Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

CORNELIU ZELEA CODREANU: ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 1921-1922

Η καινούρια Ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε δίχως απρόοπτα, με τη τελετή του αγιασμού. Για μια φορά ακόμα το Πανεπιστήμιο και το Ιάσιο βρίσκονταν σε γιορτή.(sunt în sărbătoare). 

Στο Bucureşti όμως , αυτό το μεγάλο γεγονός πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.
Εκεί, με την άφιξη των φοιτητών , η φοιτητική μάζα χανόταν στο πλήθος των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων , των θορύβων , των φώτων, των συμφερόντων που συγκρούονταν βίαια. Στο Ιάσιο , όταν έφευγαν οι φοιτητές , επικρατούσε μια γενική μελαγχολία , όπως όταν μετανάστευαν οι γέρανοι (cocorilor) και τα πουλιά του φθινόπωρου. Όταν επέστρεφαν οι φοιτητές , επέστρεφε η νιότη , ξαναγεννιόταν η ζωή . Ήταν ημέρα γιορτής.
Στο Βουκουρέστι ο φοιτητής αισθανόταν απομονωμένος μέσα σε ένα απέραντο πλήθος , που τον αγνοούσε , δεν τον εκτιμούσε τον επιτιμούσε , δεν ενδιαφερόταν γι αυτόν , δεν τον αγαπούσε.
Η εκπαίδευση του φοιτητή στο Ιάσιο είναι ασύγκριτη , γιατί ανατρέφεται , όπως το παιδί με τη φροντίδα της μητρικής αγάπης , κάτω από τη προστασία της αγάπης των Ρουμάνων. Εδώ το γένος εκπαιδεύει τους φοιτητές του . Εγώ ο ίδιος, οφείλω σ΄αυτό το Ιάσιο, ένα μεγάλο μέρος της ευγνωμοσύνης, για όλα όσα κατάφερα να κάνω. Ένοιωθα πάντα τη φροντίδα που μου εξασφάλιζε εκείνη η ψυχή του Ιασίου , ένοιωσα την αγάπη του, ένοιωσα τη προσμονή , την ενθάρρυνση ,τις προκλήσεις , το προσκλητήριο αγώνα. 
Ακόμη και τώρα αυτά τα αισθήματα συνοδεύουν όλους εμάς, τους φοιτητές του Ιασίου και θα μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή , όπως οι συμβουλές και η σταθερή μητρική στοργή .
Από όλες αυτές τις γενιές των φοιτητών που πέρασαν από το Ιάσιο, πόσοι και πόσοι από αυτούς δεν υιοθέτησαν για όλη τους τη ζωή τις εκκλήσεις του Ιασίου για αγώνα! Πόσοι δεν τις ασπάστηκαν μέχρι το τάφο , πόσους δεν βαρύνουν σήμερα οι μομφές για τη στάση τους. 
Ήδη από την αρχή της χρονιάς γινόταν αντιληπτός ο τρόπος που ο εβραιοκομμουνισμός υποχωρούσε αποπροσανατολισμένος , με το ηθικό σχεδόν ολοκληρωτικά πεσμένο. Καμία προσπάθεια αντίστασης.
Οι καινούριες φουρνιές των φοιτητών , που από καιρό επιθυμούσαν να ταχθούν στο πλευρό μας και είχαν μόλις εγγραφεί, ενημερώθηκαν για άλλους τους αγώνες μας . Φτάνοντας εδώ , εντάχθηκαν στις γραμμές μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου