Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

CORNELIU ZELEA CODREANU: ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΑΧΗ

Πρώτο τεύχος του Pământul Strămosesc
Δεκσπεμθήμερο περιοδικό
Ετήσια συνδρομή 140 lei
Με το πρώτο τεύχος της 1ης Δεκεμβρίου 1927[1] , ξεκινήσαμε ένα καινούριο αγώνα  για να αποκτήσουμε ένα φορτηγάκι, με το οποίο θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε από τη μια περιοχή στην άλλη. Εφάρμοσα το ίδιο σύστημα της συλλογικής προσπάθειας. Οι Λεγεωνάριοι άρχισαν να συμμετέχουν σε γιορταστικές εκδηλώσεις [2], να οργανώνουν διαλέξεις, χριστουγεννιάτικες χορωδίες και να συνεισφέρουν οικονομικά από αυτά  τα λίγα που διέθεταν.
 Ξεχώρισε η „Frăţia de Cruce Vrancea [3]”της Φωξάνης που συγκέντρωσε, στα πλαίσια μιας εκδήλωσης υπό την αιγίδα του Στρατηγού Macridescu, το ποσό των 50.000 lei. Αυτό στάθηκε αφορμή να της αλλάξω το όνομα από „Vrancea”[4] σε „Victoria”[5], το οποίο και διατηρεί μέχρι σήμερα. Στις 19 Φεβρουαρίου 1928, ύστερα από μόλις δυόμιση μήνες , η μάχη είχε κερδηθεί. Αγοράσαμε στο Βουκουρέστι ένα καινούριο φορτηγάκι στη τιμή των 240.000 lei, δίνοντας προκαταβολή 100.000 lei, και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση αποπληρωμής  του υπόλοιπου ποσού ,(140.000 lei)  σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Πάνω στην   „Căprioara”[6], όπως τα παιδιά τη βάπτισαν αναχώρησα από το Bucureşti για το Ιάσιο συντροφιά με τους Ştefan Nicolau, που εκτελούσε χρέη οδηγού,  Banea, Bordeianu και Mironovici. Στο Iaşi επικρατούσε πραγματικός ενθουσιασμός. Οι Λεγεωνάριοι  και οι άλλοι φίλοι  μας περίμεναν στην είσοδο  της πόλης.
Για τη πληρωμή των δόσεων δημιούργησα μια επιτροπή  των 100  ατόμων , τα μέλη της οποίας  όφειλαν να συνεισφέρουν  100 lei το μήνα, και για ένα χρόνο. Μέσα σε δύο μήνες  η επιτροπή αυτή έφτασε να έχει 50 φερέγγυα μέλη, στη πλειοψηφία τους άτομα φτωχά ,όπως κατώτεροι υπάλληλοι , εργάτες ή αγρότες  οι οποίοι βγάζοντας από το πορτοφόλι τους 100 lei   υπόμεναν μια πραγματική θυσία.
Οι Fetele din Cetăţuia [7] του Ιασίου και ιδιαίτερα του „ Cetăţuia Iulia Hajdeu” [8] του  Γαλατσίου άρχισαν να ασχολούνται με  εργόχειρα τα οποία πουλούσαν για να μαζέψουν χρήματα.

Υποσημειώσεις:
[1]Pământul Strămosesc (Γη των προγόνων)
[2]
[3]
[4] Vrancea σημαίνει Βλαχία. Περιοχή  που εκτείνεται  ανάμεσα στις Τρανσιλβανικές Άλπεις το Δούναβη και το ποταμό  Milcov
[6] Ελαφίνα
[7]Τα κορίτσια του "οχυρού".
[8] Το οχυρό του Γαλατσίου έφερε το όνομα της πολυτάλαντης  Iulia Hasdeu ή Iulia Hașdeu,γνωστή και με το ψευδώνυμο  Camille Armand (14 Νοεμβρίου 1869 Βουκουρέστι 29 Σεπτεμβρίου 1888 Βουκυρέστι. )  Ασχολήθηκε με τη συγγραφή, τη ποίηση τη ζωγραφική και τη μουσική. Είχε ιδιαίτερη έφεση στη σπουδή των λένων γλωσσών και ενδιαφερόταν για θέματα φιλοσοφίας . Πέθανε από φυματίωση στα 19 της χρόνια..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου