Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

THEODOR PLIEVIER :ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ


ΕΚΕΙ ΗΤΑΝΕ ΚΙ Ο ΓΚΝΟΤΚΕ. 


MΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΝΙΚΟΣ ΧΡ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ
 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΚΥΩΝ  1983
 Σελ


 Ήτανε μια μουντή μέρα του Νοέμβρη, κι ό Γκνότκε κρα­τούσε ένα φτυάρι. Οχτώ μέτρα μάκρος, δύο φάρδος κι ενάμισυ βάθος είχε ο τάφος που μόλις είχαν σκάψει: ο Γκνότ­κε, ο Άσλανγκ, ο Χούμπε, ο Ντίνγκερ κι ο Γκιμπφ. Ο λοχίας Γκνότκε, ο επιλοχίας Άσλανγκ, οι υποδεκανείς Χούμπε και Ντίνγκερ, καθώς κι ο φαντάρος Γκιμπφ, σε τίποτα δεν ξεχώρι­ζαν αναμεταξύ τους. Δεν είχαν ούτε γαλόνια, ούτε διακριτικά στις επωμίδες και τόσο τα χέρια και τα πρόσωπα, όσο κι οι στολές τους, ήταν όλα βουτηγμένα μες στη βρώμα. Είχαν σκάψει και την τελευταία φτυαριά. Ο Χούμπε κι ο Ντίνγκερ σήκωσαν ένα φορείο, ο Γκνότκε κι ο Γκίμπφ ένα άλλο. Τα φτυάρια τα είχαν καρφώσει στο σωρό των χωμάτων, και τώρα, με τα φορεία στα χέρια, έτρεξαν πέρα κι εξαφανί­στηκαν μέσα στην καταχνιά. Βρισκόντουσαν στον τομέα ανα­τολικά της Κλέτσκαγια και στην καμπή του Ντον, ανάμεσα Κλέτσκαγια και Βερτιάτσι, στην περιοχή της 376 Μεραρχίας Πεζικού. Σε δύο μέρες πορεία προς τ' ανατολικά, βρισκόταν ο Βόλγας και το Στάλινγκραντ. Εδώ ήταν το βόρειο πλευρό της μεραρχίας, και εκτεινόταν κατά μήκος της καμπής του Ντον. Πίσω τους, πάνωθε και κάτωθέ τους, απλωνόταν το μέτωπο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ )

MΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΝΙΚΟΣ ΧΡ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΚΥΩΝ ΟΕ 1983 Σελ
....Ο συνταγματάρχης Στάινλε , διέσχισε το μπροστινό τμήμα του υπογείου διαδρόμου. Πέρασε την αίθουσα διαβιβάσεων με τα τηλέφωνα και τους ασυρμάτους ,πέρασε το δωμάτιο του Αξιωματικού Πληροφοριών , του Αρχίατρου της Στρατιάς και του στρατηγού Ρόσκε, και έφτασε μπροστά στο παραπέτασμα που χώριζε τον εσωτερικό κύκλο διοικήσεως από το κύριο τμήμα του υπόγειου. Ξαφνικά μια πόρτα άνοιξε και μέσα στους θορύβους του πολυάσχολου πλήθους βρέθηκε μπροστά του ο μόνος άνθρωπος που ήθελε να αποφύγει- ο επιτελάρχης του Στρατηγείου της 6ης Στρατιάς. 
-Πού θέλετε να πάτε;ρώτησε επιτακτικά ο επιτελάρχης. 
-Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να δω τον Αρχιστράτηγο, Στρατηγέ μου. 
-Γιατί πολύ μεγάλη ανάγκη; Δεν μπορείτε να τον δείτε! Ούτε να το συζητάτε καθόλου.
Ο Στρατάρχης είναι απασχολημένος με πολύ επείγοντα ζητήματα. Είναι πολύ απασχολημένος και δεν πρέπει να ενοχληθεί με κανέναν τρόπο. -Στρατηγέ μου επείγοντα ζητήματα που έχουν σχέση με τη Στρατιά με έφεραν κι εμένα εδώ για να τον δω. -Σου απαγορεύω να μπεις!Το παραπέτασμα άνοιξε και βγήκε ένας λοχαγός. Με συγχωρείτε Στρατηγέ μου, που σας διακόπτω, αλλά είναι πολύ επείγον. Γύρισε προς τον επιτελάρχη και έκαναν μαζί ένα βήμα παράμερα. 
-Σας αναφέρω στρατηγέ μου ότι το σώμα αρμάτων παραδίδεται. 
-Μετά τη συζήτηση που είχα με τον Ντάμε και τον λόγο που μου έδωσε; Αδύνατον
-Η αναφορά δεν έρχεται από τον Ντάμε, αλλά από τον στρατηγό διοικητή τους. 
Ο διοικητής του σώματος αρμάτων ξαναγύρισε στην έδρα του, Herr General.Ο επιτελάρχης απόμεινε πίσω , να υψώνεται σα δέντρο, με ακόμα πιο αστραφτερή και λαμπερή από συνήθως ματιά του. Έδινε διαταγές,σύντομες και αλάθητες' και οι αξιωματικοί παραλάμβαναν τις διαταγές του και τις προωθούσαν παραπέρα. -Προς τον Α1 ,Τo Β1, Τo Γ1: Κάψτε όλα τα χαρτιά. Προς τον Α2 και το Β2: Kάψτε τις καταστάσεις και τα βιβλία. Προς τον A3: Κάψτε όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα. Προς τους Α4,Β4,Γ4,Δ4,Ε4: Κάψτε, κάψτε, κάψτε ! Ο διοικητής Διαβιβάσεων της Στρατιάς έλαβε και εκείνος τη διαταγή: -Κατάστρεψε τις συσκευές ασυρμάτων .Κατάστρεψε τους κώδικες. Η διαταγή ήταν αρκετά ξεκάθαρη, αλλά ο διοικητής Διαβιβάσεων δεν κατάλαβε αμέσως. Περίμενε κάτι διαφορετικό. Περίμενε τη διαταγή να πολεμήσουν, περίμενε το σάλο της μάχης σώμα προς σώμα μέσα στα υπόγεια δωμάτια, και στο τέλος τις νάρκες που θα τίναζαν στον αέρα ολόκληρο το χτίριο και μαζί και τον ίδιο και τους ασυρμάτους του, καταστρέφοντας έτσι για τα καλά το σύμπαν εκεί μέσα, Βγήκε από το δωμάτιό του για να επιβεβαιώσει την ακρίβεια της διαταγής που έλαβε . Απ' έξω βρήκε υπασπιστές αξιωματικούς, αξιωματικούς εφοδιασμού, αξιωματικούς γιατρούς και κτηνιάτρους, βαθμοφόρους ,γραφιάδες που όλοι τους είχαν λάβει την ίδια διαταγή. Εκεί ήταν επίσης ο συνταγματάρχης Κάρας που έλεγε σ' όλους όσους εύρισκε μπροστά του: -Μη σκοτίζεστε για τα υλικά σας. Κάψτε τα όλα! Δεν έχουν πια καμία αξία για μας! Στον διοικητή Διαβιβάσεων είπε: -Καλά την κατάλαβες την διαταγή. Κάνε σμπαράλια το μαγαζί σου..... Ο διοικητής Διαβιβάσεων ξαναγύρισε στο δωμάτιό του και συγκέντρωσε γύρω του τους άντρες. Πριν αρχίσει το έργο της καταστροφής, πήρε στον ασύρματο τη βόρεια ομάδα και τους έδωσε τον κώδικα. Έτσι αυτή η απομονωμένη ομάδα ήταν τώρα σε θέση να επικοινωνεί με την απ' έξω ομάδα στρατιών και κατευθείαν με το Βερολίνο. Έπειτα τα χαρτιά κάηκαν, οι ασύρματοι και η γεννήτρια BOSCH τσακίστηκαν. Ξανά μερικά φώτα έσβησαν και καινούργιες λάμπες θυέλλης παρουσιάστηκαν. Η φασαρία στην άκρη του υπόγειου, το κροτάλισμα των θραυσμάτων, οι δυνατές εκρήξεις πάνω στο υπόγειο, όλα σταμάτησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου