Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

MIA ΠAΤΡΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΙV ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ Δ ΔΗΜΑΡΑ

ΠΩΣ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΤΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΩΝ- 65 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ 4ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ.
Ο Διοικητής της IV Mεραρχίας έσχεν την έμπνευσιν ν΄ανακουφίση κατά το δυνατόν τας οικογενείας  των πεσόντων της Μεραρχίας και προς τούτο απηύθυνεν  εγκύκλιον  επιστολήν  προς τας υπ' αυτόν Μονάδας καλών πάντας  όπως προσφέρωσι τον οβολόν των προς τον σκοπόν τούτον. Εν διαστήματι ελαχίστου χρόνου η υπέροχος και πατριωτική αυτή έκκλησις  του Στρατηγού  τον οποίον λατρεύει η Μεραρχία του , εύρεν απήχησιν  παρ' άπασι και ούτω συνελέγη το ποσόν των 65 χιλιάδων δραχμών αίτινες και κατετέθησαν  εις το Υποκατάστημα  της Εθνικής Τραπέζης  εν Σμύρνη με την εντολήν όπως  αποσταλώσιν  ως πρώτη λύσις  ανά δραχμαί χίλιαι  εις εκάστην  οικογένειαν  πεσόντος οπλίτου απηύθυνε δε συγχρόνως την κάτωθε επιστολήν προς τους Προέδρους Κοινοτήτων.
Αξιότιμε κ.Πρόεδρε,
Λαμβάνω την τιμήν να γνωρίσω ημίν ότι η υπό τας διαταγάς μου Μεραρχία  εν τη επιθυμία όπως εκπληρώση εμπραγμάτως  και εν τω δυνατώ  αυτής μέτρω αφ'  ενός μεν  την συμπάθειάν της προς  τας οικογενείας  των ηρωϊκώς επί  του πεδίου της μάχης πεσόντων οπλιτών  της ή των οπωσδήποτε , εν τη εκληρώσει του καθήκοντος θανόντων τοιούτων  κατά την παρούσαν  εν Μικρά Ασία εκστρατείαν, αφ' ετέρου  δε τον σεβασμόν  και την τιμήν ην πάντες  οι επιζώντες , συμμαχηταί  τρέφουν προς την μνήμην  των ηρώων  τούτων προέβη εις την δι' εράνων εν αυτή τη Μεραρχία  μεταξύ των αξιωματικών  και οπλιτών της συλλογής  χρηματικού ποσού  επί τω σκοπώ  όπως διανεμηθή τούτο  εις τας άνω οικογενείας  δυναμένας  να διαθέσωσι  την ανάλογον μερίδα  των κατ' ιδίαν βούλησιν.
Συνεπώς παρακαλώ υμάς , όπως ευαρεστούμενοι  αφ' ενός  μεν πληροφορήσητε  τας οικογενείας  των κάτωθι σημειουμένων οπλιτών , ότι παρά τω Υποκαταστήματι  της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδας  εν ................ κατετέθη  επ' ονόματι  αυτών  το έναντι εκάστης αναγραφόμενον χρηματικόν ποσόν  το οποίον δύναται  να αποσύρωσι παρά του άνω Υποκαταστήματος  προσάγοντες  εις αυτό  το απαιτούμενον  προς βεβαίωσιν της ταυτότητος των πιστοποιητικών , αφ' ετέρου  δε γνωρίσητε ημίν την λήψιν του παρόντος εγγράφου.
Στρατηγείον Τ.Τ 929 τη ....  Νοεμβρίου 1921
Ο Διοικητής της IV Μεραρχίας.
Δ. Δημαράς
(Από την Εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" της Τρίτης 16 Νοεμβρίου 1921) 


Ο Υποστράτηγος Δ. Δημαράς  γεννήθηκε στο Ναύπλιο στα 1869 .Αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Σχολείο με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Μηχανικού  στα 1892. Πήρε μέρος στο πόλεμο του 1897 και στους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-13 .Αποστρατεύτηκε το Νοέμβριο του 1919 και ανεκλήθη στην ενεργό υπηρεσία ένα χρόνο αργότερα.Πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία και υπήρξε  Διοικητής της IV Μεραρχίας. Αποστρατεύτηκε  στις 12 Νοεμβρίου 1923. Πέθανε στις 5 Μαρτίου 1926

5 σχόλια:

  1. Ο στρατηγος Ι. Δημαρας κατα μαρτυριες αξιωματικων της 4ης Μεραρχιας ηταν το 1922 στην Μικρα Ασια ασθενης. Πιθανως ειχε καρκινο η ΧΛΛ .Αυτο τον κατεβαλε ψυχικα. Δεν ηταν εις θεσην να ανταποκριθει στα καθηκοντα μεραρχου.Αμεσως μετα αποστρατευθηκε και σε λιγο διαστημα πεθανε.Δεν υπαρχει καμια αμφιβολια για τον πατριωτισμο και το ηθος του .Στην Μικρα Ασια τον βοηθουσε στη διοικηση της 4ης Μεραρχιας ο επιτελαρχης του Ταγματαρχης τοτε Γεωργιος Τσολακογλου ο οποιος πραξικοπηματικα οδηγησε την Μεραρχια στηνΘρακη αποφευγοντας την αιχμαλωσια.Φ.Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το σωστο ειναι Υποστρατηγος Δ. Δημαρας .ΟΧΙ Στρατηγος Ι. Δημαρας..Συγνωμη Φ. Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η λεξη Στρατηγος σε κειμενα αυτης της κατηγοριας περιλαμβανει ολους τους ανωτατους αξιωματικους του στρατου .Υποστρατηγους Αντιστρατηγους ακομη και τον αρχιστρατηγο Παπαγο τον αποκαλουν σε κειμενα Στρατηγο ..Δεν νομιζω οτι εβλαψα την ιστορια .Ευχαριστω για την κοσμια σωστη διορθωση .Θα ειμαι πιο προσεκτικος και ακριβης Φαιδων Ζαμπογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Ελληνικο στρατο ο βαθμος -ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ-καταργηθηκε τ1887 και αντικατασταθηκε απο τους βαθμους -ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ και ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ-. Στρατηγος ειναι ο τιτλος που αποδιδεται στους ανωτατους αξιωματικους του Ελληνικου στρατου που φερουν αυτους τους βαθμους. Κατα τον Αντιστρατηγο Α. Εδιπιδη τον οποιο προσφωνουσαν κι αυτον ΣΤΡΑΤΗΓΟ δεν ηταν λαθος το γεγονος οτι αποκαλεσα Στρατηγο τον υποστρατηγο Ι. Δημαρα .Φαιδων Ζαμπογλου.

      Διαγραφή
  4. Υπηρξαν δυο υποστρατηγοι στον Ελληνικο στρατο. ο Ι. Δημαρας και ο Δ. Δημαρας Ο δευτερος ηταν Διοικητης της 4ης Μεραρχιας στην Μ. Ασια .Το λαθος διορθωνεται Φ. Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή