Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ 28-10-1940

Τελεσιγραφική διακοίνωσις
Επιδοθείσα υπό του Πρεσβευτού της Ιταλίας εις τον Πρωθυπουργόν  και Υπουργόν των Εξωτερικών  την 3ην πρωϊνήν της 28 Οκτωβρίου 1940
Η Ιταλική Κυβέρνησις ηναγκάσθη επανειλημμένως να διαπιστώση  ότι, κατά την εξέλιξιν της παρούσης συρράξεως, η Ελληνική Κυβέρνησις έλαβε και ετήτρησε στάσιν η οποία αντιστέκεται όχι μόνον προς  τας ομαλάς σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών, αλλά και προς τα καθωρισμένα καθήκοντα τα απορρέοντα δια την Ελληνικήν Κυβέρνησιν εκ της ιδιότητος αυτής ως ουδετέρου κράτους.
Κατ΄επανάληψιν  ευρέθη η Ιταλική Κυβέρνησις   εις την ανάγκην  να ανακαλέση την Ελληνικήν Κυβέρνησιν εις την εκπλήρωσιν  των καθηκόντων της και να διαμαρτυρηθή  εναντίον της συστηματικής παραβιάσεως των, παραβιάσεως η οποία είναι  εξαιρετικώς σοβαρά , δεδομένου ότι η Ελληνική Κυβέρνησις  εδέχθη όπως ο αγγλικός στόλος χρησιμοποιήση κατά την εξέλιξιν  των  πολεμικών του  επιχειρήσεων  τα χωρικά της ύδατα , τα παράλιά της και τους λιμένας της , ηυνόησε  τον ανεφοδιασμόν των εναερίων βρετανικών  δυνάμεων,  επέτρεψε την οργάνωσιν εις το ελληνικόν αρχιπέλαγος  μιας υπηρεσίας  στρατιωτικών πληροφοριών εναντίον της Ιταλίας.
Η Ελληνική Κυβέρνησις είναι πλήρως εν γνώσει  των γεγονότων τούτων , τα οποία υπήρξαν αντικείμενον από μέρους της Ιταλίας, διπλωματικών διαβημάτων , εις τα οποία η Ελληνική Κυβέρνησις – ήτις εν τούτοις θα  ώφειλε  να είχεν αντίληψιν  των σοβαρών συνεπειών  της στάσεώς της- δεν απήντησε δια της λήψεως ουδενός μέτρου προς προστασίαν  της ουδετερότητός της , αλλά, τουναντίον , δια της εντάσεως της δράσεως της προς ενίσχυσιν  των ενόπλων  βρετανικών δυνάμεων  και της συνεργασίας αυτής μετά των εχθρών της Ιταλίας.
Η Ιταλική Κυβέρνησις κατέχει αποδείξεις  ότι η συνεργασία αύτη είχε προβλεφθή και κανονισθή υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως ακόμη και δια συνενοήσεων  στρατιωτικής, ναυτικής και αεροπορικής φύσεως. Η Ιταλική Κυβέρνησις δεν αναφέρεται μόνον εις την βρετανικήν εγγύησιν την οποίαν η Ελλάς είχε δεχθή ως τμήμα ενεργείας κατευθυνομένης εναντίον της ασφαλείας της Ιταλίας , αλλά και εις τας ρητάς και καθωρισμένας υποχρεώσεις , τας αναληφθείσας  υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως, όπως θέση εις την διάθεσιν  των Δυνάμεων  των ευρισκομένων εις πόλεμον  προς την Ιταλίαν σπουδαίας στρατηγικάς θέσεις εντός του ελληνικού εδάφους  συμπεριλαμβανομένων  αεροπορικών βάσεων εν Θεσσαλία και Μακεδονία προοριζομένων δι’ επίθεσιν εναντίον του αλβανικού εδάφους.
Η Ιταλική Κυβέρνησις δέον σχετικώς να υπενθυμίση εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τας προκλητικάς  ενεργείας τας διεξαχθείσας  έναντι του αλβανικού έθνους δια της  τρομοκρατικής πολιτικής την οποίαν υιοθέτησεν έναντι  του πληθυσμού της Τσαμουριάς και δια των εμμόνων  προσπαθειών  προς δημιουργίαν  ανωμαλιών εκείθεν των συνόρων της .Και  δι’ αυτό  τούτο το γεγονός  ευρέθη η Ιταλική Κυβέρνησις , πλην ματαίως , εις την ανάγκην να υπενθυμίση εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τας αναποφεύκτους συνεπείας  ας παρομοία  πολιτική θα είχεν  όσον αφορά την Ιταλίαν.
Η Ιταλία δεν δύναται να ανεχθή εφεξής  πάντα ταύτα .Η ουδετερότης της Ελλάδος απέβη ολονέν και περισσότερον απλώς και καθαρώς φαινομενική.
Η ευθύνη διά την κατάστασιν ταύτην επιπίπτει προτίστως επί της Αγγλίας και επί της προθέσεως  της όπως περιπλέκη πάντοτε άλλας χώρας εις τον πόλεμον.
Η Ιταλική Κυβέρνησις θεωρεί έκδηλον ότι η πολιτική της Ελληνικής Κυβερνήσεως έτεινε και τείνει να μεταβάλη το ελληνικόν έδαφος , ή τουλάχιστον να επιτρέψη  όπως το ελληνικόν έδαφος  μεταβληθή εις βάσιν πολεμικής δράσεως  εναντίον της Ιταλίας. Τούτον δε θα ηδύνατο να οδηγήση ή εις μίαν ένοπλον ρήξιν  μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδος , ρήξιν την οποίαν η Ιταλική Κυβέρνησις έχει πάσαν πρόθεσιν να αποφύγη.
Όθεν , η Ιταλική Κυβέρνησις κατέληξεν εις την απόφασιν  να ζητήση από την Ελληνικήν  Κυβέρνησιν – ως εγγύησιν  δια την ουδετερότητα  της Ελλάδος και ως εγγύησιν δια την ασφάλειαν της Ιταλίας – το δικαίωμα να καταλάβη δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων , δια την διάρκειαν της σημερινής  προς την Αγγλίαν ρήξεως, ωρισμένα  στρατηγικά σημεία  του ελληνικού εδάφους . Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως μη εναντιωθή εις την κατάληψιν  ταύτην  και όπως μη παρεμποδίση  την ελευθέραν διέλευσιν  των στρατευμάτων των προοριζομένων να την πραγματοποιήσωσι. Τα στρατεύματα ταύτα δεν παρουσιάζονται ως εχθροί του ελληνικού λαού και η Ιταλική Κυβέρνησις  δεν προτίθεται ποσώς , δια της προσωρινής κατοχής στρατηγικών τινών σημείων  επιβαλλομένης υπό της ανάγκης των περιστάσεων  και εχούσης καθαρώς  αμυντικόν χαρακτήρα, να θίξη οπωσδήποτε  την κυριαρχίαν και την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως δώση αυθωρεί εις τας στρατιωτικάς αρχάς τας αναγκαίας διαταγάς ίνα η κατοχή αύτη δυνηθή να πραγματοποιηθή  κατά ειρηνικόν τρόπον. Εάν τα ιταλικά στρατεύματα ήθελον συναντήση αντίστασιν , η αντίστασις αύτη θα καμφθή διά των όπλων  και η Ελληνική Κυβέρνησις  θα έφερε τας ευθύνας , αι οποίαι  ήθελον προκύψη εκ τούτου.
Αθήναι ,τη 28 Οκτωβρίου 1940/ΧΙΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου