Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΤΖΗ:ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ



Όταν το ΠΓ του ΚΚΕ, χωρίς να συμβουλευτεί καν τα μέλη της Κ.Ε, δέχτηκε τη συμφωνία της Βάρκιζας, πέτυχε την επικύρωσή της από την Κ.Ε του ΕΑΜ και έδωσε τις αναγκαίες εντολές στις καθοδηγήσεις  των κομματικών οργανώσεων  περιοχών , για πιστή εφαρμογή  των όρων της συμφωνίας, θεωρήθηκε πως ήταν πια καιρός να αρχίσει η πρακτική εφαρμογή της. Στις 15 του Φλεβάρη, το βράδυ, το Γ.Σ του ΕΛΑΣ  πήρε εντολή από την Κ.Ε του ΕΑΜ να εκδόσει τις απαιτούμενες διαταγές για την αποστράτευση . Το Γ.Σ συμμορφώθηκε, ίσως με ραγισμένη καρδιά, αλλά χωρίς αντίδραση και έστειλε την παρακάτω αποχαιρετιστήριο διαταγή. (Τόμος Α σελ 394-5)
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΤΗΣ 16.2.45
Αξιωματικοί, Καπεταναίοι και Αντάρτες του ΕΛAΣ - EΛAΝ
Ύστερα από τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 12 του μηνός, ο ένοπλος αγώνας του ΕΛΑΣ τελειώνει και ο ΕΛΑΣ αποστρατεύεται. Eπί τρία  σχεδόν χρόνια παλέψατε σκληρά ενάντια στον καταχτητή και με τις  θυσίες και τον ηρωισμό σας, παίρνοντας τα όπλα, ως επί  το πλείστον απ' τον καταχτητή, δημιουργήσατε ένα πραγματικό στρατό, ο οποίος ανάγκασε τους εχθρούς μας επανειλημμένως να ομολογήσουν την αξίαν του.
Με την πίστη σας, τον ηρωισμό σας και την αυτοθυσία σας δόσατε στον καταχτητή επανειλημμένα χτυπήματα  και, τέλος, όταν ύστερα από την προέλαση του Κόκκινου Στρατού στη Βαλκανική αναγκάστηκε να εκκενώσει την πατρίδα μας, σχεδόν μόνοι σας, με συνεχείς επιθέσεις σας τον αναγκάσατε να φύγει με μεγάλες απώλειες σε προσωπικό και υλικό και απελευ­θερώσατε τη χώρα μας. Τα βουνά και οι κάμποι της χώ­ρας μας, που είναι γεμάτοι από τάφους των εχθρών και τα συντρίμμια των πυροβόλων, αυτοκινήτων, γε­φυριών και άλλου υλικού, δείχνουν ότι είναι έργο σας.
Εξασφαλίσατε την τάξη και την ασφάλεια σε τέτοιο σημείο ώστε να αποχτήσει ο λαός απόλυτη εμπιστο­σύνη. Δόσατε άφθονο το αίμα σας, για την επιτυχία της απελευθέρωσης. Να είστε υπερήφανοι για το έργο σας και να έχετε ήσυχη τη συνείδηση σας ότι κάνατε το καθήκον σας προς την Πατρίδα.
Γυρίζοντας στα σπίτια σας πρέπει να είστε οι  καλύτεροι πολίτες και να εξακολουθήσετε ειρηνικά ερ­γαζόμενοι για την ευτυχία σας, την πλήρη αποκατάσταση των λαϊκών ελευθεριών, ώστε να καταστεί δυνατό  με την απόφαση του λαού να γίνει η πατρίδα μας κράτος συγχρονισμένο και ευτυχισμένο και πολιτικά πραγματικά δημοκρατικό. Όπως είσαστε καλοί πολεμιστές, αποδειχτείτε και καλοί πολίτες.
Στους  ηρωικούς μας νεκρούς που αιώνια θα περι­βάλλονται από τιμή και δόξα, κλίνουμε ευλαβικά τo γόνατο . Τα αγαθά τoυ πολέμου στον οποίον έπεσαν μπορεί ως σήμερα να μην ολοκληρώθηκαν Mα είμαστε  σίγουροι πως θα ολοκληρωθούν και πολύ σύντομα.
Αποχαιρετώντας όλους, εμείς που σας διοικήσαμε και παρακολουθήσαμε τους αγώνες σας, εκφράζουμε τo θαυμασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας και πιστεύουμε πως στη δοξασμένη ιστορία της Ελλάδας η σελίδα της δικής σας δράσης θα γραφεί με τα πιο λαμπρά γράμματα.
Ζήτω το αδάμαστο έθνος μας!
Ζήτω το πιο τρανό δημιούργημα του, ο ΕΛΑΣ μας!
                                                            ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
                                                            ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου