγητή  Cuza, το Στρατηγό  Macridescu, το Hristache Solomon, το Συνταγματάρχη Blezu, το Συνταγματάρχη Cambureanu, το Tudoroncescu, το Georgică Niculescu, το Maior Băgulesscu και άλλους.
Ακολουθούσε στη συνέχεια  η άμαξα της νύφης ,που την έσερναν 6 βόδια ,στολισμένη με λουλούδια  και πίσω της οι άμαξες των προσκεκλημένων . Συνολικά υπήρχαν 2.300 άμαξες , καρότσες, αυτοκίνητα στολισμένα με λουλούδια και ο κόσμος ήταν ντυμένος με την εθνική φορεσιά  'Οταν έφτασα στο Crâng 7 χιλιόμετρα μακρυά  , η ουρά δεν είχε βγει ακόμα από τη Focşani. Στο Crâng η τελετή του γάμου πραγματοποιήθηκε πάνω σε μία εξέδρα που είχε στηθεί ειδικά για τη περίσταση αυτή, μπροστά σε ένα πλήθος 80.000-100.000 ανθρώπων 'ύστερα από το μυστήριο άρχισαν οι "hora"[2] οι χοροί και οι διασκεδάσεις ' έπειτα κάθισαν πάνω στο γρασίδι καθένας είχε  το δικό του φαγητό, αλλά εκείνοι της Φωξάνης είχαν προνοήσει να έχουν αποθέματα ακόμα και για τους ξενομερίτες.
'Ολο αυτό το πλήθος με τις εθνικές φορεσιές , με τις ρουμανικές άμαξες όλο ζωντάνια και ενθουσιασμό κινηματογραφήθηκε , και μερικές εβδομάδες αργότερα προβλήθηκε στο Βουκουρέστι- αλλά γίνανε μόνο  δύο προβολές γιατί ο Υπουργός των Εσωτερικών [3]  κατάσχεσε τη ταινία μαζί με το πρωτότυπο, και τις έκαψε. Προς το βράδυ η γαμήλια γιορτή έκλεισαν σε μια ατμόσφαιρα συντροφικότητας και γενικής ευεξίας. Εγώ την ίδια νύκτα αναχώρησα με τη γυναίκα μου και με κάποιους συντρόφους για το  Băile Herculane όπου μείναμε δύο εβδομάδες σε μια οικογένεια γνωστών τους St. Martalog .  Ο Μότσα πήγε στο Ιάσιο όπου άρχισε τις εργασίες θεμελίωσης του Χριστιανοπολιτιστικού Σπιτιού  στο οικόπεδο που είχε δωρίσει  ο μηχανικός Grigore Bejan. 

Υποσημειώσεις:
[1] 14 Ιουνίου 1925 
[2] hora: Λαικός ρουμανικός χορός .Οι χορευτές πιασμένοι από το χέρι σχηματίζουν κύκλο και κινούνται πότε προς τα δεξιά, πότε προς τα αριστερά, πότε μπρός και πότε πίσω.
[3] Το Υπουργείο των Εσωτρικών  διηύθυνε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ion  I. C. Brătianu

                                                                                                                                             Επιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου