ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΝΤΑΙΗΒΙΝΤ Α ΤΟΜΑΣ:
ΚΡΗΤΗ 1941
Η ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
ΣΠΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΛΙΠΕΡ 1973
|
Την άνοιξι του 1941 η Βρεταννική τύχη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πλησίαζε στο ναδίρ της. Νικητής στις εκστρατείες, που ξεπερνούσαν ακόμη και τα επιτεύγματα του Ναπολέοντος, ενάμισυ σχεδόν αιώνα παλιότερα, ο Χίτλερ στεκόταν σαν κολοσσός, αδιαφιλονίκητος κατακτητής της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ακόμη και εκείνες οι χώρες, που εξακολουθούσαν να μένουν έξω από την στρατιωτική του κατάκτησι, βρισκόντουσαν κάτω από την επιρροή του Χίτλερ και ζούσαν σε μια ανήσυχη κατάστασι σχέσεων με τον δικτάτορα.
Έθνη έπεφταν σαν άδειες μποτίλιες. Στα ανήσυχα χρόνια του τέλους της δεκαετίας του «τριάντα», το Σάαρ, η Αυστρία και η Τσεχοσλοβακία είχαν υποκύψει στους Γερμανούς εισβολείς χωρίς αντίστασι. Η Πολωνία, τον Σεπτέμβριο του 1939, ήταν η πρώτη χώρα που πρόβαλε ωργανωμένη στρατιωτική αντίστασι στην επίθεσι του Χίτλερ και η θαρραλέα της δράσι ωδήγησε τον κόσμο στον πόλεμο.
Με τον πατροπαράδοτο πατριωτισμό τους οι Πολωνοί πολέμησαν σκυλίσια για να υπερασπισθούν το χώμα της πατρίδος τους, άλλά τα βομβαρδιστικά Στούκας και οι θωρακισμένες μεραρχίες των πάντσερ σύντριψαν την αντίστασι με μια βίαιη, συνταρακτική επίδειξι υπεροπλίας.
Λίγους μήνες αργότερα, τα γερμανικά άρματα μάχης μούγκριζαν καί βογγούσαν περνώντας από τους δρόμους της Δανίας, ενώ συγχρόνως οι Νορβηγοί πολεμούσαν για να ανατρέψουν τους Γερμανούς εισβολείς. Η εκστρατεία όμως αυτή, που τελικά αντιμετωπίσθηκε μερικές μέρες, έφθασε στο κορύφωμα της, όταν αποσύρθηκε η μικρή Βρεταννική δύναμι,που είχε μεταφερθή βιαστικά στην Σκανδιναβία για να ενισχύση τις Νορβηγικές δυνάμεις. Ήταν Η πρώτη μεγάλη, ένοπλη, Βρεταννική σύγκρουσι με τους Γερμανούς από το 1918. Και υπήρξε μια ήττα, που την ζήσαμε στο ψύχος της Νορβηγικής ανοίξεως.
Πιό νότια, μέσα σε λίγες βδομάδες έπειτα από τη Νορβηγική νίκη, η Βέρμαχτ έκανε την επίδειξι της δυνάμεως με μια άλλη άγρια κίνησι, καθώς άλλες θωρακισμένες μεραρχίες της κινήθηκαν κεραυνοβόλα μέσα στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Καθώς η κρύα άνοιξι του 1940 παραχωρούσε τη θέσι της στις αρχές του καλοκαιριού, οι μέρες γινόντουσαν πιό ζεστές και πιό στεγνές. Η αντίστασι που πρόβαλαν οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί ήταν άγρια αλλά βραχύχρονη και οι δυνάμεις τους είχαν εξουδετερωθή, πριν ακόμη ολόκληρο το βάρος της Γερμανικής πολεμικής μηχανής ορμήση εναντίον των Γαλλικών Στρατιών και του μικρότερου Βρεταννικού Εκστρατευτικού Σώματος, που αναδιπλώθηκαν προς τα πίσω σαν λείψανα ναυαγίου και σκουπιδόξυλα μπρος σ' ένα προωθητικό, τεράστιο κύμα. Το Βρεταννικό Εκστρατευτικό Σώμα άνοιγε το δρόμο του ανάμεσα σε χείμαρρους από πρόσφυγες προς τη θάλασσα και τη σωτηρία. Η Γαλλία κατέρρεε. Το Βρεταννικό Εκστρατευτικό Σώμα γλύτωσε από μιά επαίσχυντη παράδοσι στις ακρογιαλιές της Δουνκέρκης με ένα θαύμα, που κράτησε εννιά μέρες και που πραγματοποιήθηκε χάρις στη δράσι του Βρεταννικού Ναυτικού.
Ο ναζιστικός αγκυλωτός σταυρός κυμάτιζε με αυτοπεποίθησι πάνω από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και ο Χίτλερ αποσπούσε την εκδίκησί του από τους Γάλλους μέσα σε ένα σιδηροδρομικό βαγόνι, στο δάσος της Κομπιένης.
Η Αγγλία, το επόμενο θύμα στον κατάλογο των κατακτήσεων του Χίτλερ, απλωνόταν γυμνή και θλιβερά απροετοίμαστη για να αντιμετώπιση την απειλητική έπίθεσι. Ο στρατός της, είναι αλήθεια, δεν αποτελούσε αντίπαλο για την ισχύ της Βέρμαχτ. Είχε απομακρυνθή τρέχοντας από την προελαύνουσα πλημμύρα του Γερμανικού μιλιταρισμού, προβάλοντας μόνο σποραδική αντίστασι, ως την στιγμή που σχηματίσθηκε η περίμετρος γύρω από την Δουνκέρκη και η έντασι της Βρεταννικής αντιστάσεως εκεί, έδωσε την ευκαιρία σε 350.000 συμμάχους στρατιώτες να περάσουν το Στενό της Μάγχης προς τη σωτηρία.
. Η Βρεταννία όμως διέθετε αριθμό από θετικές αξίες. Όχι μικρότερη ανάμεσα τους, ήταν ο Ουίνστων Σ. Τσώρτσιλ, που μόλις τότε είχε διορισθή πρωθυπουργός.
Πήρε στα χέρια του την εξουσία, τη στιγμή που όλα φαινόντουσαν χαμένα και η εξόφθαλμη παντοδυναμία των Γερμανών έκανε τις απόπειρες αμύνης των Βρεταννών να φαίνωνται παράδοξα μηδαμινές. Ο Τσώρτσιλ όμως διέθετε την αξιόλογη ικανότητα να ξαναχαρίση το βρυχηθμό του στον φαινομενικά κοιμισμένο Βρεταννικό λέοντα. Με μια ευγλωττία σπανίας λαμπρότητος, ξεσήκωσε το έθνος και έβγαλε στην επιφάνεια ένα υπερήφανο αγωνιστικό πνεύμα.
Ο Χίτλερ ετοιμάσθηκε για μια απόβασι στη νότια ακτή της Αγγλίας, αλλά δεν επέτυχε να αποκτήση υπεροχή στον αέρα. Η Διοίκησι Μάχης Καταδιωκτικών της ΡΑΦ έδινε μάχες με τα βομβαρδιστικά της Λουφτβάφφε, απεμάκρυνε την εισβολή και κέρδισε τη Μάχη της Βρεταννίας.
Μια άλλη αξία ασύγκριτης σημασίας ήταν η κυριαρχία του Βασιλικού Ναυτικού στη θάλασσα.
Ακόμη και αν η Λουφτβάφφε κατώρθωνε να αποκτήση την κυριαρχία των ουρανών επάνω από το στενό της Μάγχης και έδινε έτσι την δυνατότητα στην αρμάδα των αποβατικών σκαφών να ξεκινήσουν από τη Βουλώνη, το Βασιλικό Ναυτικό φρουρούσε περιμένοντας, όπως τόσες φορές στην ιστορία του' οι στολίσκοι των αντιτορπιλλικών του και οι μοίρες των καταδιωκτικών του ήταν κινητοποιημένες και έτοιμες να παρεμποδίσουν την απόπειρα εισβολής πριν ακόμη τα αποβατικά πλευρίσουν τις Αγγλικές ακτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου