Αξιωματικός του πεζικού. Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1857 στο Μεσολόγγι. Στα 1878 κατετάγη στο πεζικό. Στη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου (1897), με το βαθμό του υπολοχαγού, συμμετείχε σαν διοικητής λόχου στο στρατό Θεσσαλίας. Στα 1904 ήταν ένας από τους αξιωματικούς που στάλθηκαν στη Μακεδονία από την Ελληνική Κυβέρνηση για να εξετάσουν τη κατάσταση επί τόπου και να μελετήσουν τις δυνατότητες ανταρτικής δράσης.
Στα 1905, με το βαθμό του Ταγματάρχη διετέλεσε διευθυντής της τότε διοικητικής αστυνομίας Αθηνών — Πειραιώς. Ήταν ένας από από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στο Γουδί το (1909) και συμμετείχε στο συμβούλιο εκκαθαρίσεων των αξιωματικών. Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων ( 1912—1913) , με το βαθμό του Συνταγματάρχη διοίκησε το 10ο Σύνταγμα πεζικού, και έλαβε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις της 3ης Μεραρχίας σε Μακεδονία και Ήπειρο. Με το βαθμό του Υποστρατήγου διοίκησε το V Σώμα Στρατού. Μοναρχικός και στενός φίλος του Βασιλιά Κωνσταντίνου πρωτοστάτησε στα κινήματα Θηβών και Πελοποννήσου. Για την αντικαθεστωτική του συμπεριφορά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε Θάνατο .Με προσωπική παρέμβαση του Βενιζέλου, η ποινή δεν εκτελέστηκε και ο Παπούλας συνέχισε να παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Ιτζεδίν της Κρήτης.
Κάπου στο Εσκί Σεχήρ Ο Αρχιστράτηγος συνομιλεί με δύο αξιωματικούς. Στα δεξιά του (αριστερά στη φωτογραφία ) ο Στρατηγός Γεώργιος Πολυμενάκος. |
Κατά τη Δίκη των έξι, το Νοέμβριο του 1922, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Γεωργίου Χατζανέστη πάνω στον οποίο αποδεδειγμένα πλέον έρριξε ευθύνες και παραλήψεις δικές του . Δεν γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Παπούλας εγκατέλειψε το Βασιλιά και πέρασε στη βενιζελική παράταξη . Γεγονός είναι ότι μέσα από τις τάξεις της «Δηµοκρατική Άµυνα» που είχε σαν πραγματικό αρχηγό τον εξόριστο Νικόλαο Πλαστήρα πήρε μέρος στο οπερετικού τύπου πραξικόπημα της 1 Μαρτίου (1935). Το κίνημα απέτυχε και ο Παπούλας έπειτα από κάποιες ημέρες αγωνίας, παραδόθηκε στις αρχές. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δια τουφεκισμού στις 24 Απριλίου του 1935 μαζί με τον αντιστράτηγο Μιλτιάδη Κοιμήση. Πλήρωσε όχι τόσο για εγκλήματα που αφορούσαν τη πρόσφατη συμπεριφορά του όσο για τη μικροψυχία του απέναντι στους παλιούς του συντρόφους τους οποίους είχε εγκαταλείψει και πιθανόν προδώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου