Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόκειται για ένα ταξίδι αναψυχής  που το ζεύγος Γκαίμπελς πραγματοποίησε με λίγους φίλους στην Ελλάδα . Η επίσκεψη  διήρκεσε από το βράδυ της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 1936 μέχρι και το πρωινό της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός, ότι η επίσκεψη είχε αυστηρά ιδιωτικό χαρακτήρα , το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον υπήρξε πολύ μεγάλο, φωτογραφίες των Γερμανών επισκεπτών δημοσιεύτηκαν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της εποχής και η επίσημη πολιτεία αντιμετώπισε τον Γερμανό υπουργό σαν ένα πραγματικό φίλο της Ελλάδας.

Το ζεύγος Γκαίμπελς και η ολιγάριθμη ακολουθία τους [1] φθάνουν στην Αθήνα, μέσω Βουδαπέστης, το βράδυ της 20 Σεπτεμβρίου 1936 ημέρα Κυριακή. Η επίσκεψη αν και έχει ιδιωτικό χαρακτήρα τραβά πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο του Τατοΐου για να καλύψουν το γεγονός . Στο αεροδρόμιο τον Γερμανό υπουργό και την ακολουθία του  υποδέχονται από τη πλευρά της ελληνικής πολιτείας ο διευθυντής της Εθιμοτυπίας κ. Βικέλας και ο Γραμματέας του υπουργείου των Εξωτερικών κ. Ανδρ. Παππάς, ο οποίος έχει ορισθεί ξεναγός των φιλοξενουμένων. Παρών και ο ανώτερος διοικητής Αεροπορικων Σχολών Υποστράτηγος κ. Αποστολόπουλος. Από γερμανικής πλευράς παρόντα είναι τα υψηλόβαθμα μέλη  της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με επικεφαλής τον επιτετραμμένο κ. Κοτ. Ένας από τους παρευρισκόμενους, ο ρεπόρτερ της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ καταγράφει τις πρώτες εντυπώσεις .
Όταν προχθές το βράδυ (20 Σεπτεμβρίου 1936) , ο δόκτωρ Γκαίμπελς κατέβηκε ήρεμα εις το Τατόι την μικράν κλίμακαν του σιδερένιου πουλιού της Λουφτ -Χάνσα , οι αναμένοντες την άφιξίν του εδοκίμασαν κάποιαν έκπληξιν . Ο δημοφιλέστερος μετά τον Φύρερ ηγέτην του 3ου Ράιχ , που είχαν προ οφθαλμών , την στιγμήν εκείνην, ήτο ένας νέος μετριωτάτου αναστήματος με νεανικώτατον πρόσωπον , που δεν τον έδειχνεν μεγαλύτερον των 27 ετών μολονότι εις την πραγματικότητα είναι σαράντα περίπου. Πρόσωπον μικρόν, μεγάλον μέτωπον με τα μαλλιά κτενισμένα πίσω έχει μια δροσιά κάτι περισσότερον από νεανικήν .Το γέλοιο του ακόμη, γέλοιο πλατύ και καλόκαρδο με το οποίο εδέχθη τας ευχάς των αναμενόντων , του είχαν αφαιρέσει όλην την στυγνότητα του κεραυνοβολούντος ρήτορος του συνεδρίου της Νυρεμβέργης όπως τον είδαν εις την τελευταίαν φωτογραφίαν του Γερμανοί και ξένοι.
Αλλά με την πρώτην επαφήν μαζί του επίσημοι και δημοσιογράφοι , επήραν δείγματα ασφαλή της ισχυράς του ιδιοσυγκρασίας. Αι κινήσεις του ήσαν κάτι περισσότερον από ζωηραί .Το βλέμμα του αληθινά κεραυνοβόλον . Αλλ' εντονοτέρα ακόμη η φωνή του η γνώριμος από το ραδιόφωνον μεταλλική φωνή , η οποία συνεγείρει-όπως μαρτυρούν οι οιδότες- τα πλήθη των Γερμανών........
[2] 

Αναμνηστική φωτογραφία του ζεύγους Γκαίμπελς
στο Σέσιλ της Κηφισιάς
Συνηθισμένος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις ο Γκαίμπελς τους αντιμετωπίζει με ήρεμο μειδίαμα. Παρατηρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προβεί σε πολιτικές δηλώσεις και υπόσχεται μια συνέντευξη τύπου όπου οι δημοσιογράφοι μπροστά από ένα φλιτζάνι τσάι θα έχουν όλο το χρόνο να του υποβάλουν τις ερωτήσεις τους. Οι δημοσιογράφοι όμως που για χάρη του έχουν απαρνηθεί ακόμη και τη θεσμοθετημένη κυριακάτικη αργία δεν παραιτούνται εύκολα και συνεχίζουν να το βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Υποκύπτοντας σ΄όλη αυτή τη πίεση ο Γκαίμπελς κάνει τις πρώτες του δηλώσεις. Εκφράζει τη χαρά του που ικανοποιεί ένα παιδικό του όνειρο, αναφέρεται με ποιητική διάθεση στο θείο όραμα του γαλανού ουρανού , στην  απαράμιλλη ελληνική φύση, στα γαλάζια νησιά που πρωτοείδε  από ψηλά, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην  ομορφιά της Σκιάθου και εξομολογείται φανερά μια βαθιά  επιθυμία του. 

-Στη Σκιάθο θα ήθελα να χτίσω ένα σπιτάκι για να περάσω εκεί το υπόλοιπο της ζωής μου.

Στη συνέχεια, η πολιορκία χαλαρώνει , οι επισκέπτες και η συνοδεία τους επιβιβάζονται στα αυτοκίνητα που περιμένουν και όλοι μαζί κατευθύνονται στο ξενοδοχείο Σέσιλ της Κηφισιάς που έχει επιλεγεί σαν προσωρινός τόπος διαμονής μέχρι να ολοκληρωθούν οι  ετοιμασίες για τη προβλεπόμενη μετεγκατάστασή τους στο ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας , στο ιστορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας.

Ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες , ο Γκαίμπελς δεν σταματά να εκφράζει τον  ενθουσιασμό του για την ελληνική γη με τη τόση μεγάλη ιστορία και δηλώνει ανυπόμονος να ξεκινήσει τη την περιήγησή του όσο γίνεται πιο νωρίς  το πρωί.


Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 

Από πολύ νωρίς το ζεύγος Γκαίμπελς και η συνοδεία τους μετακινούνται στο κέντρο των Αθηνών .Πρώτος σταθμός το Στάδιο και στη συνέχεια οι στύλοι του Ολυμπίου Διός. 

Στις 10.45 ο Γκαίμπελς αποχωρίζεται από τη συντροφιά του και μεταβαίνει στα Ανάκτορα για να εγγραφεί στο βιβλίο παρουσιάσεων στα πλαίσια της εθιμοτυπικής διαδικασίας, Στις 11 συνοδευόμενος από το Γερμανό επιτετραμμένο μεταβαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών όπου γίνεται δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μεταξά.

Σε φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα, οι δύο άνδρες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα πλαίσια μιας εικοσάλεπτης συζήτησης. Μετά την αναχώρηση του Γερμανού επισκέπτη ο Μεταξάς υποκύπτει στις απαιτήσεις των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων και προχωρεί σε σύντομες δηλώσεις.

Η συνομιλία μου μετά του υπουργού της προπαγάνδας κ. Γκαίμπελς διεξήχθη εις λίαν φιλικόν τόνον. Άλλως τε ο κ. Γκαίμπελς από της εποχής των σπουδών του έχει ασχοληθη πολύ με την αρχαίαν Ελλάδα και γνωρίζει καλώς τον αρχαίον πολιτισμόν της. Είναι δε ευτυχής, ως μου είπεν , που ήλθε αν επισκευθή και να ίδη εκ του πλησίον την Ελλάδα.

Από τα Ανάκτορα, το Υπουργείου Τύπου και Τουρισμού δεν απέχει πολύ. Στα πλαίσια των εθιμοτυπικών επαφών του με μέλη της Κυβέρνησης ο Γκαίμπελς επισκέπτεται αμέσως μετά τον ομόλογό του Νικολούδη , με τον οποίο έχει μια εγκάρδια και χαλαρή συνομιλία στη διάρκεια της οποίας, αποδέχεται και τυπικά, τη πρόσκληση του Έλληνα υπουργού να παρακαθήσει σε γεύμα προς τιμή του, στο γραφικό Μαραθώνα το ίδιο κιόλας μεσημέρι. Στην ατζέντα των επαφών του υπουργού υπάρχει μια ακόμη εκκρεμότητα . Οφείλει να περάσει από τα παλαιά ανάκτορα όπου έχει την έδρα της η Διοίκηση Πρωτευούσης για να χαιρετήσει το παλιό του γνώριμο Κοτζιά. Ο Κοτζιάς στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων βρισκόταν στο Βερολίνο και είχε αφήσει στο Γκαίμπελς και τους άλλους Γερμανούς επισήμους  τις καλύτερες εντυπώσεις. Όταν μάλιστα ο Κοτζιάς τον προσκάλεσε να επισκεφτεί επίσημα την Ελλάδα το δέχτηκε με μεγάλη χαρά................
Το μεσημέρι οι προβολείς της δημοσιότητας μετατοπίζονται στο γειτονικό Μαραθώνα. .Στο κατάλληλα διαμορφωμένο περίπτερο του Τουρισμού, με θέα το φράγμα, ο Νικολούδης αποδεικνύεται ένας έξοχος οικοδεσπότης [3] .
Καμμίαν επισημότητα δεν είχε το γεύμα αυτό , αν έλειπαν μάλιστα αι ελληνικαί και γερμανικαί σημαίαι με τας οποίας είχε στολισθή το περίπτερον , τίποτε δεν θα επρόδιδεν, ότι εφιλοξενείτο εκεί ο υπαρχηγός του Χίτλερ. Το τραπέζι απλά στρωμένο με υφαντό τραπεχομάνδηλο και τα Σκυριανά έπιπλα του περιπτέρου, έδιναν εις το γεύμα την ατμόσφαιραν γραφικού νησιωτικού αρχοντικού, όπως εκείνο ακριβώς που επεθύμησε να είχε, δια να περάση όλην του τηγν ζωήν ο δόκτωρ Γκαίμπελς. Μικρές χάρτινες σημαιούλες , ελληνικές και γερμανικές , καρφωμένες επάνω σε αφράτα μήλα που είχαν σκορπισθή επάνω εις το τραπέζι, έδιδαν και εδώ , αυτές μόνον , το χαρακτήρα της επισημότητος του γεύματος .Κατά τα επιδόρπια ηγέρθησαν φυσικά και προπόσεις. Αλλά ούτε αυταί είχαν το σχοινοτενές των επισήμων προπόσεων. Συντομώτατες,φιλικώτατες, ευχάριστες, δεν ήσαν παρά το "καλοσώρισμα" που θα ημπορούσε να απευθύνη αίφνης μία καλοδεχτική Σκυριανή αρχόντισσα εις φιλοξενουμένους της. Αλλ' εκείνο που ετόνωσε ακόμη περισσότερον τας ενθουσιώδεις εντυπώσεις του κ.Γκαίμπελς από την επαφήν του με την ειδυλλιακήν ελληνικήν φύσιν, ήτο ο ουρανός της ο καταγάλανος και το μαγευτικόν τοπίον της λίμνης του Μαραθώνος. Και μόλις ετελείωσε το φαγητόν εβγήκε γρήγορα -γρήγορα μολονότι το πολεμικόν τραύμα του δεξιού του ποδός τον κάμνει να χωλαίνη ελαφρώς - εις την ωραίαν βεράντα του περιπτέρου που την επλημμύριζεν η γλυκειά θαλπωρη του φθινοπωρινού ηλίου δια να απολαύση καλύτερα την μαγείαν της.Η θέα της λίμνης που ξαπλώνεται από το τεράστιον προστατευτικόν της ανάχωμα μέχρι των αντικρυνών λοφίσκων που την περιβάλλουν , τον επλημμύρισε χαράν. Γεμάτος κέφι , γελών ευχαριστημένος με τα αστεία της συντροφιάς του, έδειχνε καθαρά , ότι η γελαστή ελληνική φύσις τον είχε επηρεάσει έως τα μύχια της ψυχής του. Εκεί εις την βεράνταν , συνδιαλεγόμενος με τον κ. Νικολούδην , επήρε τον καφέ του , και εφωτογραφήθη από ελλοχεύοντα φωτορεπόρτερ της "Ακροπόλεως". Τα έργα του Μαραθώνος επέσυραν ιδιαιτέρως την προσοχήν του. Και ήκουε με ενδιαφέρον την ιστορίαν της κατασκευής των και την σημερινήν των θέσιν, αποχωρήσας αργά το απόγευμα.[4]

Στο μεταξύ στο ξενοδοχείο της  Μεγάλης Βρετανίας  όλα είναι έτοιμα για τη φιλοξενία  του Γερμανού Υπουργού  και της συνοδείας του. Για το  ζεύγος Γκαίμπελς έχουν κρατηθεί τρία διαμερίσματα τα υπ' αριθμόν  426-428-430 και για τη συνοδεία τους τα διαμερίσματα  424-520-530-435-428-418 -420. 
Όπως διαβεβαιώνει ο ρεπόρτερ της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος":

Ένα από τα διαμερίσματα χρησιμοποιείται ως γραφείον του κ. Γκαίμπελς. Εις αυτό δε παραμένει συνεργαζόμενος με τους ανωτέρους συνεργάτας του υπουργείου του, οι οποίοι τον συνοδεύουν. Κάθε είδησι, κάθε πληροφορία η οποία τον ενδιαφέρει , μεταφράζεται από αυτούς και τίθεται υπ' όψιν του Γερμανού υπουργού.Πολλές φορές οι εν λόγω συνεργάται του παραμένουν ολόκληρον την νύκτα δια να διεκπαεραιώσουν την αλληλογραφίαν του.....
Η ιδία η κ. Γκαίμπελς, η οποία είναι μια υπερβολικά συμπαθής και απλή Γερμανίδα έχει στολίσει το διαμέρισμά των με λουλούδια της Αττικής.Τα λουλούδια , όπως μας επληροφόρησαν , είναι μία από τις μικρές αδυναμίες της, οι οποίες αποκαλύπτουν την ευγένεια της ψυχής της.[5]
Το βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός  παραθέτει επίσημο δείπνο  προς τιμήν του ζεύγους Γκαίμπελς στο ξενοδοχείο της "Μεγάλης Βρετανίας" .
Εις την μεγάλην τραπεζαρίαν όπου παρετέθη το γεύμα ωραίος διάκοσμος από τριαντάφυλλα και κόκκινες ντάλιες. Παρεκάθησαν ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως και η Κα Μεταξά, ο υπουργός κ. Κοτζιάς, ο υπουργός και η Κα Νικολούδη με λευκά, ο επιτετραμμένος της Γερμανίας και η Κα Κόρτ με κομψήν τουαλέτταν βιολίν , ο κ και η κ Λ. Μελά, ο κ. Δ.Βικέλας ο κ. Ανδρουλής και άλλοι.[6]


Τρίτη 22  Σεπτεμβρίου.

Ο Γκαίμπελς ξυπνά αρκετά νωρίς. Έχει μια συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες πάνω σε τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και γύρω στις 10 το πρωί η ομάδα  των Γερμανών επισκεπτών ανεβαίνει στον Ιερό βράχο . Τους ακολουθούν οι κ. κ Κυπαρίσσης και Φέντλ διευθυντής της Γερμανικής Σχολής. 

Αι κλασσικαί αρχαιότητες , ως φαίνεται, αυτήν τουλάχιστον
την φοράν, έπεσαν εις τα βλέμματα εμπνευσμένων θαυμαστών της αχαϊκής τέχνης , διότι τόσον ο Γερμανός υπουργός, όσον και η κομψοτάτη αλλά και εκτάκτως μορφωμένη σύζυγός του κ. Μάγδα Γκαίμπελς , η οποία τον συνώδευσε παντού , παρέμειναν επί μακρόν αποθαυμάζοντες τους επί του ιερού βράχου αρχαιολογικούς θησαυρούς. [7]
Κάποια στιγμή , ο Γκαίμπελς στρέφεται προς το μέρος του βαρώνου φον Βάσσενχωφ:
-Θα έλθωμε και το απόγευμα , μετά την δύσιν του ηλίου για ν΄απολαύσωμε αυτό το υπέροχον θέαμα. Άλλωστε αυτά τα ιστορικά μνημεία χρειάζονται μελέτην και δεν δύναται να το ιδή κανείς με το βλέμμα ενός περιηγητού. Αυτό θα αποτελούσε αληθινήν ιεροσυλίαν.
Γύρω στο μεσημέρι οι επισκέπτες   διακόπτουν  την επίσκεψή του στην Ακρόπολη και κατευθύνονται προς το Θησείο και τον Κεραμεικό. Στο δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο τους,  σταματούν για να θαυμάσουν το αρχιτεκτονικό τρίπτυχο της Βιβλιοθήκης -Πανεπιστημίου -Ακαδημίας . 
Ακολούθως  ο κ. Γκαίμπελς  εξεφράσθη  ενθουσιωδώς  δια τα τρία αυτά κτίρια, εμπνευσμένα , ως γνωστόν  , από την ελληνιστικήν  τέχνην και θεωρούμενα ως αντιπροσωπευτικά των πρώτων τάσεων   της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής από της απελευθερώσεως των Αθηνών. Επίσης εν θουσιωδώς εξεφράσθη ο κ. υπουργός δια τας τοιχογραφίας του Πανεπιστημίου  και τα γλυπτά της Ακαδημίας, οφειλόμενα , ως γνωστόν , εις την σμίλην του μεγαλειτέρου  των νεοελλήνων  γλυπτών  αειμνήστου Βιτσάρη , προώρως δυστυχώς εκλιπόντος.[8]
Οι επισκέπτες στη συνέχεια γευματίζουν σε στενό κύκλο ,στο εστιατόριο του ξενοδοχείου τους."Μεγάλης Βρετανίας"
Εγευμάτισε δε (ο Γκαίμπελς ) εις το εστιατόριον της "Μεγάλης Βρεττανίας".Το γεύμα του απετελείτο από λίγα ορεκτικά, κρέας, γλυκό και φρούτα. Προ πάντων  δε άφθονα σταφύλια.Του ήρεσαν ιδιαιτέρως μάλιστα η Κορινθιακή σταφίδα και τα ροζακιά.[9] 


Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός αποσύρθηκε στο διαμέρισμά του για μία σύντομη ανάπαυση. Στις 5 οι Γερμανοί επισκέπτες παίρνουν και πάλι το δρόμο για την Ακρόπολη όπου παρέμειναν "επί τρίωρον και πλέον".

Την φοράν αυτήν επεσκεύθησαν εν ανέσει το μουσείον της Ακροπόλεως και περιειργάσθησαν  τα ένδοξα  ερείπια με επιμονήν  και παρατηρητικότητα ειδικών. Ακολούθως παρηκολούθησε το ζεύγος το θέαμα της δύσεως του Ηλίου από της Ακροπόλεως και απεθαύμασε την πανοραματικήν άποψιν της πρωτευούσης υπό το χρυσίζον φως του αττικού δειλινού. Ο κ. Γκαιμπελς δεν ηδύνατο να αποκρύψη την χαράν του  δια το πλήθος των ωραίων εντυπώσεων  του εκ της ιδιωτικής αυτής περιοδείας του, τονίσας ότι η χθεσινή ημέρα του υπήρξε μία από τας ωραιοτέρας της όλης ζωής του. Εις την Ακρόπολιν  ο κ. υπουργός παρέμεινε  μέχρις  ότου σχεδόν  ενύκτωσε, μεθ' ο κατήλθεν  ίνα συναντήση , τον υπουργόν -διοικητήν  της Πρωτευούσης κ. Κοτζιάν, όστις και του παρέθεσε  γεύμα φιλικόν  εις την ...ταβέρναν του Σιλιβάκη.
Το ιδιόρρυθμον του περιβάλλοντος  της αθηναϊκής ταβέρνας απετέλεσεν ευχάριστον έκπληξιν δια τον κ και την κυρία Γκαίμπελς .Κατά το γεύμα εσερβιρίσθησαν  τα γνωστά αθηναϊκά φαγητά και ρετσίνα, η δε Αθηναική Χορωδία υπό τον κ. Γλυκοφρίδη ετραγούδησε  διάφορα ελληνικά τραγούδια  Εξ αυτών το "Σαράντα παλληκάρια  από τη Λειβαδιά" υπερήρεσεν εις τον κ Γκαίμπελς  με την  συναρπαστικότητα του μαχητικού του ρυθμού. Μετά την χορωδίαν ετραγούδησε , τη συνοδεία κιθάρας, η νεαρά καλιτέχνης δεσποινίς Τασσοπούλου[10]  και τόσον ήρεσεν εις τον επίσημον Γερμανόν το εξαιρετικόν μέταλλον  της φωνής της, ώστε απεφάσισε να την παραλάβη μαζί του φεύγων εις Γερμανίαν και να την σπουδάση εις την Μουσικήν Ακαδημίαν  του Βερολίνου  ως υπότροφον της Γερμανικής Κυβερνήσεως.[11] 
 Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί τη Τετάρτης το ζεύγος συνοδευόμενο από τον επιτετραμμένο της Γερμανίας και τον ξεναγό τους αναχωρεί στις 9 για τους Δελφούς. Είναι η αρχή μιας μεγάλης περιοδείας με σταθμούς Κόρινθο , Επίδαυρο , Ολυμπία, Μυστρά , Μυκήνες και Σπάρτη . Ύστερα από ένα ταξίδι άνετο , φθάνουν Στους Δελφούς  στις 2 περίπου το μεσημέρι.
Τους ξένους επισήμους, το ζεύγος Γκαίμπελς και το ζεύγος Μπραντ υπεδέχθησαν αι πολιτικαί και στρατιωτικαί αρχαί. Ο μικρός Λούης Αθ. Τσακαλός, φέρων φουστανέλλαν και χαιρετών Χιτλεριστί (!) προσέφερεν ωραίαν ανθοδέσμην εις την κ Γκαίμπελς, η οποία αφού τον ηυχαρίστησεν  εφωτογραφήθη  μαζί του . Ακολούθως ο κ. Γκαίμπελς  και η σύζυγός του  επεσκεύθησαν την Κασταλίαν Πηγήν .Την μεσημβρίαν μετέβησαν εις το ξενοδοχείον "Απόλλων" όπου εγευμάτισαν. Την 4.30 μμ μετέβησαν εις το χωριό των Δελφών  και επεσκέφθησαν τα γραφεία της Κοινότητος.  
Ακολούθως δια της ιεράς Οδού επεσκέφθησαν τους αρχαιολογικούς χώρους, όπου ο κ.Γκαίμπελς έλαβε πλήθος φωτογραφιών. Ο ξεναγός των επισήμων ξένων μας κ. Παππάς προσέφερεν εις τον κ και την κ. Γκαίμπελς ,ως και εις το ζεύγος  Μπραντ από μίαν γκλίτσαν.  
Ακολούθως εγίνετο επίσκεψις εις το Μουσείον , όπου ωμίλησε περί των αρχαίων μνημείων  ο διευθυντής της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Την 7 μ.μ οι επίσημοι ξένοι ανεχώρησαν εις Ιτέαν επιβιβασθέντες της αναμενούσης εκεί θαλαμηγού.[12] 


Στην Ιτέα επιβιβάστηκαν της θαλαμηγού "ΚΥΜΑ" με προορισμό το Ναύπλιο.



Υποσημειώσεις:
[  1] Μαζί με το ζεύγος Γκαίμπελς συνταξίδευαν  ο  κ. Χάνκε , σύμβουλος στο υπουργείο Προπαγάνδας, ο υπασπιστής του υπουργού Βέντελ ο γιατρός δρ Μοράντ  με τη σύζυγό του , ο βαρώνος φον Βάισενχοφ, διευθυντής του υπουργείου διαφωτίσεως και ο φωτογράφος Χόφμαν.
[  2] Ανάλογη είναι και η εντύπωση και του  δημοσιογράφου  Θ. Δράκου από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ:  Ο Γερμανός υπουργός της Προπαγάνδας κ. Γκαίμπελς είναι μια Ναπολεόντειος μα την αλήθεια, φυσιογνωμία. Έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δραστηρίων ανθρώπων και όλες τις φυσικές αδυναμίες των. Όποιος τον βλέπει έτσι κοντόν και μικροκαμωμένον , είναι αδύνατον να φαντασθή ότι έχει εμπρός του τον άνθρωπον, ο οποίος ωργάνωσε και έδωσε μίαν αυστηράν πνοήν πειθαρχίας εΙς την ζωήν της Γερμανίας. Αρκεί όμως να συνομιλήσετε ένα λεπτόν μαζύ του για να καταρρεύσουν όλαι αι αμφιβολίαι σας και αν παρασυρθήτε από την πειστικότητα των λόγων του , το ζωηρόν βλέμμα των ματιών του και την σαγηνευτικήν ομιλίαν του. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1936) 
[  3] Στο γεύμα παρεκάθησαν από ελληνικής πλευράς η κ. Νικολουδη , ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Παπαδάκης και ο Τμηματάρχης Μπέτος. 
[  4] Σ. Γεράνης ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 1936 
[  5] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1936
[  6] ΠΡΩΪΑ Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1936 
[  7] ΕΘΝΟΣ Τετάρτη 23/9 σελ.5 
[  8] ΕΘΝΟΣ Τετάρτη 23/9 σελ.5 
[  9] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1936
[10] Αξίζει να  επιμείνουμε λίγο στο γεγονός . Όταν η νεαρή καλλιτέχνης έδωσε τα πρώτα δείγματα του ιδιαίτερου ταλέντου της τραγουδώντας κάποια τραγούδια με συνοδεία κιθάρας  ο Κοτζιάς τη κάλεσε στο τραπέζι των φιλοξενουμένων του και τη σύστησε στους Γκαίμπελς. Εκεί ξεδιπλώθηκε μια μελαγχολική ιστορία . Η πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνιδα, , με χρυσούν βραβείον εξαιρετικής ιδιοφυΐας του Εθνικού Ωδείου είχε μπροστά της ένα μέλλον αβέβαιο γιατί ακριβώς οι οικονομικές της δυνατότητες δεν της επέτρεπαν τη συνέχιση των σπουδών της. Κόρη ήρωα λοχαγού πεζικού που είχε χάσει τη ζωή του στη μάχη του Κιλκίς ,  έπρεπε να εξασφαλίσει την επιβίωση τόσο τη δική της όσο και της μητέρας της έστω και σε βάρος της τέχνης. Εντελώς φυσικά και δίχως δεύτερη σκέψη  η κυρία Γκαίμπελς σχολίασε:
-Και όμως θα ήταν κρίμα να  πήγαινε χαμένη μια τέτοια φωνή.....
Και εντελώς αυθόρμητα είπε:
-Θα την πάρουμε στο Βερολίνο και θα την έχουμε σαν δικό μας παιδί.
Την ώρα που η  αίθουσα σειόταν  από χειροκροτήματα και επευφημίες ο Γερμανός υπουργός 
απευθύνεται στη Τασσοπούλου, που ζει ένα όνειρο και συμπλήρωσε:
.-Θα σε πάρουμε  την Δευτέρα με το αεροπλάνο. Θα εγγραφής στο Ωδείο και σε τέσσερα χρόνια  θα ξαναγυρίσης  στην Ελλάδα διάσημος. Καθ' όλο αυτό το διάστημα  θα είσαι σαν παιδί μας .Θα σε προσέχουμε, θα παρακολουθούμε τας προόδους σου και δεν θα σ΄αφήσουμε να υποβληθής  στη παραμικρή δαπάνη. Αρκετά υπέφερες μέχρι τώρα. ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 1936
[11] ΕΘΝΟΣ Τετάρτη 23/9 σελ.5   
[12] ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΜΕΛΛΟΝ Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου σελ 5 , Ο ΤΥΠΟΣ Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 1936 σελ 6  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου