Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

CARLO ROSSELLI:

Πολιτική ομιλία του Carlo Rosselli που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό της Βαρκελώνης στις 13 Νοεμβρίου 1936

1.Σύντροφοι,αδέλφια, Ιταλοί, ακούστε.
Από το ραδιοφωνικό σταθμό της Barcellona σας ομιλεί ένας Ιταλός εθελοντής για να σας μεταφέρει το χαιρετισμό χιλιάδων εξόριστων Ιταλών αντιφασιστών που πολεμούν στις τάξεις της επαναστατικής Στρατιάς.
Μία Ιταλική φάλαγγα εδώ και τρεις μήνες μάχεται στο μέτωπο της Αραγονίας. Έντεκα νεκροί , είκοσι τραυματίες σύμφωνα με την εκτίμηση των Ισπανών συντρόφων : να η απόδειξη της θυσίας της.
Μια δεύτερη Ιταλική φάλαγγα που σχηματίστηκε τις τελευταίες ημέρες ,υπερασπίζεται ηρωικά τη Μαδρίτη. Σε όλα τμήματα βρίσκονται Ιταλοί εθελοντές , άνδρες που έχοντας χάσει την ελευθερία στην ίδια τους τη χώρα , αρχίζουν να την επανακτούν στην Ισπανία με το τουφέκι στο χέρι.
Καθημερινά καταφθάνουν Ιταλοί εθελοντές: από τη Γαλλία, από το Βέλγιο ,από την Ελβετία, από τις μακρινές Αμερικές.
Παντού υπάρχουν ιταλικές κοινότητες ,δημιουργούνται επιτροπές για τη Προλεταριακή Ισπανία. Ακόμα και από τη καταπιεσμένη Ιταλία έρχονται εθελοντές.
Στις γραμμές μας μετράμε κατά δεκάδες τους συντρόφους που με τίμημα χίλιους κινδύνους πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Στο πλευρό των βετεράνων του αντιφασισμού αγωνίζονται οι Νεολαίοι που παράτησαν το πανεπιστήμιο , το εργοστάσιο ακόμα και το στρατόπεδο. Λιποτάκτησαν από το πόλεμο των αστών για να συμμετέχουν στον επαναστατικό πόλεμο.
2.Ιταλοί ,ακούστε. Σας μιλά ένας Ιταλός εθελοντής από το ραδιοφωνικό σταθμό της Barcellona. Πριν από έναν αιώνα ,η σκλάβα Ιταλία , σιωπούσε και υπέφερε κάτω από το πέλμα της Αυστρίας , των Boυρβώνων , των Σαβόια , των παπάδων.
Κάθε προσπάθεια για απελευθέρωση συνθλιβόταν δίχως έλεος. Όσοι δεν βρίσκονταν στη φυλακή υποχρεώνονταν να πάρουν το δρόμο της εξορίας. Αλλά και εκεί στην εξορία δεν εγκατέλειπαν τον αγώνα .. Ο Santarosa στην Ελλάδα, ο Garibaldi στην Αμερική, ο Mazzini στην Αγγλία, ο Pisacane στη Γαλλία , και μαζί τους τόσοι άλλοι , που μη μπορώντας να αγωνιστούν μέσα στη χώρα τους , αγωνιζόντουσαν για την ελευθερία των άλλων λαών , αποδεικνύοντας στο κόσμο ότι οι Ιταλοί ήσαν άξιοι για να ζουν ελεύθεροι. Από τις θυσίες αυτές, από αυτά τα παραδείγματα βγήκε καθαγιασμένο το Ιταλικό ζήτημα. Οι Ιταλοί απόκτησαν και πάλι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.
3.Σήμερα μια καινούρια τυραννία πολύ πιο θηριώδη και ταπεινωτική από τη παλιά μας καταπιέζει. Δεν είναι πια ο ξένος αυτός που κυριαρχεί. Είμαστε εμείς που επιτρέψαμε σε μια μειοψηφία στασιαστών να μας πατήσει στο λαιμό , που χρησιμοποιώντας όλες τις προνομιούχες ομάδες , κρατά σε ομηρία την εργατική τάξη και τη σκέψη των Ιταλών.
Κάθε προσπάθεια ενάντια στη συμπαγή δικτατορική στρατιά φαίνεται να είναι δίχως ελπίδα. Εμείς όμως δεν χάνουμε τη πίστη. Γνωρίζουμε ότι οι δικτατορίες έρχονται και παρέρχονται οι λαοί όμως παραμένουν. Η Ισπανία μας προσφέρει την καλύτερη απόδειξη. Κανείς δεν μιλά πλέον για τον de Rivera. Κανείς δεν πρόκειται να μιλήσει αύριο για τον Μουσσολίνι . Και όπως τότε στο Risorgimento, την πιο σκοτεινή εποχή, όταν σχεδόν κανείς δεν τολμούσε ούτε ακόμα και να ελπίζει, ερχόντουσαν από το εξωτερικό το παράδειγμα και η προτροπή , έτσι σήμερα είμαστε πεπεισμένοι ότι από αυτή τη μέτρια αλλά ανδροπρεπή προσπάθεια των Ιταλών Εθελοντών ,θα δημιουργηθεί αύριο μια ισχυρή θέληση για εξέγερση.
Με αυτή τη κρυφή ελπίδα τρέξαμε στην Ισπανία. Σήμερα εδώ, αύριο στην Ιταλία.
4.Αδέλφια, σύντροφοι Ιταλοί , ακούστε. Σας μιλά ένας εθελοντής από το ραδιοφωνικό σταθμό της Barcellona Μη δίνετε βάση στις ψεύτικες ειδήσεις του φασιστικού τύπου , που περιγράφει τους ισπανούς επαναστάτες σαν ορδές αιμοσταγών παραφρόνων τις παραμονές μάλιστα της ήττας τους. Η επανάσταση στην Ισπανία είναι νικηφόρα. Εισδύει κάθε ημέρα και βαθύτερα στη ζωή του λαού ανανεώνοντας θεσμούς , διορθώνοντας αδικίες αιώνων Η Μαδρίτη δεν έπεσε ούτε πρόκειται να πέσει. Όταν φαινόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης , μια θαυμάσια εξέγερση του λαού αναχαίτιζε την εισβολή και άρχιζε την αντεπίθεση. Το σύνθημα της επαναστατικής πολιτοφυλακής που μέχρι τώρα ήταν "No pasaran" μετονομάστηκε σε " Pasaremos",δηλαδή εμείς ,οι επαναστάτες και όχι οι φασιστές θα περάσουμε. Η Catalogna, η Valencia, όλες οι μεσογειακές ακτες , το Bilbao και άλλες εκατό πόλεις , η πλέον πλούσια ζώνη , πιο εξελιγμένη και πιο βιομηχανοποιημένη της Ισπανίας βρίσκεται σταθερά στα χέρια των επαναστατικών δυνάμεων .
5.Μια νέα Τάξη γεννήθηκε , που είναι βασισμένη στην ελευθερία και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Στις φάμπρικες δε διοικεί πια το αφεντικό , αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι , μέσα από εργατικά συμβούλια και συνδικάτα.
Στους αγρούς δεν υπάρχει πλέον ο μεροκαματιάρης που ήταν υποχρεωμένος να κάνει μια εξαντλητική εργασία για το συμφέρον άλλων. Ο αγρότης είναι αφεντικό της γης που καλλιεργεί κάτω από τον έλεγχο των Δημαρχείων ,Στα γραφεία , οι υπάλληλοι , οι τεχνικοί δεν υπακούουν πλέον σε μια ιεραρχία από παιδιά του μπαμπά , αλλά σε μια καινούρια ιεραρχία βασισμένη στις ικανότητες και την ελεύθερη επιλογή. Υπακούουν ή καλύτερα συνεργάζονται , γιατί στην επαναστατική Ισπανία και πάνω από όλα στη Catalogna libertaria οι πιο τολμηρές κοινωνικές κατακτήσεις γίνονται με σεβασμό στη προσωπικότητα του ατόμου και την αυτονομία των ανθρωπίνων ομάδων.
Κομμουνισμός ναι αλλά libertario. Κοινωνικοποίηση των μεγάλων βιομηχανιών και του χοντρεμπορίου αλλά όχι κρατικολατρεία :η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της ανταλλαγής νοείται σαν μέσο που θα απελευθερώσει τον άνθρωπο από όλες τις σκλαβιές.
6.Η τρέχουσα εμπειρία στην Ισπανία. έχει για όλους καταπληκτικό ενδιαφέρον .Εδώ δεν πρόκειται για δικτατορία,για στρατοκρατούμενη οικονομία, δεν απορρίπτονται οι πνευματικές αξίες της Δύσης , αλλά συναδελφώνονται οι πιο προωθημένοι κοινωνικοί μετασχηματισμοί με την ελευθερία. ............... ...... ... ..... ........ .. ........................................
7.Αδέλφια , σύντροφοι Ιταλοί ,ακούστε. Ένας εθελοντής σας μιλά από το ραδιοφωνικό σταθμό της Barcellona για να σας μεταφέρει τους χαιρετισμούς των Ιταλών εθελοντών .Στην άλλη όχθη της Μεσογείου ένας καινούριος κόσμος γεννιέται. Είναι ο αντιφασιστικός ξεσηκωμός που ξεκινά στη Δύση. Από την Ισπανία θα απλωθεί στην Ευρώπη. Πριν από όλα θα φτάσει στην Ιταλία που βρίσκεται τόσο κοντά στην Ισπανία λόγω γλώσσας, παραδόσεων ,κλίματος , ηθών και τυράννων . Θα φθάσει γιατί η ιστορία δεν σταματά , η πρόοδος εξελίσσεται ,οι δικτατορίες είναι παρενθέσεις στη ζωή των λαών , ..................................................
9.Να μη πιστέψετε επίσης στο φασιστικό τύπο που περιγράφει τη Καταλονία , που στη πλειοψηφία της είναι αναρχοσυνδικαλιστική , σαν να είναι στο έλεος του τρόμου και των ταραχών .Ο Καταλανικός αναρχισμός είναι ένας δημιουργικός σοσιαλισμός ευαίσθητος σε προβλήματα ελευθερίας και πνευματικής καλλιέργειας. ...................... ........ Όλες τις ημέρες, αεροπλάνα που πρόσφερε ο Ιταλικός τα οποία πιλοτάρουν μισθοφόροι που ατιμάζουν τη χώρα μας ,ρίχνουν βόμβες εναντίον ανυπεράσπιστων πόλεων κομματιάζοντας γυναίκες και παιδιά . Όλες τις ημέρες ιταλικά βλήματα, φτιαγμένα από ιταλικά χέρια, μεταφερμένα με ιταλικά πλοία , και ριγμένα από ιταλικά κανόνια πέφτουν στα χαρακώματα των εργατών . Η καλύτερη απόδειξη μας δίνεται από από τη Barcellona, όπου, παρ ολες τις δυσκολίες του πολέμου , η ζωή συνεχίζεται κανονικά και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργουν όπως ή καλύτερα ακόμα από πριν.Ο Franco θα είχε αποτύχει από καιρό , αν δεν υπήρχε η μαζική φασιστική βοήθεια. Τι ντροπή για τους Ιταλούς να γνωρίζουν ότι η δική τους κυβέρνηση , η κυβέρνηση ενός λαού που ένα καιρό ήταν η προφυλακή των αγώνων για την ελευθερία , προσπαθεί να δολοφονήσει τις ελευθερίες του Ισπανικού λαού.
Η προλεταριακή Ιταλία οφείλει να ξυπνήσει. Η ντροπή να σταματήσει. Από τα εργοστάσια και τα ιταλικά λιμάνια δεν πρέπει να φεύγουν δολοφονικά όπλα. .Όπου δεν είναι δυνατό το απ ευθείας μποϋκοτάζ πρέπει να μεθοδευθεί το μυστικό σαμποτάζ. Ο Ιταλικός λαός δεν πρέπει να γίνει ο χωροφύλακας της Ευρώπης. Αδέλφια, σύντροφοι Ιταλοί , ένας ιταλός εθελοντής σας μιλά από το ραδιοφωνικό σταθμό της Barcellona, στο όνομα των χιλιάδων Ιταλών πολεμιστών.
..............................................................................
Εδώ δίνονται μάχες , άνθρωποι σκοτώνονται αλλά την ίδια στιγμή καταγράφονται νίκες για την ελευθερία και τη χειραφέτηση όλων των λαών.
Ιταλοί βοηθήστε την Ισπανική Επανάσταση . Εμποδίστε το φασισμό να υποστηρίξει τους στασιαστές και φασίστες στρατηγούς. Συγκεντρώστε χρήματα Ακόμη και αν λόγω αλλεπάλληλων διώξεων η λόγω αξεπέραστων δυσκολιών δεν μπορείτε να πολεμήσετε αποφασιστικά τη δικτατορία στο τόπο σας , τρέξτε να ενισχύσετε τις φάλαγγες των Ιταλών Εθελοντών στην Ισπανία. Όσο πιο γρήγορα νικήσει η προλεταριακή Ισπανία , τόσο πιο γρήγορα θα ανατείλει για τον ιταλικό λαό ο καιρός της εξέγερσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου