Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΤO Β' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ.....Ιστορία, προσφορά και δράση


Το Β’ Σώμα Στρατού συγκροτήθηκε στην Αθήνα στις 17 Αυγούστου 1913 και το Δεκέμβριο του ιδίου έτους, εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Έλαβε μέρος στον Α’ ΠΠ και η συμμετοχή του στο «Μακεδονικό Μέτωπο», με τις συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ, ήταν καθοριστική και συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη, αφού απετέλεσε την «αιχμή του δόρατος» στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ακολούθως, έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία και  ανασυγκροτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1922 στην Ανατολική Μακεδονία και εντάχτηκε στη Στρατιά Έβρου. 
Στον Ελληνοιταλικό πόλεμο το Σώμα αντιμετώπισε την Ιταλική επίθεση και δέχθηκε τον κύριο όγκο των Ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή της ευθύνης του…..και κοντά τρεις μήνες μετά  οι ένοπλες δυνάμεις της Πατρίδας μας είχαν καταλάβει ολόκληρο σχεδόν το χώρο της Βορείου Ηπείρου, με το Β’ ΣΣ να δίνει σημαντικούς και νικηφόρους αγώνες φθάνοντας στις αρχές Μαρτίου 1941, μέχρι το Πόγραδετς και τη Χειμάρα στην Αδριατική. Διαλύθηκε με την ανακωχή του 1941, ανασυγκροτήθηκε το 1946 κι εγκαταστάθηκε  στη Λάρισα, συμμετείχε στο συμμοριτοπόλεμο…..και με τη λήξη του εγκαταστάθηκε στην Κοζάνη. 
Το Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδας (ΕΚΣΕ) στην Κορέα αποτελούνταν κυρίως από μονάδες του Β’ Σώματος κι από τις 30 Δεκεμβρίου του 1950 μέχρι τις 27 Ιουλίου του 1953, το ΕΚΣΕ έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, στις οποίες διακρίθηκε ιδιαίτερα  και κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις. 
Το Β’ ΣΣ παρέμεινε στην Κοζάνη μέχρι τον Ιούλιο του 1962, οπότε μετεγκαταστάθηκε στη Βέροια, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα, στο στρατόπεδο «Μακεδονομάχου ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΥΝΤΑ». (Διαβάστε περισσότερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου