Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

CORNELIU ZELEA CODREANU: Η ΦΡΟΥΡΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Μάρτιος1932
Ύστερα από τα χτυπήματα των χωροφυλάκων , και ενώ βρισκόμασταν  στο επίκεντρο της επίθεσης του εβραϊκού τύπου, προέκυψε και  η διαταγή  διάλυσης της Φρουράς αποτέλεσμα  μιας απλής κυβερνητικής απόφασης.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν στα πλαίσια της πιο αυστηρής  νομιμότητας , η κυβέρνηση Iorga-Argetoianu, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα και τους νόμους τη διέλυσε αυθαίρετα, Τα γραφεία καταλήφθηκαν για μια φορά ακόμα και σφραγίστηκαν ' το τυπογραφείο του Ιασίου έκλεισε.
Κάτω από τις επιθέσεις του τύπου βρεθήκαμε σε αδυναμία να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας , μια που είχαν σταματήσει οι εκδόσεις των εντύπων μας.  Προσπάθησα να μιλήσω στο κοινοβούλιο, αλλά εμποδίστηκα από τις κραυγές της πλειοψηφίας , που δεν μου επέτρεψε να αναπτύξω το έργο μας. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τις υποψηφιότητές μας. Η ομάδα του Βουκουρεστίου αποχώρησε , και η μία μετά την άλλη , ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, Η ομάδα εκείνων του Ιασίου , που την αποτελούσαν 30 λεγεωνάριοι υπό την ηγεσία του Totu , ενώ μεταφερόταν  στο σταθμό  φρουρούμενη  , έσπασε το κλοιό και κατέλαβε την αίθουσα αναμονής όπου οχυρώθηκε και αντιστάθηκε. για 24 ώρες , μέχρι τη στιγμή που δέχτηκε επίθεση με καπνογόνα (până când este atacată cu gaze). Στο τέλος παρόλα αυτά οι Λεγεωνάριοι κατάφεραν  να επιβιβασθούν  στο τραίνο. Στη πόλη δεν απέμεναν παρά ο Ibrăileanu, ο Nuţu, και ο πατέρας μου που συνελήφθηκε. Άρχισαν τότε  οι διώξεις στη χώρα  : αγρότες , δάσκαλοι και κληρικοί συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν , τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν Οι εκλογές πήγαν ένα μήνα πίσω , στις 17 Απριλίου. Ο πατέρας μου αποφυλακίστηκε . Πήραν μέρος στον αγώνα , εμφανιζόνενοι στη πόλη οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Λεγεωνάριοι , υπό την ηγεσία των  Hristache Solomon, Συνταγματάρχη Cambureanu, Ventonic, Ifrim, εφημέριου Isihie, Peceli, Potolea κλπ. και μοιράστηκαν σε διάφορους τομείς , φτάνοντας .υπό τη κάλυψη της νύχτας , ο καθένας στη θέση του. Οι ομάδες από τις γειτονικές περιοχές  επέστρεψαν στη Tutova από διάφορα σημεία. Η ομάδα του Gh. Costea πέρασε το ποταμό Bârlad με το νερό να φτάνει μέχρι το λαιμό των ανδρών  ,(η ομώνυμη πόλη βορειανατολικά της Tutova υπήρξε η γενέτειρα του Κυβερνήτη Domnitor και διπλωμάτη Alexandru Ioan Cuza.Θ.Μ)   καθώς  όλοι οι δρόμοι προσέγγισης ήσαν φρουρούμενες. το αποτέλεσμα ήταν οι άνδρες να παρουσιαστούν   στις κάλπες βρεγμένοι "μέχρι το κόκκαλο". Το πρωί της 17 Απριλίου άρχισε η ψηφοφορία και συνεχίστηκε ημέρα και νύχτα (ziua şi noaptea). Στις 18 Απριλίου στις 5 το πρωί , αναγγέλθηκε η λεγεωναριακή νίκη. (Φιλελεύθεροι 5.200 αγρότες 4.000 ,οι άλλες μικρότερες ομάδες  2.000, οι Κουζιστές 500 ψήφοι. Αυτή η δεύτερη Λεγεωναριακή νίκη ενάντια στο συνασπισμό όλων των Ρουμάνων πολιτικάντηδων, επιτεύχθηκε με την επίμονη και την αταλάντευτη  και σιδερένια θέληση των λεγεωναρίων που με τον ηρωισμό και το αίμα τους είχαν αντιμετωπίσει εμπόδια , βρισιές, χτυπήματα  και διώξεις , και προκάλεσε  ένα ενθουσιασμό απερίγραπτο σε ολόκληρη τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου