Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" ΤΗΣ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1941-V

 23 Ιανουαρίου 1941: Επειδή τα στρατεύματα δεν είναι σε θέση να εκτοπίσουν τους Λεγεωνάριους από τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει, ο Στρατηγός Αντονέσκου δίνει την εντολή να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους το πυροβολικό. Την ίδια στιγμή, τα στρατεύματα στην πρωτεύουσα λαμβάνουν εντολές  να πυροβολούνται  ακόμα και μέσα στο πλήθος, όσοι περαστικοί αναγνωρίζονται σαν στελέχη του Κινήματος των Λεγεωνάρίων. Αρκετές εκατοντάδες που δεν είχαν τη παραμικρή σχέση με την πολιτική ή το Κίνημα των Λεγεωνάριων εκτελέστηκαν. Αυτά ήταν προμελετημένες ενέργειες που θα χρεώνονταν στο  Κίνημα των Λεγεωνάριων [1] ώστε να θεωρηθούν από τους  Γερμανούς  απείθαρχες και ασυνείδητες ενέργειες των Λεγεωνάριων. 
  Και όμως, από την αυγή, ο Horia Sima είχε διατάξει τη διακοπή της αντίστασης και την εκκένωση όλων των κτιρίων.                                                          
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα δημόσια κτίρια που είχαν καταληφθεί από τους λεγεωνάριους παραδόθηκαν στο γερμανικό στρατό , ο οποίος στη συνέχεια τα παρέδωσε στις ρουμανικές στρατιωτικές αρχές, έτσι ώστε να αποφευχθεί τελείως , κάθε πιθανότητα σύγκρουσης .
Το σύμφωνο που έγινε αποδεκτό από Horia Sima και το στρατηγό Αντονέσκου μπροστά στο Γερμανό διπλωμάτη ήταν κατηγορηματικό: απόλυτη ελευθερία για τους Λεγεωνάριους. Παρ 'όλα αυτά, η συμφωνία δεν τηρείται από το Στρατηγό ούτε οι Γερμανοί επεμβαίνουν .



Λίγες ώρες μετά την συνθηκολόγηση των λεγεωνάριων, ο Στρατηγός Αντονέσκου έδωσε την εντολή για την καταστολή. Η ενεργοποίηση της εν λόγω καταστολής κατέγραψε αρκετές εκατοντάδες νεκρών και δεκάδες χιλιάδες συλληφθέντων . Το Κίνημα λεγεωναρίων εισήλθε σε μια νέα φάση διωγμών.[2]


9 Απριλίου 1941 Ο  Horia Sima, ηγέτης του Κινήματος των Λγεωνάριων φτάνει στο Βερολίνο σαν κοινός πρόσφυγας.
Υποσημειώσεις:
[1]
[2] Στις 15 Φεβρουαρίου το Εθνικό Λεγεωνάριο Κράτος παραχωρεί τη θέση του στο Εθνικό και Κοινωνικό Κράτος και ο Αντονέσκου επιλέγει για τον εαυτό του ένα τίτλο ανάλογο με εκείνο του Ντούτσε και του Φύρερ. Το κυνήγι του λεγεωνάριου συνεχίζεται και τα δικαστήρια αναζητούν καινούργιους ενόχους για την εξέγερση. 25 Λεγεωνάριοι που κρίνονται ένοχοι για την …εξέγερση καταδικάζονται σε 25 χρόνια καταναγκαστικά έργα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου